Търсене в този блог

сряда, 27 април 2011 г.

Намалява настанителната база в община Каварна

Това заяви във връзка с предстоящото откриване на туристическия сезон в Каварна Коста Аргиров, директор на Дирекция „Туризъм” в общината.

Според Аргиров, очакванията за туристически сезон 2011 са да е като миналогодишния – със запълняемост на легловата база около 80%. Проблем тази година обаче е невъзможността да дойдат туристи от Беларус, тъй като там е спряна продажбата на всякакъв вид валута и хората не могат да пътуват. Поради тази причина в Каварна ще има спад на беларуските туристи с около 10%.

Официално сезонът ще бъде открит в началото на юни. Но първите туристи започват да пристигат още за празника на града, който е на 6 май, и за Националния маратон. След това на 13, 14 и 15 май в черноморския град ще се проведе Международен младежки фолклорен фестивал „С България в сърцето”, последван от театрални празници. Културният календар на общината е така направен, че туристическият сезон да започне по-рано и да се удължи допълнително с провеждането на Рибния и миден фест през септември.
Коста Аргиров отбелязва, че през тази година се отчита спад в броя на местата за настаняване с около 400 и така в Каварна ще има около 2300 легла за настаняване на туристи. Някои от собствениците се отказват да предлагат туристически услуги заради новия данък в туризма /заменил туристическата такса/, който трябва да плащат от тази година.
Независимо от това цените остават на миналогодишното равнище. През лято 2011 частните квартири ще се предлагат на нива от 12 до 15 или 18 лв. на нощувка, а в хотелите цените зависят от категорията като започват от 20 и достигат до 70 лв. на нощ в четиризвездния хотел.
Във всеки от комплексите в района ще има патрулиращи полицаи – в Иканталъка, в Русалка и в курортната част на града. А по плажовете, след като бъдат отдадени на концесия или под наем, концесионерите или наемателите ще назначават спасители и ще се грижат за безопасността на туристите.
Концесионирани са плажовете в Каварна, на „Болата”. Предстоят търгове и за други плажове. Отдаването на концесия е отговорност на областния управител на Добрич и информация има на уеб сайта на областната управа. Плажовете на територията на Каварна са пет. Те не са големи, но са удобни, защото са разположени в заливи.

Източник:.infotourism.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар