Търсене в този блог

сряда, 27 април 2011 г.

Черноморски общини в очакване на летния сезон: Големите проблеми остават, решенията се отлагат

Разрешаване на стари проблеми и полагане на усилия курортите да имат по-приветлив вид. Това се опитват да направят част от общините по Черноморието в началото на летния туристически сезон.

Слънчев бряг подготвя нова транспортна схема за облекчаване на трафика и правила за използване на таксиметровите компании на територията на курорта. Община Несебър работи по проекти за религиозен туризъм пък и ще забрани продажбата на стоки в античните църкви в Стария град. Созопол ремонтира местната църква, в която са изложени мощите, за които беше обявено, че са на Йоан Кръстител.

Същевременно обаче част от по-големите проблеми продължават да не се разрешават. Така например не е ясно дали до началото на сезона ще бъде завършен ремонтът на далекопровода край Слънчев бряг, който миналата година оставя периодично без ток хотелите в комплекса. В Златни пясъци пък все още няма нова пречиствателна станция.

Нова транспортна схема в Слънчев бряг

ще има от началото на предстоящия туристически сезон в курорта, съобщи изпълнителният директор на едноименното дружество Мария Михалева пред "Дневник". "С малки изключения движението на цялата територия на комплекса ще стане еднопосочно. Там, където е възможно организирането на т.нар. синя зона, вече е започнало разчертаването на местата за паркиране", каза тя.

По думите й зоната ще функционира от 10 до 24 часа. За гостите на хотели обаче нейните граници ще бъдат "стеснени" с два часа – от 10 до 22 ч., по молба на собствениците на базите, тъй като пристигащите късно вечер туристи ще имат нужда от време, за да се ориентират къде могат да паркират.

"На част от хотелиерите, там, където това е възможно, срещу минимално заплащане осигуряваме терени на дружеството, които те да оборудват и ползват като паркинги", каза още Михалева. Отделно са определени терени за паркинги с достатъчен капацитет, които се намират в зона "Изток".

Там ще бъдат предлагани абонаментни карти за седмица, десет дни, месец или три месеца за тези, които прекарват цялото лято в Слънчев бряг заради професионалните си задължения. От 2010 г. в курорта е въведено и т.нар. SMS паркиране.

Част от подготовката за предстоящия сезон е и сключването на нови договори с три таксиметрови компании, които през лятото ще обслужват курорта. "Изключение сме направили за около 30 коли, които хотелиерите пожелаха да избират сами.

Собствениците на останалите компании за таксиметрови услуги ще подпишат с нас договори за максимално допустими цени, които няма да се различават от тези, които ще определи за сезона община Несебър", каза Михалева.

След ревизията на новопостроените обекти в Слънчев бряг от тази година задължителната такса за поддръжка на инфраструктурата в курорта ще заплащат и всички апартаментни комплекси и търговски обекти в зона "Изток". Става дума за около 1.6 млн. кв.м разгъната застроена площ, сочи справката.

Успоредно с това ще бъдат актуализирани и много от договорите за заплащане на такса инфраструктура. Според решение на борда на директорите на компанията това се налага, тъй като при т.нар. втора вълна на приватизацията на новите собственици на обекти в Слънчев бряг са били налагани необосновано високи цени.

"В други случаи при смяната на собствеността на част от туристическите обекти са били прехвърляни активи, но не и задълженията по предходни договори, сключени от първите им собственици, обясни Михалева. На това основание голяма част от новите собственици са спрели да плащат таксите си."

От тази година разходите за инфраструктурата на дружеството трябва да се покриват със събираните средства от вноските за поддръжката й. Идеята е да има повече прозрачност и да се създаде по-голяма мотивация за по-високата събираемост на таксите инфраструктура.

До началото на май трябва да приключи и работата по масираното озеленяване на Слънчев бряг, засаждането на нови дървета и палми. "За този сезон обаче сумите, които ще бъдат похарчени за тази дейност, ще бъдат трикратно по-малки от тези, плащани от предишното ръководство на комплекса", твърди Мария Михалева.

По думите й в резултат на предоговарянето на условията с външните изпълнители ще бъдат платени не 550 хил. лв. както през 2010 г., а около 180 хил. лв. В същото време част от задълженията по озеленяване на курорта ще бъдат прехвърлени на самите хотелиери, но те ще трябва да съгласуват всяко свое действие с ландшафтния архитект на комплекса.

С около 50% са намалени и цените, по които досега е плащано за поддръжката на системата за видеонаблюдение, проследяване и контрол на достъпа в курорта. Това показва справка, изготвена от мениджмънта на дружеството. До миналата година тези дейности са били извършвани от компанията "Круз електроникс", а за тях "Слънчев бряг" АД е харчело по около 1.2 млн. лв. годишно.

От началото на този сезон всички дейности по видеонаблюдението и допуска в курорта, както и управлението на около 300 камери ще бъдат извършвани от служители на дружеството. То ще контролира и работата на сървърите, архивирането и съхранението на данните от видеонаблюдението.

Пак от тази година на база на вече подписаните договори с "Виваком" в курорта ще започне и поетапното въвеждане в експлоатация на оптичната кабелна мрежа, изградена от туристическата компания през последните години, но така и неизползвана до момента.

Църквите в Стария град на Несебър няма да продават стоки

През тази година община Несебър, която подготвя проекти за религиозен и сватбен туризъм, ще забрани продажбата на картини и други стоки в храмовете в Стария град, съобщиха от местната администрация. Досега повечето от тях се ползваха за картинни галерии и развиваха търговска дейност. В следващите години обаче се предвижда част от тях да бъдат реставрирани и да могат да извършват служби.

На религиозния туризъм ще заложи и община Созопол, където през миналата година бяха открити мощи, за които се предполага, че са на Йоан Кръстител. И през това лято те ще бъдат изложени в местната църква, която вече е ремонтирана.

Нерешени проблеми

продължават да висят като воденичен камък на някои от големите курорти. Така например в Златни пясъци и през тази година няма да има нова пречиствателна станция. В началото на април премиерът Бойко Борисов обяви, че е договорен безлихвен заем в размер на 7 мнл. лв. за община Варна, който да бъде използван за удължаване на тръбата, по която водата от настоящата станция в курорта се влива в морето.

В момента това тя достига само около 700 м от брега, докато с новата заустването трябваше да е 2000 метра навътре в морето. Преди дни обаче депутатът от ГЕРБ и лидер на местната организация на партията във Варна Павел Димитров обяви, че удължаването на тръбата отново се отлага за неопределено време. Причината е, че общината не е изготвила необходимите документи, а летният сезон вече наближава.

По всичко личи, че без окончателно решение и през това лято ще остане проблемът с преместваемите търговски обекти в Слънчев бряг, които буквално блокират алеите в курорта. В част от тях, разположени върху самата пясъчна ивица, и в момента тече усилена подготовка за откриване на сезона.

"Положихме неимоверни усилия, за да премахнем бараките, които бяха разположени върху терени, собственост на дружеството, при това в нарушение на всички норми, обясни Мария Михалева. Не е никаква тайна обаче, че опитвайки се да разчистим комплекса от бараките и грозните временни обекти, рискуваме да засегнем много сериозни икономически интереси, а влизането в подобни войни не е "здравословно", признава тя.

Тя даде за пример 71 метални павилиона, поставени около хотел "Олимп" в курорта. "Общинската администрация в Несебър е буквално засипана от жалби заради тези бараки, но собственикът му завежда съдебни дела срещу всяко решение за премахването им и така протака процедурата.

Сега е поставил на всяка една от тях табели на лист хартия като: "Склад за дървен материал" или "Склад за гвоздеи" и така бараките са превърнати в спомагателни помещения, които уж обслужват строителни работи, твърди изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД. Оказва се обаче, че никой не е в състояние да се справи с подобно безобразие.

С идеята да бъдат въведени стандарти в търговията на открито от тази година "Слънчев бряг" АД ще предлага типови преместваеми търговски обекти в три варианта – с размери от 5.1, 7 и около 10 кв.м. Техните цени са доста високи и ще могат да си ги позволят само търговци, които имат сериозно намерение, но и потенциал да развиват бизнес, обясниха от туристическото дружество.

Освен това модулите ще бъдат продавани, а не отдавани под наем на търговците. "Опитваме се да сложим ред в този вид търговия, без да лишаваме концесионерите и собствениците на хотели от възможността да я развиват, тъй като все пак ясно е, че съществува търсене и то трябва да бъде посрещнато", каза Михалева.

Хотелиерите в Слънчев бряг казват и че все още не е ясно какво се случва с ремонта на далекопровода до курорта и дали и през тази година няма да има прекъсвания на електричеството. Със закъснение от шест месеца Националната електрическа компания обяви старт на процедурата за ремонт на съоръжението, но все още не се знае кога ще бъде завършено обновяването.

Новото трасе ще бъде резервно на вече съществуващото, така че при подобна авария да може да бъде осигурен ток за района. Причина за забавянето на процедурата за реконструкция е обжалване на поръчката пред Комисията за защита на конкуренцията.

През есента на миналата година Министерският съвет обяви проекта за обект от национално значение, което облекчава значително процедурите по отчуждаване на земите, през които ще мине далекопроводът.

Източник: "Дневник".

Няма коментари:

Публикуване на коментар