Търсене в този блог

сряда, 13 април 2011 г.

2% ръст на туристите във Велико Търново

2% ръст на туристите във Велико Търновопрез първото тримесечие на годината отчита общинската агенция “Царевград Търнов”. По думите на управителя й Даниел Панов от началото на годината балканската столица за културен туризъм е посетена от 32 683 души, докато през същия период на миналата година те са били 28 245. Аудио-визуалният спектакъл “Звук и светлина” е бил излъчван 15 пъти, а тази година 29. “Обнадеждени сме и се надяваме на добър сезон. Смятам, че оттук трябва да тръгне ръстът на туризма за цялата страна”, подчерта Панов на пресконференция по повод откриването на 8-ата борса за културен туризъм..
5% е ръстът на чуждестранните туристи в страната през януари и февруари, а ръстът на посетителите с цел почивка и ваканция е 6,8%, каза зам.-министърът на МИЕТ Иво Маринов. По данни на НСИ и БНБ приходите са 109 млн. евро, с 5% повече спрямо същия период на миналата година. България като дестинация е предпочетена най-много от жители на Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Великобритания и Русия.
Между 10 и 15% ръст по линия на културния туризъм очакват през летния сезон и от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Влизането на България в Шенген ще облекчи визовите условия за страни като Тайван, Китай, Индия, Турция, Иран и други страни, категорични са от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Източник:radiovelikotarnovo.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар