Търсене в този блог

вторник, 5 април 2011 г.

Ретро влакът се движи и през почивните дни

Поради проявения повишен интерес към парния локомотив от серията 01.23, "Холдинг Български държавни железници” ЕАД ще осигури още два допълнителни влака по направлението между София и Банкя, които ще бъдат обслужвани от ретро локомотива.

Допълнителните влакове ще се движат през почивните дни, с цел да се предостави възможност за пътуване на всички, които проявяват интерес към парната машина. Композициите на тези влакове ще бъдат съставени от общо седем вагона (два първокласни и пет второкласни вагона). Допълнителният влак отСофияза Банкя ще заминава от Централна гара София в 10:00 ч., а по направлението от Банкя за София ще тръгва в 11:15 ч.

По инициатива на националния железопътен превозвач за популяризиране на историческото наследство на българските железници, от 21-ви март парният локомотив от серията 01.23 се движи всекидневно към състава на крайградския пътнически влак от София за Банкя, който заминава от гара София в 12:10 ч. В обратното направление ретро локомотивът пътува към композицията на крайградския пътнически влак от Банкя за София, който тръгва от гара Банкя в 14:05 ч.

Всеки желаещ клиент на "Холдинг БДЖ” ЕАД може да се възползва от възможността да пътува с влаковете на цената на редовния билет по това направление, стойността, на който е 0,80 лв. Билети могат да бъдат закупени от билетните каси на Централна гара София и от гара Банкя.

Парният локомотив от серията - 01.23 е произведен в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 г. и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници.

Този локомотив е експонат от музейната колекция "Железопътно наследство” на "Холдинг БДЖ” ЕАД. Възстановен е отново за движение в локомотивно депо София през 2003 г. и се използва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и участия във филмови продукции.

През 1979 г. локомотив 01.23 (последната машина от локомотивите от серия 01) е определен за музеен локомотив. По случай 100-годишнината на ЖП тракция и депо София през 1988 г., 01.23 е възстановен като действащ музеен локомотив на БДЖ. На 20-ти септември 1989 г. локомотивът обслужва влака "Ориент експрес” при преминаването му през България.

източник:http://inews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар