Търсене в този блог

четвъртък, 14 април 2011 г.

150 хил. туристи посещават ежегодно Перперикон и Татул

Всяка година между 120 и 150 хиляди туристи посещават Перперикон и Татул. Много често туристите ходят и на двете тракийски светилища, съобщи кметът на Кърджали Хасан Азис.

Ако половината от тях харчат по 50 лева по време на престоя си в Кърджали , това означава, че в местната икономика се вливат около 3,5 млн. лв. годишно.

„В последно време в Източните Родопи пристигат хора от цял свят, дори от далечна Япония. Трябва да направим няколко крачки за превръщането на културно-историческите забележителности в притегателни места", коментира той пред вестник „Нов живот- Кърджали".

"Първо, трябва да оценим огромната стойност на паметниците. Второ, да направим стратегия за тяхното развитие. Много от храмовете, светилищата и крепостите у на имат не само наднационално, но и надевропейско значение. Затова трябва също да се събере подробна историческа информация за тях и да бъдат добре рекламирани", продължи Хасан Азис.

Последната стъпка, по неговите думи, е да се изгради подходяща инфраструктура, за да бъдат достъпни за летовниците. Ще бъде полезно да бъдат ангажирани и туроператорските фирми и организации да включат ценните обекти в офертите си за български и чужди туристи, смята Азис.

Динамичното развитие на община Кърджали през последните години се дължи не само на уникалните забележителности, но и на трудолюбието и инициативността на хората от Източните Родопи , смята градоначалникът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар