Търсене в този блог

вторник, 5 април 2011 г.

Фалит заплашва хотелите и къщите за гости в горното течение на р. Арда

Хотелите и къщите за настаняване, които се намират в горната част на река Арда, са заплашени от фалит, каза кметът на село Могилица Митко Чочев, който е и председател на Местния съвет по туризъм в туристическия регион, съобщи радио „Фокус”.

Много хотели вероятно ще затворят врати през предстоящия сезон, защото нямат приходи, с които да бъде поддържана базата.

Три от хотелите в Могилица вече са станали собственост на банките заради невъзможност за изплащане на кредитите по заемите за строеж, допълни Чочев.

Според кмета, причини за трудностите, които среща местният туристически бизнес, са намалелият туристически поток през 2010 г. и въведеният туристически данък.

Само 20% от хотелите са били запълнени през последните четири месеца. А хотелиерите трябва да заплатят данък за туристическите легла, които реално не са ползвани.

Селският туризъм вече не е толкова атрактивен заради кризата и ниските цени на туристическите услуги в големите курорти, каза още кметът на Могилица.

Заявките за Великденските празници са в пъти по-малко от тези през 2010 г.

Хотелиерите ще искат да бъдат взети спешни мерки на среща с представители на Министертвото на икономиката, енергетиката и туризма, защото смятат, че селският туризъм е обречен.

Регионалната туристическа асоциация „Родопи” в Смолян също се е ангажирала с проблема. За съдействие по въпроса се търсят контакти и с четирима от петимата смолянски депутати, които са члеове на комисията по туризъм в Народното събрание.

Автор - Турист Медиа

Няма коментари:

Публикуване на коментар