Търсене в този блог

сряда, 27 април 2011 г.

Великден на морето – родните хотели пълни с румънски туристи

В последните години Великденските празници са неофициалният старт на сезона по Черноморието. Има ли туристи на морето и как протича празникът провери Десислава Кръстева.

Наистина това е дългоочакваното начало на сезона, защото последните месеци за туристическия бранш бяха доста кризисни. Големи хотели в курортите край Варна, които по принцип са целогодишни, тази зима останаха затворени. Работещите хотели се брояха, вероятно, на пръстите на едната ръка. Тези четири дни обаче е различно. Около 70% от хотелите отвориха врати и са почти пълни. Тук не е изненада, че повечето гости, за поредна година, са от Румъния. Българи почти няма.

Алеите на Златни пясъци буквално гъмжат от румънци. Рядко се чува българска реч. Почти всички коли са с румънска регистрация. Идват по две-три семейства, за пакетна почивка от три или четири нощувки, на "ол инклузив".

"Харесва им. Ние винаги се подготвяме предварително - имаме агнешко за обяд, 18 агнета сме приготвили, 800 яйца, козунаци, които си месим тук и се радваме, че всички тези гости се записват и лятото при нас”, обяснява Мария Поибренска - управител на хотел.

Цените в 3 и 4-звездните хотели са от 50-ина до 80 лева. В петзвездните, ваканцията струва малко повече от сто лева на ден. Повечето хотели предлагат празнично меню. Освен хотелите, православните туристи тези дни изпълват и манастира „Св. Св. Константин и Елена” - единствената обител в границите на наш курорт.

"Нашият манастир е благодатен, тъй като той има и аязмо с чудодейна вода, където с тази вода стават много чудеса”, обяснява игуменът на манастира отец Стоян.

Заетостта на курортите тези дни е и показател за резервациите за активния сезон. Много от гостите сега запазват почивка и за лятото. Прогнозите на бранша са за 10-15% повече туристи от миналата година. Ръст ще има на всички основни пазари - румънски, руски и германски.
Източник: Btv

Няма коментари:

Публикуване на коментар