Търсене в този блог

неделя, 17 април 2011 г.

Оперна класика в програмата на Великденския музикален фестивал във Варна

Безсмъртни оперни творби ще представи Варненската опера в рамките на Великденския фестивал, който започва днес. До 15 април публиката ще може да чуе "Риголето" от Джузепе Верди, "Сватбата на Фигаро" от В. А. Моцарт и "Бохеми" от Джакомо Пучини.

Представлението на «Риголето» е тази вечер. Спектакълът ще дирижира маестро Борислав Иванов, режисурата е на Кузман Попов, а престижната за всеки баритон роля на Риголето ще изпълни младият солист на Държавна опера Варна Пламен Димитров.

В ролята на Джилда своя дебют през декември направи и талантливата Ирина Жекова, която от началото на тази година е солистка на Държавна опера Варна. Младото сопрано впечатли публиката на "Опера в Летния театър – Варна 2010" като солистка в "Кармина Бурана" и с арията на Олимпия от "Хофманови разкази" на Офенбах в Оперната гала.

Във фестивалната оперна седмица своя диригентски почерк ще внесе италианецът Франческо Ланзилота, постоянният гост-диригент на Държавна опера Варна, чиято оригинална диригентска техника винаги предизвиква емоционална реакция сред аудиторията. На 13 април от 19 ч. Франческо Ланзилота ще дирижира «Сватбата на Фигаро» от В. А. Моцарт, на 15 април от 19 ч. – «Бохеми» от Джакомо Пучини.

След няколкогодишно отсъствие от афиша на Варненската опера, операта "Сватбата на Фигаро" от Моцарт, режисьор Павел Герджиков, разкрива своя истински музикален и драматургичен потенциал под диригентството на италианския диригент Франческо Ланзилота.

Солистите в сегашния спектакъл са от състава на Варненската опера, с изключение на солистката на Русенската опера – сопраното Даниела Караиванова: Свилен Николов (Граф Алмавива), Линка Стоянова (Графиня Алмавива), Даниела Караиванова (Сузана), Евгений Станимиров (Фигаро), Вяра Железова (Керубино), Елеонора Христова (Марчелина), Пламен Долапчиев (Дон Базилио и Дон Курцио), Людмил Петров (Доктор Бартоло), Росен Рангелов (Антонио) и Филипа Руженова (Барбарина)

Операта "Бохеми", създадена по сюжет от "Сцени от живота на бохемите" на френския писател Анри Мюрже, се смята за един от най-ярките шедьоври в областта на оперното изкуство и се радва на огромен успех в най-големите оперни театри по цял свят. Във Варна "Бохеми" е поставена за пръв път през далечната 1949 г. Следват постановките от 1960, 1979 и 1990 г., като сегашната, пета по ред постановка, представя режисьорския прочит на Кузман Попов от 2003 г. Спектакъла на "Бохеми" на 15 април от 19.00 ч. ще дирижира отново гост – диригентът на Държавна опера Варна Франческо Ланзилота. За ролята на Мими, Държавна опера Варна специално покани сопраното Цветелина Малджанска – една от най-добрите изпълнителки на тази роля в последните години.
Източник:dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар