Търсене в този блог

сряда, 27 април 2011 г.

Местят търговците от Джумаята пред пощата в Пловдив

Продавачите на картини от Джумаята ще бъдат преместени пред сградата на Централна поща. Това съобщи кметът на Пловдив Славчо Атанасов, който днес се срещна с търговците. Ремонтните дейности по Римския стадион трябва да започнат на 10-ти май, затова до 6-ти май най-късно, ще се наложи да преместим художниците и продавачите, обясни Атанасов. На утрешното заседание на Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ) ще бъде взето решение, по каква схема и къде точно да бъдат настанени търговците, както и къде да си държат стоката през нощта.

dariknews.bg

Монтираха техниката за пожарооизвестяване в НП "Пирин"

Проектът „Устойчиво и управление на горите и опазване на околната среда, чрез създаване на система за противопожарна защита и информационен център в Национален парк „Пирин”, който е на стойност 609 250 евро, навлезе в своята заключителна фаза. Проектът е финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, съобщават от парка.

Пожароизвестителна и наблюдателна система за горски пожари ще работи от края на месец април 2011 година на територията на Национален парк „Пирин”, парков район „Вихрен”, избран за пилотна зона поради своето стратегическо положение - в близост до Банско и резерватите, и голямото туристическо натоварване независимо от сезона.
Да наблюдават монтирането на специализираната техника и пускането на информационният център, разположен в Дирекцията на „Национален парк Пирин”, на посещение в парка са експертите от Норвегия Сигурд Оли Рууд и Сесилия Аурбаккен.

Екпертите от Норвегия имаха възможност да се запознаят с дейността на ДНП „Пирин”, участваха в работна среща в Министерство на земеделието и храните, както и споделиха своите впечатления за проекта на първия секретар на посолството на Кралство Норвегия – г-жа Дагфрид Йортхул и ръководителя на програма Финансов механизъм на ЕИП – г-жа Светла Семерджиева.

От 27 до 29 април Дирекцията на Национален парк „Пирин” ще бъде домакин на международна конференция, с участието на експерти и от Норвегия.

Конференцията ще бъде заключителното събитие в рамките на проекта и ще събере на едно място представители на различните институции. Те ще разгледат и обсъдят важността на пилотния проект, популяризирането му и неговото значение в управлението на защитените територии.

След 20 години градовете в България ще станат заначително по-топли

Помните ли кога за последно лятото беше умерено топло и приятно, а снегът през зимата се задържаше повече от две седмици? Времето е все по-неконтролируемо, а капризите му - все по-видими.

За изминалите 20 години падналите валежи са намалели с 30%, а времето, за което се задържа снегът - наполовина. Глобалното затопляне не е единствената причина. Всяко населено място допълнително вдига температурата си от хората там, сградите и изкуствените източници на топлина. Така все повече хора се оплакват от неочаквани горещи вълни и колебания в кръвното налягане.

"Това е изключително опасно за малки деца, възрастни хора и такива с проблеми на сърдечносъдовата система и дихателните пътища", обяснява Ани Ценкова от БАН.

Има ли място около София с чист въздух, например? Оказва се, че Витоша формира специален бриз, който вкарва в столицата свеж въздух. И така колкото по-близо сме до нея, толкова по-добре.

"За съжаление, когато са били построени кварталите над Околовръстното шосе, повечето блокове са направени така, че спират този въздушен поток. Витошкото влияние заглъхва още в самото начало", допълва Ценкова.

Еколозите не спират да приканват всеки да се включи в борбата с климатичните промени, дори с малко. Иначе прогнозите са повече от стряскащи – два пъти повече урагани, земетресения и наводнения са станали в последните години, а предстоящите, вероятно ще бъдат и по-силни.

Източник:BTV

Великден на морето – родните хотели пълни с румънски туристи

В последните години Великденските празници са неофициалният старт на сезона по Черноморието. Има ли туристи на морето и как протича празникът провери Десислава Кръстева.

Наистина това е дългоочакваното начало на сезона, защото последните месеци за туристическия бранш бяха доста кризисни. Големи хотели в курортите край Варна, които по принцип са целогодишни, тази зима останаха затворени. Работещите хотели се брояха, вероятно, на пръстите на едната ръка. Тези четири дни обаче е различно. Около 70% от хотелите отвориха врати и са почти пълни. Тук не е изненада, че повечето гости, за поредна година, са от Румъния. Българи почти няма.

Алеите на Златни пясъци буквално гъмжат от румънци. Рядко се чува българска реч. Почти всички коли са с румънска регистрация. Идват по две-три семейства, за пакетна почивка от три или четири нощувки, на "ол инклузив".

"Харесва им. Ние винаги се подготвяме предварително - имаме агнешко за обяд, 18 агнета сме приготвили, 800 яйца, козунаци, които си месим тук и се радваме, че всички тези гости се записват и лятото при нас”, обяснява Мария Поибренска - управител на хотел.

Цените в 3 и 4-звездните хотели са от 50-ина до 80 лева. В петзвездните, ваканцията струва малко повече от сто лева на ден. Повечето хотели предлагат празнично меню. Освен хотелите, православните туристи тези дни изпълват и манастира „Св. Св. Константин и Елена” - единствената обител в границите на наш курорт.

"Нашият манастир е благодатен, тъй като той има и аязмо с чудодейна вода, където с тази вода стават много чудеса”, обяснява игуменът на манастира отец Стоян.

Заетостта на курортите тези дни е и показател за резервациите за активния сезон. Много от гостите сега запазват почивка и за лятото. Прогнозите на бранша са за 10-15% повече туристи от миналата година. Ръст ще има на всички основни пазари - румънски, руски и германски.
Източник: Btv

Новият туристически данък съсипа бизнеса на бабите хазяйки във Варна

„11 лв. за нощувка в луксозни стаи, идеалния център." Такива обяви са разлепени навсякъде по улиците в центъра на Варна, показва репортерска проверка на „Черно море". За адрес хазаите обикновено посочват номера на мобилен телефон. На пръсти се броят регистрираните курортни квартири, а с новия туристически данък едва ли ще са много тези, които ще се заявят, за да получат категоризация. Това заяви за „Черно море" Георги Шипковенски, главен секретар на Варненската туристическа камара. По неговите думи притежателите на частни квартири и преди са били задължени да се регистрират. Този вид хотелски услуги, популярни допреди десетина години и доходни за стотици варненци (предимно възрастни хора), сега са поставени на сериозно изпитание. Причината е презастрояването на крайбрежието с хотели, които свалят цените до предлаганите от хазяите, силно намаляха и индивидуалните туристи, коментира Георги Шипковенски.

Новият туристически данък допълнително усложнява положението на бабите хазяйки, защото след като се регистрират, те трябва да плащат на база поне 30% заетост през цялата година, без значение колко са туристите.

Масово в нелегалност минават собствениците на курортни квартири по цялото Северно Черноморие. Само в община Балчик са подадени заявления за отказ от категоризация на 10 квартири през миналия месец, заявиха от местната управа. Подобно е положението и в Шабла.

Между 10 до 15 лв. на легло са предлаганите цени на частните квартири във Варна и региона. Миналото лято стопани на къщи в Каварна, Шабла, Балчик предлагаха целите си домове, като цените варираха от 60 до 100 лв. на ден според мястото, където се намират. Например в Камен бряг можеше да наеме къща за 110 лв., докато във вилната зона между Балчик и Албена цената падна до 70 лв. на ден, при това без да имате хазяи. Това лято се очаква ценовите нива да се запазят, тъй като за разлика от организираните групи, не се очаква ръст на индивидуалните туристи. По данни на туристическия бранш 90-95% е делът на организираните туристи и само 5-10% - делът на неорганизираните.

По-ниска такса смет за хотелите в Приморско

Промяна в таксата за битови отпадъци ще предложи кметът на община Приморско Лиляна Димова на предстоящата сесия на общинския съвет. Предложението на общинската администрация е всеки хотелиер да може да подаде декларация за ползваните контейнери за смет до края на месец април. От общината вече са изработили критерии, които ще се прилагат към всеки отделен случай.

Критериите са резултат от консултации с представители на туристическия бранш. Те ще влязат в сила, за да защитят коректните платци и да спрат нарушения от типа на „хотел с триста легла декларира само един контейнер за отпадъци", аргументира предложението си кметът.

Според Лиляна Димова по този начин община Приморско ще може да облекчи фирмите от сферата на туризма, които в момента търпят сериозни загуби заради последните законови промени, регламентиращи данък сгради и такса смет.

Слънчев бряг- по-скъп и от испанската Ривиера

Забравете за летните ваканции на родна земя и за евтините, но въпреки това разочароващи почивки в Турция. Ако се нуждаете от нещо, което да си струва парите, то испанският курорт Коста дел Сол е вашата най-изгодна туристическа дестинация в Европа. Това става ясно от тазгодишното проучване на редица организации във Великобритания.

Британските летовници вече ще получават далеч повече услуги и удобства на Пиренейския полуостров, отколкото в горещите курорти като Слънчев бряг, Корфу, Малта и Кварнер, след като цените в Испания достигнаха най-ниското си ниво за последните четири години. Засегнатата тежко от кризата, иберийска държава намали драстично цените в курортите си, след като общият брой на летуващите в Испания британци намаля с 15-20%, става ясно от информацията на БГНЕС.

Хотелите, храните и всекидневните стоки там вече са по-ниски от цените във всеки друг курорт на Стария континент. Любимата на мнозина "вечеря с първо, второ и трето" в Коста дел Сол например струва средно 23,58 паунда, докато в Корфу и Мармарис е съответно 37,74 и 43,86 паунда. Ако пък в класацията се включат и разходите за всекидневни стоки като плажното масло, бутилката бира и леките питиета, испанският град изпъква като най-евтиният курорт в Европа.

В Коста дел Сол британският летовник харчи по средно 42,15 паунда на ден, докато в Слънчев бряг и Алгарве - по 44,79 и 49,63 паунда. Според класацията най-скъпият летен център е италианският Соренто, където средната цена на битовите стоки достига до 88,21 паунда.


Източник:Econ.bg

Строят хотел от световната марка Novotel в София

Прогнозният бюджет на проекта е около 22 млн. евро. Инвеститорът MHQ има предварителна договорка за частично финансиране на проекта с "Уникредит Булбанк".

Хотелът ще се намира на бул. "Цариградско шосе", в оформилата се нова бизнес зона извън центъра на София в непосредствена близост до търговския център The Mall.
Интересна подробност от инициативата е фактът, че освен с хотелска част, сградата ще разполага и с офис площи от клас А за отдаване под наем. Разгърнатата застроена площ на сградата ще е 23 хил. кв. м. 9600 кв.м. ще са предназначени за хотела, а 8100 кв.м. - за офиси. Сградата ще има 15 надземни и 3 подземни етажа. Основната обслужваща част на хотела ще бъде разположена на първите две нива на сградата, офисната част - на следващите шест нива, хотелските стаи ще заемат последните седем етажа, а трите нива под земята ще са предназначени за паркинг.

Хотелът Novotel ще има 177 стаи, от които 4 апартамента, 4 за хора със затруднено придвижване, 6 конферентни зали, зона за релакс, ресторантска част и лоби бар.

"След щателно проучване на пазара, извършено от HBS Global Group и King Sturge, установихме, че София има нужда от бизнес ориентирана хотелска схема, задължително управлявана от международен оператор. След преценка на възможните кандидати и преговори се спряхме на Accor", обясни управляващият директор на MHQ Борислав Спасов. MHQ вече има дългосрочен договор за управление със световната верига.

