Търсене в този блог

четвъртък, 14 април 2011 г.

Възраждат средновековната църква "Св. Троица"

Българското правителство одобри финансирането на десет български културни и исторически забележителности с по 1 милион лева. Кабинетът пое ангажимент в културното наследство на България ежегодно да се инвестират по 10 милиона лева и това да се превърне в традиция.

За изплащането на парите е необходимо кметствата, на чиито територии са отличените чудеса, да представят конкретни проекти за реставрация и консервация, които могат да бъдат реализирани до края на годината.

Сред одобрените е община Белоградчик с Белоградчишките скали и старинната средновековна църква "Св. Троица", намираща се в село Боровица, разказа за БТА кметът на малкото населено място Соня Димитрова. Кметството в Боровица има три готови проекта, с които община Белоградчик кандидатства за 1 милион лева.

Единият проект - "Боровишки манастир", цели да превърне светата обител в интересен туристически обект, част от целия комплекс на уникалните Белоградчишки скали, разказва Соня Димитрова. Тя е убедена,че реализирането на проекта ще има бъдеще. Корените на село Боровица се губят далеч в миналото.

Съчетанието на географското местоположение и уникалните природни дадености привличат човешкото око към това място още от най-дълбока древност. Най-ранните следи от човешко присъствие в този район датират от ранния палеолит.

За разлика от други райони на днешните български земи през праисторическата епоха в Белоградчишките околности все още не са достатъчно проучени селищни могили и местообиталища на височини или незаливни речни тераси. Тук основно човекът е обитавал удобните и добре защитени пещери - две, от които се намират в околностите на село Боровица, известни като Малкия и Голям Печ, пояснява кметът.

В помощ на Белоградчишката крепост за осигуряване на по-ефективна отбрана на тази част от подстъпите към Стара планина през античната епоха са изградени и редица по-малки укрепления. По описание на Иван Балкански в "Археологическа карта на Белоградчишко" през 50-те години на миналия век в с. Боровица върху защитената местност "Боров камък", обявена със заповед номер 1187 от 19 април 1976 год. за природна забележителност е било регистрирано късно антично и средновековно военно укрепление. В очертанията му са намирани и до днес все още се намират фрагменти от битова и строителна керамика.

Трите проекта за Боровица са изготвени от църковното настоятелство на Боровишки манастир - "Света Троица", кметството на с. Боровица и Сдружението с нестопанска цел "Боров камък" , разказва Соня Димитрова.

Проектът "Историческа манастирска алея'' предвижда изграждането на двукилометрово трасе, което свързва селото, манастира и природната забележителност "Боров камък", върху който са останките от средновековното военно укрепление. Част от проекта е и изграждането на основното захранване на манастир "Света Троица" с ток и вода, както и атрактивно осветление на "Боров камък".

Вторият проект е наречен "Ремонт, реставрация и вертикална планировка на църквата "Света Троица'' в село Боровица. Проектът предвижда да се изгради и укрепи цялата постройка на църквата, да се ремонтира основно и да се възстанови олтарният покрив. По проекта трябва да се реконструира и възстанови дървената конструкция на съществуващия балкон над централния вход на църквата.

Разработен е и проект за озеленяване, който включва обемнопространствена композиция на растителността, нова алейна мрежа, поставяне на пейки за посетителите на манастира и кътчета за отдих. Третият проект е "Преустройство на старо килийно и класно училище в комплекс за духовно-културни и социални дейности".

Той предвижда възстановяването на килийното и класно училище, съществувало в този край през епохата на османското владичество. То е възникнало при съществуващата църква и се е развивало върху основата на съхранената през годините на османското владичество средновековна българска книжовна традиция. Учители в него са били предимно монаси и свещеници и по-рядко грамотни занаятчии и търговци.

Килийното училище в с. Боровица е построено с построяването на новата църква - 1865- 1866 година и е едно от първите в цялата околия. Архитектурният му стил е бил в неразривна връзка с българската възрожденска къща. Задачите на това училище са били да привлича и обучава по-будните деца от близките околии Белоградчишка, Кулска, Видинска и Ломска, разказва Соня Димитрова.

Проектът, изготвен от неправителствената организация "Боров камък" предвижда възстановяване на сградата, като на първия етаж ще бъде поместена етнографска сбирка, кухня и сервизни помещения. На втория етаж се намират 4 студия за развитие на социални дейности с 4 сервизни помещения и зала за семинари.

Името си село Боровица е получило от т.нар. скала Боров камък. Древното селище се е намирало до камъка, за да може населението да се крие в гората при евентуално нападение. Единствената останка от старото село е църква, построена през 1866 г., разположена на 2,5 км от селото в посока запад. Стенописите, иконите и дървеният олтар са запазени. В близост до селото се намират скалата "Боров камък " и пещерата "Неприветливата ".

На около 500 метра от селото се намира водопад "Бобока". В момента в двора на бившето училище се строи параклис. В покрайнините на селото се намират плодородни лозя, от които се прави най-хубавото вино в този край. Атракция за туристи и ценители на вина е местната изба "Боровица " на фирма "Максима", която предлага уникални по своя аромат бели и червени вина. Традиционни ястия в този район са домашното овче кисело мляко, баница и печено агне.

В община Белоградчик и село Боровица са убедени, че с реализацията на проектите ще успеят да привлекат в района стотици туристи, да развият културен, религиозен и еко туризъм.

източник:http://inews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар