Търсене в този блог

четвъртък, 14 април 2011 г.

Искат да строят ски писти в Национален парк „Пирин“

Община Разлог има идея да построи няколко ски писти в Национален парк "Пирин". Това стана ясно на среща с кмета на Разлог. Тя се състоя по време на журналистическия тур, организиран от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма с цел насърчаване на вътрешния туризъм у нас.

Дължината на пистите ще варира от 100 до 200 – 300 км, според различни мнения на представители на местната администрация. От общината искат да ползват за целта 800 хектара от парка (общата му площ е 47 хил. хектара).

Това би довело до вливане на инвестиции в региона и разкриване на около 1500 – 2000 нови работни места, смята кметът на Разлог Красимир Герчев.

За да опазят природата, не е предвидено застрояване на хотели в парка, обещава кметът. Освен това има варианти и за компенсаторно залесяване (садене на дървета на други места за сметка на отсечените в парка заради изграждането на пистите).

Бившият директор на парк "Пирин" Георги Грънчаров не отхвърля напълно проекта, но смята, че трябва да се направи сериозно проучване и да се даде трезва оценка. Според него критиките на природозащитници не винаги са градивни.

Ако се изградят такива писти, Банско, Разлог и Добринище ще станат един цялостен ски комплекс. Важното обаче е да не се следва лошият пример на Банско, където се получи презастрояване, смятат представители на местните администрации. Инфраструктурата трябва точно да съответства на евентуалния брой туристи, които ще идват да карат ски – леглова база, магазини, болници, полиция, пожарна.

Предложението на местен хотелиер е 50% от всяка изградена сграда да се използва за туризъм. По този начин ще се избегне появяването на така наречените "мъртви градове". Пример за това са многобройните апартхотели, построени около голф клуба край Разлог, които пустеят непродадени.

Областната администрация на Благоевград също има идея да въведе в експлоатация бившето военно летище край Гоце Делчев, което да обслужва граждански полети. По този начин ще се улесни транспортът на чуждестранните туристи до зимните курорти. Това обаче засега е само на ниво проект и няма конкретни срокове за осъществяването му.

Национален парк "Пирин" е включен в списъка на ООН за резервати през 1982 г., а през 1983 г. В конвенцията на ЮНЕСКО за защита на природните обекти. В него има 11 хижи и 20 туристически маршрута. В парка са установени около 1300 вида растения,която представлява повече от 30% от всички растения, които се срещат на територията на България. Сред тях е еделвайсът – символ на планина Пирин. 126 от растенията, които виреят в парка, присъстват в Червената книга на България за изчезващи видове.

източник:http://biznews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар