Търсене в този блог

вторник, 5 април 2011 г.

Навършиха се 132 г. от обявяването на София за столица

Навършиха се 132 г. от обявяването на София за столица на България. Градът е обявен за столица на 3 април (22 март по стар стил) 1897 година. Особена заслуга за избора има Марин Дринов, тогава близък съветник на княз Дондуков, съобщава Агенция "Фокус".

Предложението се приема с единодушие от Учредителното събрание, като надделява компромисната теза, че България има две столици - една историческа в лицето на Велико Търново, и една правителствена - София.

Избирането на София за столица спомага за нейното бързо превръщане в голям и важен политически, административен, икономически, научен и културен център на страната. Започва изграждането на предприятия на електродобивната, металодобивната, пивоварната и дървопреработвателната промишленост. В повечето случаи това са все още малки фабрики и работилници.

Към края на века на река Искър над Панчерево е построена първата водноелектрическа централа, което осигурява електроенергия за града. В 1893 година е построена жп линията София-Перник. Следва ж.п. линия до Пловдив, Варна и много други участъци на България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар