Търсене в този блог

вторник, 12 април 2011 г.

Навършиха се 132 г. от обявяването на София за столица на България

Навършиха се 132 г. от обявяването на София за столица на България. Градът е обявен за столица на 3 април (22 март по стар стил) 1897 година. Особена заслуга за избора има Марин Дринов, тогава близък съветник на княз Дондуков, съобщава Агенция "Фокус".

Предложението се приема с единодушие от Учредителното събрание, като надделява компромисната теза, че България има две столици - една историческа в лицето на Велико Търново, и една правителствена - София.

Избирането на София за столица спомага за нейното бързо превръщане в голям и важен политически, административен, икономически, научен и културен център на страната. Започва изграждането на предприятия на електродобивната, металодобивната, пивоварната и дървопреработвателната промишленост. В повечето случаи това са все още малки фабрики и работилници.

Към края на века на река Искър над Панчерево е построена първата водноелектрическа централа, което осигурява електроенергия за града. В 1893 година е построена жп линията София-Перник. Следва ж.п. линия до Пловдив, Варна и много други участъци на България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар