Търсене в този блог

неделя, 17 април 2011 г.

елен образователен център ще бъде открит в Шабла

Зелен образователен център ще бъде открит в Шабла, съобщиха от пресцентъра на общината. В понеделник, на 18 април, в 14.00 часа ще бъде открит Зеленият образователен център в Шабла. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Община Шабла е водеща в изпълнението му, а партньори са норвежката община Сондреленд, консултантска компания Дикон Груп и Българското дружество за защита на птиците.
Очаква се на тържеството по покана на кмета на община Шабла Красимир Кръстев да присъстват представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, неправителственият сектор, представители на посолството на Норвегия, община Сондреленд и др.
В някаква степен община Шабласе справя с бракониерите, защото тя не е собстеник на влажните зони в района – Шабленско и Дуранкулашко езеро и Шабленска тузла. Това заяви в Добрич зам.-кметът на морската община Мариян Жечев, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна. Други са агенциите в страната, които отговарят за контрола и опазването на влажните зони в морския район, допълни Жечев. По неговите думи обаче, съдействието на общината в тази насока е много голямо. Доказателство е видеонаблюдението на района, което в момента се изгражда и съвсем скоро ще заработи в пълен капацитет. Над 10 години морската община предлага уникален за страната ни туристически продукт – наблюдение на птици. През община Шабла преминава миграционният път на птиците, наречен Виа понтика. Влажните зони в района са местообитания за голям брой пернати, много от тях защитени видове в световен мащаб, като например червеногушата гъска. Трайно присъствие като дейности в общината имат редица природозащитни неправителствени организации, подчерта Мариян Жечев. С изграждането на Зеления обучителен център морската община се стреми да направи наблюдението на птиците траен туристически продукт и да се подпомогне местния туристически бизнес в икономически аспект. До сега интересът към наблюдението на птиците беше само през лятото, целта е да стане целогодишен, отбеляза зам.-кметът. Мигриращите птици пребивават в района именно през периода октомври – март. Впечатленията са, че през всичките месеци на годината любители на птичия свят посещават Шабла и близките местности, но стремежът е този поток да бъде увеличен и интересът да се запази. В района на Шабла се намират две от най-значимите и отлично съхранени крайбрежни влажни зони в България с международно значение за опазването на над 250 вида растения и животни – Дуранкулашкото и Шабленското езеро. През зимата те приютяват над 80% от световната популация на червеногушата гъска. В района могат да се наблюдават също малкият корморан, белооката потапница, белочелата гъска, морският орел, сивата чапла, индийското шаварче, тръстиковият дрозд, малкият воден бик и още много други представители на птичия свят.

Агенция "Фокус"

Няма коментари:

Публикуване на коментар