Търсене в този блог

неделя, 17 април 2011 г.

Куриоз – френски парфюм зазидан в стените на църква в Созопол

Изключително скъп френски парфюм, зазидан в църквата „Свети Апостоли”, откриха археолозите, които правят разкопки на местността, наречена „Каструм домини” в Созопол, съобщи Божидар Димитров за BurgasNews. В стените на най-голямата, открита до момента по Черноморието църква, били намерени две стъкленици с парфюм от 19 век. На едната от тях има надпис Le Bon, Paris – 1882г., което било най-скъпата марка по това време сред френските дами. Стъкленицата била отворена и, според проф. Божидар Димитров, е служела като освежител за въздух, тъй като църквите обикновено миришели на мухъл. В близост имало още едно шишенце с парфюм, което обаче нямало надпис.

Проф. Димитров предполага, че скъпата течност е донесена от Марсилия. Има писмени източници, които доказват, че созополски капитани са пътували до там, за да пренасят жито. Според историка един от тях вероятно е донесъл подарък на жена си, а тя е решила да го подари на църквата в знак на разкаяние за грях, който извършила по време на отсъствието на съпруга си. Това не било прецедент по онова време, но до момента не е намиран парфюм в храм.

Църквата „Свети Апостоли” вече е разкрита нацяло, каза още професорът. „Явно съперничеството между Созопол и Несебър е било факт винаги”, смята той. Според него веднага след като в Несебър се построяла църква, в Созопол строяли по-голяма. Така „Свети Апостоли”, освен единствената с такова име в света, се явява и най-голямата по Черноморието – с 1,7 метра по-дълга от най-голямата църква в Несебър. Размерите й са 20,2 м. на 11 метра. Вече са открити и много погребения около нея, но заради лошото време археолозите не могат да работят непрекъснато.
Източник:burgasnews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар