Търсене в този блог

неделя, 17 април 2011 г.

Немските туристи остават верни на България

Повече гости от Германия се очаква да посрещнат българските курорти тази година.

550 000 германски туристи са почивали в България през 2010 г., съобщи във Варна посланикът на Германия у нас Н. Пр. Матиас Мартин Хьопфнер, който се срещна с кмета на града Кирил Йорданов.

Минимум толкова са очаква да посетят българските курорти и тази, посочи той.

Според него ръст на посещенията може да се очаква и в отговор на подобрената инфраструктура в страната.

Освен туризма, обект на разговори между местната администрация и Хьопфнер бяха инвестициите в транспорта и възобновяемите енергийни източници.

Немската индустрия е водеща в сферата на ВЕИ. Освен към енергията от вятър, немският бизнес проявява голям интерес и към изграждането на фотоволтаични паркове, обясни посланикът.

Посланикът прояви интерес към бъдещето на пристанище Варна и отдаването му на концесия. Разбрах обаче, че концепцията за проекта не е завършена още, поясни дипломатът, след като кметът го запознал подробно с перспективите, които Общият устройствен план чертае за порта и летището.

Хьопфнер говори и за целесъобразността на проекта Белене. Той перпоръча много внимателно да се преценят рисковете от строителството.

В Германия правителството обяви мораториум върху ядрената енергия след кризата с японската Фукушима 1. В немското общество има консенсус, че трябва да се прекрати производството на електроенергията от атомни централи. В следствие в страната бяха изключени редица реактори, отбеляза той.

Според немския посланик е много важно да се разгледат всички разходи за АЕЦ Белене, не само за строителството на централата.

Трябва да се изчисли и цената на последващото съхранение на отпадъчните материали. Както и прекратяване на действието на централата след изтичането на живота й. Това са също огромни разходи, посочи той.

Източник: Expert.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар