Търсене в този блог

неделя, 17 април 2011 г.

Национален танцов конкурс се провежда в Бургас

Започна 13-ят национален конкурс за класически, характерен, съвременен танц и фрий-денс, предаде репортер на радио „Фокус”-Бургас. Организатори са Общински детски комплекс и община Бургас. Конкурсът бе открит с концерт за класически балет от бургаска формация. Новото за тази година е, че има отделно жури от тесни специалисти за всеки раздел танци от по трима души. В журито е примабалерината на Софийската опера Диляна Никифорова, примабалерината на бургаската опера Галина Калчева, Илия Михов, президент на танцова академия в Бургас и Димитър Гинов, хореограф в ОДК-Бургас на народни танци. В раздел трета възрастова група ще бъдат отпуснати девет стипендии за солата. Всяко спечелило дете от 1 до 3 място във всички видове танци, което не е навършило 18 години, ще получава стипендия в рамките на девет месеца. Тя ще бъде в размер 50% от минималната работна заплата.
Участниците са около 600 деца в раздел класически балет, съвременни и характерни танци и фрий-денс. Най-много участници има в съвременния танц и във фрий-денса. В класиката и в характерните танци са по-малко като формации и като участници. Конкурсът е в четири възрастови групи. Участниците са от София,
Пловдив , Шумен, Разград, Хасково, Димитровград, Несебър, Свети влас. Има много бургаски формации. Наградите ще бъдат юбилейни плакети за всеки колектив. Отделно има голяма награда за хореография за цялостно представяне. Има медали във фрий-денса за индивидуалните участници, за дуо и трио. Има грамоти от зам.-кмета по образованието Йорданка Ананиева и директора на Регионалния инспекторат. „Децата са в добро настроение въпреки дъжда и магията на танца ще завладее всички присъстващи”, каза директорът на Общински детски комплекс Пепа Ангелова. Конкурсът ще продължи с концерт за характерни танци от 14.00 час до 17.00. Утре от 10.00 часа започва вторият концерт за характерни танци. Следобед от 14.00 часа конкурсът продължава с два концерта за съвременни танци, които ще продължат до 18.30 часа. В събота сутринта ще има трети концерт за съвременни танци, който би трябвало да приключи до 12.00 часа, след което ще има награждаване на съвременни танци и от 13.30 започва фрий-денса. Това е четвърти раздел на конкурса. „Всеки ден ще има награждаване за съответния раздел танци. Днес в късния следобед ще наградим класическите танци. Утре преди обяд ще е награждаването на характерните, а съвременните - в събота на обяд, а фрий-денсът в късния следобед. Разноските за участието са за сметка на участниците. Искам да благодаря на всички общини, които са направили от невъзможното възможно да изпратят състави с по три дни пребиваване в Бургас с дневни, с нощувки”, каза още Ангелова.

Агенция "Фокус"

Няма коментари:

Публикуване на коментар