Търсене в този блог

неделя, 17 април 2011 г.

Основните и най-посещавани морски плажове вече са предоставени на концесия

63,9 км морски плажове са дадени на концесия или под наем, обясни в интервю за Агенция „Фокус” директорът на дирекция „Концесии” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Милен Топалов.
Общата площ на 208-те броя морски плажа по Черноморското крайбрежие е 8132 дка с дължина на бреговата линия 165,7 км. Предоставени на концесия са 63 броя морски плажа с обща концесионна територия 3478 дка и с дължина 45,2 км. Общата площ на предоставените под наем морски плажове е 580 дка с дължина на бреговата линия 18,7 км. Общо за концесии и наеми площ 4058 дка с дължина 63,9 км. Към днешна дата са предоставени общо 34 морски плажа под наем, от тях от регионалното министерство 21 и 13 от областните управители. „Като цяло, не бихме казали, че няма интерес. Основните и най-посещавани морски плажове вече са предоставени на концесия. Отдаваните под наем плажове са по-малко атрактивни и нормално е за тях интересът да е по-малък. Освен това наемите се предоставят за двойно по-къс период, сравнение с концесиите. Считаме, че определено влияние оказва и икономическата криза в страната”, коментира Топалов.
Общините стопанисват плажни ивици по силата на действащите през 2008 г. разпоредби на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. В тази връзка са сключени с трети лица договори за ползване на морски плажове от общини Долни Чифлик, Несебър, Поморие, Бургас, Приморско, Царево. Сключените договори са за тригодишен срок и изтичат през 2011 г.

Агенция "Фокус"

Няма коментари:

Публикуване на коментар