Офис частта от сградата ще се управлява и отдава под наем от международната компания King Sturge.

"Независимо от голямото предлагане на офис площи в София , считаме че в момента липсват качествени офиси от клас А на пазара", каза още Спасов.

"Една от основните ни цели е да комбинираме двете предназначения на сградата по възможно най-добрия начин", обясни от своя страна ръководителят на българския офис на King Sturge Андрю Пиърсън. Това взаимодействие ще бъде реализирано от една страна чрез две различни фасади на сградата, символизиращи двете функции. От друга страна, частта с офисите ще бъде с отделен достъп от хотела.
Двете различни фасади на сградата ще символзират двете й предназначения

"Основен проблем на българския пазар е това, че се строят огромни офиси, голяма част от които остават празни. Компактният размер на нашите офиси е едно от големите предимства на проекта. Другото е самото разположение на сградата - в новата бизнес зона на София , между летището и центъра на града", допълни Пиърсън.

"Присъствието на Франция в България ще бъде засилено. В инициативата на Accor се съдържа обещание за нови френски инвестиции в страната", коментира френският посланик у нас Н. Пр. Филип Отие, който припомни, че това не е първият голям френски проект у нас - през пролетта на 2009 г. беше открит първият магазин от веригата за бързооборотни стоки "Карфур" (Carrefour) в Бургас, а през 2010 г. - и този в София . "Новият проект ще подпомогне развитието на ноу-хауто в сектора на туризма, тъй като, както знаете, моята страна е световна туристическа дестинация", изтъкна Отие. "Проектът ще допринесе за развитието на бизнес туризма в страната и за връзките между България и Франция като цяло", допълни посланикът.

"В строителството на сградата ще участват около 200 души", обясни Борислав Спасов в отговор на въпрос на Econ.bg. "В нашите хотели стандартът е да има по 1 служител на 3 стаи. Но това колко хора точно ще работят в хотела, зависи от услугите, които ще се предлагат", допълни от своя страна главният оперативен директор на Accor за Унгария, Словакия, България и Балканите Антоан Гуего.
Инвестиционна компания MHQ Ltd. е създадена специално с цел реализация на проекта. Тя е дъщерна на строително-инвестиционната компания "Маркан" ООД, основана през 1993 г. Компанията е участвала в реализацията на проекти в столицата, като бизнес центровете "Хермес парк София ", "Мегапарк". Освен в София , компанията строи и в други градове на страната, като Пловдив и курортните центрове Боровец, Банско и Слънчев бряг. Участва в изграждането на хотелските вериги "Авион" и "Уайт фър". "Сред настоящите проекти на компанията са "България мол" на бул. „България", административната сграда на пл. "Македония" в София , инвеститор в която е гръцката "ГЕК Терна груп", както и заводът за производство на автомобили в Ловеч", обясни Борислав Спасов.

Френската компания Accor не стъпва за първи път в България. Тя присъства у нас със своя среден клас хотели още преди 1989 г., но през 1993 г. се изтегля от София , а хотелът Novotel в Пловдив е отдаден на франчайз. В настоящия момент Accor е представен в 90 страни с 4200 хотела с около 500 000 стаи. Служителите на компанията са около 145 хиляди, а приходите - 5,948 млн. евро. В портфолиото от хотелски марки на веригата - от луксозни до нискобюджетни, освен Novotel, са включени и други известни имена, като Sofitel, Pullman, MGallery, Suite Novotel, Mercure, ibis, all seasons, Etap Hotel, Formule 1, hotelF1 и Motel 6 и свързаните с тях услуги Thalassa sea & spa и Lenôtre.

"17% от хотелите са собственост на Accor, 37% са взети под наем, 22% са управлявани от веригата (какъвто ще бъде и софийският Novotel), а 24% са отдадени на франчайз", обясни Антоан Гуего (на снимката вляво).

Със създаването на Novotel, Accor ще подготви втората фаза от навлизането си на българския пазар. Тя най-вероятно ще включва изграждане на хотел от нискобюджетната марка ibis. За тези по-далечни планове обаче Гуего беше лаконичен. Той обясни, че компанията развива своята дейност в Източна Европа по оста Любляна-Белград-София -Сараево-Тирана.

King Sturge е един от най-големите консултанти за недвижимо имущество в Европа, с 42 собствени офиса в 14 европейски държави, част от мрежа от над 215 собствени и асоциирани офиса в 47 страни по света. Компанията развива дейността си в България от началото на 2009 г. чрез офиса си в София .
Източник:Econ.bg

Туристическа борса Вашата ваканция стартира на 28 април

Туристическа борса „Вашата ваканция” ще бъде открита на 28 април в културен център „Морско казино”, Бургас.

Десетото поред юбилейно издание на изложението ще се проведе с международно участие в рамките на два дни.

Българските общини Несебър, Поморие, Бургас, Приморско, Царево, Габрово, Трявна, Котел, Ямбол, Съвет по туризъм – Самоков, хотели и туроператори от България ще се представят със собствени информационни щандове.

Гърция също ще участва със свои представители на туристическото изложение „Вашата ваканция”.
Представителите на Програмата за околна среда на ООН (UNEP) и Световната търговска организация (WTO) ще връчат сертификати на обектите, които участваха в проекта „Енергийни решения в хотелите”.

Бургаска област беше избрана за пилотна в областта на селския и екотуризъм, а Германия беше обявена за водеща в градския туризъм.

Морският туризъм в Испания и зимният ски туризъм във Франция също показват добри резултати в посоката енергийна ефективност в хотелите.

Източник:touristmedia.info

Тракийски съкровища ще гостуват три месеца в Бургас

Ексопизицията „Изящните съкровища на траките” ще бъде изложена от началото на юни до края на август в Културен център „Морско казино”, Бургас .

Панагюрското съкровище, уникалната златна маска на Терес, която е открита в Долината на тракийските царе и ценни находки от Некропола на древния град Месамбрия ще гостуват три месеца в черноморския град.

Туристите ще имат възможността да посетят и друго интригуващо събитие през лято 2011 в Бургас – Фестивалът на пясъчните скулптури, който ще бъде на тема „Кино”.

Акцентът сред организираните забавления в морската община през летния сезон отново ще бъде музикалният фестивал Spirit of Burgas. Зрителите ще могат да се насладят на представянето на звезди като Moby, Skunk Anansie и Deftones.

Автор - Турист Медиа

Намалява настанителната база в община Каварна

Това заяви във връзка с предстоящото откриване на туристическия сезон в Каварна Коста Аргиров, директор на Дирекция „Туризъм” в общината.

Според Аргиров, очакванията за туристически сезон 2011 са да е като миналогодишния – със запълняемост на легловата база около 80%. Проблем тази година обаче е невъзможността да дойдат туристи от Беларус, тъй като там е спряна продажбата на всякакъв вид валута и хората не могат да пътуват. Поради тази причина в Каварна ще има спад на беларуските туристи с около 10%.

Официално сезонът ще бъде открит в началото на юни. Но първите туристи започват да пристигат още за празника на града, който е на 6 май, и за Националния маратон. След това на 13, 14 и 15 май в черноморския град ще се проведе Международен младежки фолклорен фестивал „С България в сърцето”, последван от театрални празници. Културният календар на общината е така направен, че туристическият сезон да започне по-рано и да се удължи допълнително с провеждането на Рибния и миден фест през септември.
Коста Аргиров отбелязва, че през тази година се отчита спад в броя на местата за настаняване с около 400 и така в Каварна ще има около 2300 легла за настаняване на туристи. Някои от собствениците се отказват да предлагат туристически услуги заради новия данък в туризма /заменил туристическата такса/, който трябва да плащат от тази година.
Независимо от това цените остават на миналогодишното равнище. През лято 2011 частните квартири ще се предлагат на нива от 12 до 15 или 18 лв. на нощувка, а в хотелите цените зависят от категорията като започват от 20 и достигат до 70 лв. на нощ в четиризвездния хотел.
Във всеки от комплексите в района ще има патрулиращи полицаи – в Иканталъка, в Русалка и в курортната част на града. А по плажовете, след като бъдат отдадени на концесия или под наем, концесионерите или наемателите ще назначават спасители и ще се грижат за безопасността на туристите.
Концесионирани са плажовете в Каварна, на „Болата”. Предстоят търгове и за други плажове. Отдаването на концесия е отговорност на областния управител на Добрич и информация има на уеб сайта на областната управа. Плажовете на територията на Каварна са пет. Те не са големи, но са удобни, защото са разположени в заливи.

Източник:.infotourism.net

Израелци, румънци и малко германци са първите туристи в Слънчев бряг и Несебър

Това съобщи Веселин Налбантов от Съюза на собствениците на хотели в комплекса.
В Несебър има и малка група германци, които са избрали пролетта за почивка. В Слънчев бряг са отворили едва около пет-шест хотела. Останалите се подготвят за активния сезон. Вече работят бариерите на входа и изхода на старата част на Несебър, като автомобили се пропускат само след представени пропуски. Работят и специализирани автомобили тип „паяк”, които отстраняват неправомерно спрелите пътни превозни средства на територията на община Несебър. Общинските паркинги на територията на община Несебър работят. През този сезон и в Слънчев бряг няма да се допускат безразборно автомобили. Автомобилите могат да се паркират в синята зона на комплекса. За час паркирането е 1,50 лева. Режимът на синята зона ще важи от 10.00 часа до полунощ, гостите на хотелите ще могат свободно да паркират и след 22.00 часа. Преместването с „паяк” ще струва 50 лева.

Черноморски общини в очакване на летния сезон: Големите проблеми остават, решенията се отлагат

Разрешаване на стари проблеми и полагане на усилия курортите да имат по-приветлив вид. Това се опитват да направят част от общините по Черноморието в началото на летния туристически сезон.

Слънчев бряг подготвя нова транспортна схема за облекчаване на трафика и правила за използване на таксиметровите компании на територията на курорта. Община Несебър работи по проекти за религиозен туризъм пък и ще забрани продажбата на стоки в античните църкви в Стария град. Созопол ремонтира местната църква, в която са изложени мощите, за които беше обявено, че са на Йоан Кръстител.

Същевременно обаче част от по-големите проблеми продължават да не се разрешават. Така например не е ясно дали до началото на сезона ще бъде завършен ремонтът на далекопровода край Слънчев бряг, който миналата година оставя периодично без ток хотелите в комплекса. В Златни пясъци пък все още няма нова пречиствателна станция.

Нова транспортна схема в Слънчев бряг

ще има от началото на предстоящия туристически сезон в курорта, съобщи изпълнителният директор на едноименното дружество Мария Михалева пред "Дневник". "С малки изключения движението на цялата територия на комплекса ще стане еднопосочно. Там, където е възможно организирането на т.нар. синя зона, вече е започнало разчертаването на местата за паркиране", каза тя.

По думите й зоната ще функционира от 10 до 24 часа. За гостите на хотели обаче нейните граници ще бъдат "стеснени" с два часа – от 10 до 22 ч., по молба на собствениците на базите, тъй като пристигащите късно вечер туристи ще имат нужда от време, за да се ориентират къде могат да паркират.

"На част от хотелиерите, там, където това е възможно, срещу минимално заплащане осигуряваме терени на дружеството, които те да оборудват и ползват като паркинги", каза още Михалева. Отделно са определени терени за паркинги с достатъчен капацитет, които се намират в зона "Изток".

Там ще бъдат предлагани абонаментни карти за седмица, десет дни, месец или три месеца за тези, които прекарват цялото лято в Слънчев бряг заради професионалните си задължения. От 2010 г. в курорта е въведено и т.нар. SMS паркиране.

Част от подготовката за предстоящия сезон е и сключването на нови договори с три таксиметрови компании, които през лятото ще обслужват курорта. "Изключение сме направили за около 30 коли, които хотелиерите пожелаха да избират сами.

Собствениците на останалите компании за таксиметрови услуги ще подпишат с нас договори за максимално допустими цени, които няма да се различават от тези, които ще определи за сезона община Несебър", каза Михалева.

След ревизията на новопостроените обекти в Слънчев бряг от тази година задължителната такса за поддръжка на инфраструктурата в курорта ще заплащат и всички апартаментни комплекси и търговски обекти в зона "Изток". Става дума за около 1.6 млн. кв.м разгъната застроена площ, сочи справката.

Успоредно с това ще бъдат актуализирани и много от договорите за заплащане на такса инфраструктура. Според решение на борда на директорите на компанията това се налага, тъй като при т.нар. втора вълна на приватизацията на новите собственици на обекти в Слънчев бряг са били налагани необосновано високи цени.

"В други случаи при смяната на собствеността на част от туристическите обекти са били прехвърляни активи, но не и задълженията по предходни договори, сключени от първите им собственици, обясни Михалева. На това основание голяма част от новите собственици са спрели да плащат таксите си."

От тази година разходите за инфраструктурата на дружеството трябва да се покриват със събираните средства от вноските за поддръжката й. Идеята е да има повече прозрачност и да се създаде по-голяма мотивация за по-високата събираемост на таксите инфраструктура.

До началото на май трябва да приключи и работата по масираното озеленяване на Слънчев бряг, засаждането на нови дървета и палми. "За този сезон обаче сумите, които ще бъдат похарчени за тази дейност, ще бъдат трикратно по-малки от тези, плащани от предишното ръководство на комплекса", твърди Мария Михалева.

По думите й в резултат на предоговарянето на условията с външните изпълнители ще бъдат платени не 550 хил. лв. както през 2010 г., а около 180 хил. лв. В същото време част от задълженията по озеленяване на курорта ще бъдат прехвърлени на самите хотелиери, но те ще трябва да съгласуват всяко свое действие с ландшафтния архитект на комплекса.

С около 50% са намалени и цените, по които досега е плащано за поддръжката на системата за видеонаблюдение, проследяване и контрол на достъпа в курорта. Това показва справка, изготвена от мениджмънта на дружеството. До миналата година тези дейности са били извършвани от компанията "Круз електроникс", а за тях "Слънчев бряг" АД е харчело по около 1.2 млн. лв. годишно.

От началото на този сезон всички дейности по видеонаблюдението и допуска в курорта, както и управлението на около 300 камери ще бъдат извършвани от служители на дружеството. То ще контролира и работата на сървърите, архивирането и съхранението на данните от видеонаблюдението.

Пак от тази година на база на вече подписаните договори с "Виваком" в курорта ще започне и поетапното въвеждане в експлоатация на оптичната кабелна мрежа, изградена от туристическата компания през последните години, но така и неизползвана до момента.

Църквите в Стария град на Несебър няма да продават стоки

През тази година община Несебър, която подготвя проекти за религиозен и сватбен туризъм, ще забрани продажбата на картини и други стоки в храмовете в Стария град, съобщиха от местната администрация. Досега повечето от тях се ползваха за картинни галерии и развиваха търговска дейност. В следващите години обаче се предвижда част от тях да бъдат реставрирани и да могат да извършват служби.

На религиозния туризъм ще заложи и община Созопол, където през миналата година бяха открити мощи, за които се предполага, че са на Йоан Кръстител. И през това лято те ще бъдат изложени в местната църква, която вече е ремонтирана.

Нерешени проблеми

продължават да висят като воденичен камък на някои от големите курорти. Така например в Златни пясъци и през тази година няма да има нова пречиствателна станция. В началото на април премиерът Бойко Борисов обяви, че е договорен безлихвен заем в размер на 7 мнл. лв. за община Варна, който да бъде използван за удължаване на тръбата, по която водата от настоящата станция в курорта се влива в морето.

В момента това тя достига само около 700 м от брега, докато с новата заустването трябваше да е 2000 метра навътре в морето. Преди дни обаче депутатът от ГЕРБ и лидер на местната организация на партията във Варна Павел Димитров обяви, че удължаването на тръбата отново се отлага за неопределено време. Причината е, че общината не е изготвила необходимите документи, а летният сезон вече наближава.

По всичко личи, че без окончателно решение и през това лято ще остане проблемът с преместваемите търговски обекти в Слънчев бряг, които буквално блокират алеите в курорта. В част от тях, разположени върху самата пясъчна ивица, и в момента тече усилена подготовка за откриване на сезона.

"Положихме неимоверни усилия, за да премахнем бараките, които бяха разположени върху терени, собственост на дружеството, при това в нарушение на всички норми, обясни Мария Михалева. Не е никаква тайна обаче, че опитвайки се да разчистим комплекса от бараките и грозните временни обекти, рискуваме да засегнем много сериозни икономически интереси, а влизането в подобни войни не е "здравословно", признава тя.

Тя даде за пример 71 метални павилиона, поставени около хотел "Олимп" в курорта. "Общинската администрация в Несебър е буквално засипана от жалби заради тези бараки, но собственикът му завежда съдебни дела срещу всяко решение за премахването им и така протака процедурата.

Сега е поставил на всяка една от тях табели на лист хартия като: "Склад за дървен материал" или "Склад за гвоздеи" и така бараките са превърнати в спомагателни помещения, които уж обслужват строителни работи, твърди изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД. Оказва се обаче, че никой не е в състояние да се справи с подобно безобразие.

С идеята да бъдат въведени стандарти в търговията на открито от тази година "Слънчев бряг" АД ще предлага типови преместваеми търговски обекти в три варианта – с размери от 5.1, 7 и около 10 кв.м. Техните цени са доста високи и ще могат да си ги позволят само търговци, които имат сериозно намерение, но и потенциал да развиват бизнес, обясниха от туристическото дружество.

Освен това модулите ще бъдат продавани, а не отдавани под наем на търговците. "Опитваме се да сложим ред в този вид търговия, без да лишаваме концесионерите и собствениците на хотели от възможността да я развиват, тъй като все пак ясно е, че съществува търсене и то трябва да бъде посрещнато", каза Михалева.

Хотелиерите в Слънчев бряг казват и че все още не е ясно какво се случва с ремонта на далекопровода до курорта и дали и през тази година няма да има прекъсвания на електричеството. Със закъснение от шест месеца Националната електрическа компания обяви старт на процедурата за ремонт на съоръжението, но все още не се знае кога ще бъде завършено обновяването.

Новото трасе ще бъде резервно на вече съществуващото, така че при подобна авария да може да бъде осигурен ток за района. Причина за забавянето на процедурата за реконструкция е обжалване на поръчката пред Комисията за защита на конкуренцията.

През есента на миналата година Министерският съвет обяви проекта за обект от национално значение, което облекчава значително процедурите по отчуждаване на земите, през които ще мине далекопроводът.

Източник: "Дневник".

"Холдинг Варна" ще възстановявя розариума в Морската градина

"Холдинг Варна" АД продължава традиционното възстановяване на Розариума в Морската градина във Варна. Това съобщи днес пресслужбата на акционерното дружество. В навечерието на Деня на земята и Великден на 21 април от 11ч., служителите на дружеството ще засадят нови 280 розови храста, с които ще бъдат попълнени още две цветни полета, пише в съобщението до медите. В него се уточнява също, че "140 от чаените хибриди са оранжеви, сорт "Метеор", а останалата половина са двуцветни – жърто-розови, сорт "Конфети". Растенията са български, като засаждането им е съобразено с плановете за озеленяване на района".

Успоредно със същевременно ще бъдат санирани две от перголите в района на Розариума, съобщават още от холдинга. Вече са подменени счупените ламели, ремонтирана е металната конструкция и двете съоръжения ще бъдат боядисани. В резултат на акцията на холдинга ще бъдат поправени и освежени и пейките в района.

Инициативата се провежда за втори път, след като миналата година "Холдинг Варна" АД засади повече от 200 розови храста, които покриха две от полетата, припомнят от компанията. Растенията бяха от вида чаен хибрид, сортове "Iceberg" и "Eurored" в бяло и червено.

В Розариума в Морската градина на Варна има 31 полета за розови храсти, в които трябва да има 57 вида рози.

"Холдинг Варна" АД има желание да помогне за облагородяването на тази част от парка в дългосрочен план, като кампанията за възстановяване на цветните полета и съоръжения за отмора ще продължи", се казва в пресрилийза на компанията. Нейното име нашумя покрай покупката на 118 дка в Морската градина на Варна на цена 50 евло на кв.м. Терените бяха продадени от бившия областен управител на Варна Христо Контров, назначен от квотата на ДПС. Сделката беше сключена на 5 юни 2009 г.

Източник:dnevnik.bg

Варна ще става културна евростолица с подкрепата на Шумен и Добрич

Варна ще потърси подкрепата на съседни градове за кандидатурата си за Европейска столица на културата през 2019 г. Предстоят срещи и разговори с градоначалниците на Шумен, Плиска, Преслав, Добрич, Балчик, КаВарна, Аксаково, Девня и други градове в региона, обяви Жана Андреева - шеф на общинска дирекция "Култура и духовно развитие".

Градовете, които откликнат на поканата, ще бъдат присъединени като регион за провеждане на събития като част от програмата около кандидатурата. Ще бъде подписан и меморандум за присъединяване. За да бъде приобщена към каузата не само общинската, но и държавната власт, на разговори ще бъдат поканени и областните управители на Шумен и Добрич.

„Успешна столица на културата ще бъде този град, който работи не само в границите си, и успее да привлече към себе си един добър регион за подкрепа на кандидатурата на града", смята Жана Андреева.

Предстои да бъде създаден и Клуб Варна 2019. Той ще бъде оглавен от кмета Кирил Йорданов. За участие са поканени изявени художествени творци, интелектуалци и политици. Клубът ще се събира два-три пъти годишно и ще лобира в полза на варненската кандидатура.

Като цяло и 2011 година ще премине под знака на голямата цел, която Варна си е поставила: да бъде утвърдена за Европейска столица на културата. В процес на реализация е издаването на луксозен албум на български и английски език, който ще представя културно-историческото наследство и живото изкуство във Варна. Подготвя се и представителна изложба, коятп ще бъде разполовена на открито на Морска гара, в близките курорти и комплекс „Камчия".

През юни се очаква да заработи интернет сайт за кандидатурата, а през септемврище се проведе кръгла маса, на която ще бъдат поканени личности, участвали в подготовката на градове - Европейски столици на културата. На тчх ще се разчита за съвети и споделяне на добри практики. Засега участие са потвърдили представители на Линц, Вилнюс и Турку.

Бюджетът, който е предвиден за събитията тази година, е в размер на 270 000 лева. 200 000 от тях ще бъдат изразходвани за 28 проекта, одобрени по Програмата за творчески проекти „Варна - територия на творчеството". Отделно Община Варна кандидатства за средства по Оперативна програма „Регионално развитие". Проектът за иновативни културни събития е внесен в МРРБ и е много вероятно да бъде одобрен.

По един град от България и Италия ще бъдат обявени за Европейска столица на културата през 2019 г., като решението е на Европейския парламент от октомври 2006 г. Варна бе първият български град, заявил кандидатурата си официално. След морската столица, кандидати за престижното звание са София и Пловдив . Победителят в това съревнование ще стане ясен през 2013 г.
Източник:© Дарик Варна

Родопчани предпочетоха Гърция пред Пампорово

Много родопчани избраха съседна Гърция за Великденските празници за сметка на курорта Пампорово, който остана полупразен през 4-те почивни дни.

40% ръст на преминалите през ГКПП Златоград отбелязват от РД „Гранична полиция" - Смолян в сравнение с миналогодишния Великден, пише местният информационен портал „Смолян днес".

Над 18 хиляди души или около 6 хиляди автомобила пътуваха до южната ни съседка през Златоград, каза комисар Тодор Георгиев - директор на РД „Гранична полиция"- Смолян. Еднодневните пътувания до Гърция не са били рядкост. Най-интензивен е бил трафикът през първия и последния почивен ден.

През всички пунктове на южната ни граница са преминали 130 хиляди души с над 45 хиляди автомобила. Ръстът на пътуващите е 12-15%, за сметка на българските граждани.

Изключително слаба заетост отчетоха в родопския курорт Пампорово през 4-те почивни дни. Работещите едва 5 хотела бяха заети на около 30%, каза председателят на Регионалната туристическа асоциация „Родопи" Пантелей Мемцов, цитиран от КРОСС.

Много от българите предпочетоха да посетят съседна Гърция или СПА курортите в страната ни, така че Пампорово остана на заден план, коментира Мемцов.

По думите му с днешна дата в родопския курорт работят Вилно селище „Малина" и хотелите „Малина", „Снежанка", „Орловец", „Финландия" и „Преспа". Всички останали са спуснали кепенци, заради липса на туристи.

Още с великденските пакети сме пуснали и Гергьовденските. Надяваме се, че тогава посещаемостта ще бъде по-добра. Имаме достатъчно атракции и природни феномени, но като вземем предвид кризата и свития пазар, заетостта е много слаба, заключи Мемцов.


Източник:expert.bg

Много туристи по Великден в Смолян

Туристическите обекти в Смолян и околността са привлекли много посетители през празничните дни.


През великденските празници много туристи посетиха обсерваторията на Рожен.


Около 450 туристи, най-вече от големите градове в страната, са посетили Планетариума в областния град. Всеки ден е имало и наблюдения на Слънцето с телескоп. Около 200 души са разгледали през почивните дни и експозициите в Регионалния исторически музей “Стою Шишков” в Смолян .
Близо 400 туристи са проявили интерес към Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, каза астрономът Никола Петров. Посещенията са били основно през деня, като туристите са участвали най-вече в беседите и лекциите на астрономите, в които те запознават туристите с дейността на обсерваторията, работата с телескопа и различните наблюдения, обясни Петров. Туристите и тук са били от по-големите градове в България. По време на Великденските празници туристите, посетили обсерваторията, са били много повече, отколкото през дните около 3-ти март. Тогава имало повече сняг и хората предпочитали да карат ски, а сега топлото и слънчево време предразполага повече към разходки и разглеждане на туристически обекти в Смолян и околностите.


Източник:infotourism.net

Македонците превзеха Банско

Стотици македонци от Щип, Скопие, Куманово и Струмица са отседнали за великденските празници в Банско. Повечето от тях са пристигнали с личните си автомобили.
Туристите са отседнали в местните хотели с пакети "ол инклузив" за по три-четири дни. Освен македонци, в курорта се забелязват и доста гърци. Банскалии споделят, че гърците не са добри клиенти, за разлика от македонците и българите, които обичат да се повеселят, да послушат музика и да почетат големия празник. Местните ресторантьори и хотелиери се оплакват, че тазгодишният сезон е много слаб. Още през март повечето хотели са затворили врати, а самият сезон е стартирал през декември. Туристи са липсвали, макар цените да са по-ниски от миналогодишните. Тази година е имало оферти за нощувка със закуска за 12 лева, но даже това не е привлякло гости.

Банскалии и гостите на града посрещнаха Възкресение Христово в една от най-големите и старинни църкви "Света Троица", която е построена през 1835 г. Тя е известна със своята кула, издигната през 1850 г., а часовникът й е поставен през 1866 г. от известния майстор Тодор Радонов. В двора на църквата е погребан големият български поет Пейо Яворов.

Източник:infotourism.net

Младежи ще почистват екопътеките в Боженския Балкан

Eкопътеките в Боженския Балкан ще бъдат почистени тази събота от доброволци от Интеракт клуб Габрово, Младежката група на ГЕРБ, Кметовската ловна дружинка и служители на Архитектурно-исторически резерват "Боженци". Те ще почистват маршрутите Боженци- Трявна, Боженци- Източник- Градище- Габрово и от Боженци до местността Топала. В последствие ще бъдат ремонтирани разбити чешми и бродове.

Инициативата е част от спечелен проект по програма "Младежта в действие" на Сдружение "Планета Габрово". Темата на разработката е "Габровски младежи по пътя на традициите- устремени към бъдещето".

Основната цел на проекта е проучване, запазване и възстановяване на легендата, свързана със създателя на Габрово Рачо Ковача, както и запознаване на младите хора с историческото наследство на града и с възможностите за активна връзка с местните традиции.

Основните акценти в проекта са почистването на екопътеките и походът- възстановка "По пътя на Рачо Ковача", който тази година ще се проведе на 15 май.

"През миналата година в похода се включиха 80 човека, тази година очакваме повече участници, които да преминат по стъпките на Рачо Ковача", каза председателят на Сдружение "Планета Габрово" Ели Петрова.
Източник:© Дарик

неделя, 17 април 2011 г.

Държава и бизнес ще спасяват Стария Несебър

Държавата и бизнесът са решени да предприемат редица мерки с цел запазване уникалността на архитектурно-историческия паметник старинен Несебър. Това стана ясно след състоялата се днес среща в черноморския град.

Решението е звето в отговор на досегашната безотговорност на институциите и липсата на достатъчен контрол, довели до нанасянето на щети върху облика на Стария град.

Предстои да бъде приет Единен план за управление на Стария Несебър, който ще е задължителен за всички. В него ще бъдат заложени ясни и точни параметри, които да гарантират опазването на паметниците на културата.

Планът за управление предвижда също въвеждането на регламент и баланс между интересите на жителите на Несебър и общо-националните интереси - България да има град-паметник в патримонуима на ЮНЕСКО.

Целта на плана за управление е да се избегнат противоречията, а местните жители да осъзнаят, че именно културно-историческото богатство на града е гаранция за неговия стопански просперитет, основно обвързан с туризма.

Днешната среща на институциите е първа по рода си и се прави с цел да бъде постигнат консенсус между всички заинтересовани страни – държава, община, граждани.

Източник:frognews.bg

Таксиджиите в Созопол искат пределна цена от 2.00 до 2,50 лв. на км

С изменение на Закона за автомобилните превози чл.24 а се създаде нова алинея 5. Съгласно нея общинските съвети определят максимални цени за таксиметров превоз на пътници на един километър пробег по съответната тарифа, валидни за територията на дадена община, където е издадено разрешението за таксиметров превоз на пътници. Тази промяна влиза в сила от 26 май тази година.

Кметът предложи на присъстващите превозвачи да формулират своите искания във връзка със срока за издаваните разрешителни, броя на таксиметровите коли и максимална цена на таксиметров превоз на пътници на територията на община Созопол, за пределна цена на таксиметров превоз.

Созополските таксиметрови шофьори се обединиха около искането на една лицензия да се издават максимум 2 броя разрешения за извършване на таксиметрова дейност, независимо от броя на МПС в списъка към лицензията. Те настояха на лица работещи в системата на МВР,МНО и държавни служители да не се издава разрешително за таксиметрова дейност. Срокът на разрешителните за таксиметров превоз да бъде 12 месеца срок от 36 месеца. В исканията си те настояха с предимство да се ползват лица, които имат разрешително за таксиметров превоз от предходната година и с постоянна регистрация в община Созопол, това разбира се при наличие на редовни документи. Пределната цена на километър пробег около която се обединиха присъстващите на срещата с кмета да бъде в границите на 2лв-2,50 лв. Своите искания те формулираха писмено и предадоха на кмета, за да бъдат разгледани и приети на предстоящата сесия на общинския съвет. Те прилагат и анализ на себестойността на работа, на базата на който да бъде приета пределната цена.

Много от присъстващите бяха запознати с промените в закона, които ще влязат в сила от 26 май, други се притесняваха ,че някои от промените не работят в тяхна полза, а методиката за изчисляване на разходи на автомобила при ценообразуване на пределните тарифи не съответства на спецификите на Созопол- къси разстояния, сезонност на дейността, нови автомобили.

В раздел ІІ от Закона за автомобилните превози визира специализирани и случайни автобусни превози, както и таксиметрови превози на пътници.

Общинският съвет определя срока на валидност на разрешението по ал.1, който е еднакъв за всички превозвачи и не може да бъде по- кратък от 12 месеца,както и броя на таксиметровите автомобили, работещи на територията на общината, както и условията и реда за разпределянето им между провозвачите. Новите изменения налагат общинският съвет да определи максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег по съответната тарифа, валидни за територията на съответната община, където е издадено разрешението.

Други проблеми, които поставиха от таксиметровия бранш на срещата с кмета, са свързани с нашествието на чужди таксиджии през летния сезон, недопускането им на паркинга на летището в Бургас и необходимостта стоянките за таксите в Созопол да бъдат увеличени, заради разрастването на града и увеличения брой туристи в последните години.Кметът Панайот Рейзи пое ангажимент да разговаря с органите на реда както в Созопол, така и с представители на ОДП-Бургас, заради неправомерното възпрепятстване на дейността на браншовиците от Созопол. Той обеща още да проведе необходимите разговори за да се прецени възможността за увеличаване броя на стоянките.

Източник:/www.burgasnews.com

Пускат бариерите в Несебър от 15 април

От днес бариерите на входа и изхода на старата част на Несебър ще бъдат пуснати и преминаването на моторни превозни средства ще се осъществява само чрез издадените от община Несебър пропуски.

Със заповед № 320 от 11.04.2011г., на кмета Николай Димитров, от същата дата ще започнат работа и така наречените специализирани автомобили тип „паяк”, които ще отстраняват неправомерно спрелите пътни превозни средства на територията на община Несебър. Освобождаването на репатрираните ППС ще се извършва след заплащане на таксите, определени в наредба №11 от Общински съвет Несебър. Местата за премесване на спрелите и неправомерно паркирани пътни превозни средства в нарушение на ЗДП и ППЗДП, ще бъдат:
- за гр. Несебър и с. Равда – паркинг „Вятърна мелница”
- за гр. Свети влас– паркинг „Централен плаж”
- за гр. Обзор
– паркинг „Лятно кино”

От 15 април 2011 година започват работа и всички общински паркинги на територията на община Несебър.

Източник:burgasnews.com

Куриоз – френски парфюм зазидан в стените на църква в Созопол

Изключително скъп френски парфюм, зазидан в църквата „Свети Апостоли”, откриха археолозите, които правят разкопки на местността, наречена „Каструм домини” в Созопол, съобщи Божидар Димитров за BurgasNews. В стените на най-голямата, открита до момента по Черноморието църква, били намерени две стъкленици с парфюм от 19 век. На едната от тях има надпис Le Bon, Paris – 1882г., което било най-скъпата марка по това време сред френските дами. Стъкленицата била отворена и, според проф. Божидар Димитров, е служела като освежител за въздух, тъй като църквите обикновено миришели на мухъл. В близост имало още едно шишенце с парфюм, което обаче нямало надпис.

Проф. Димитров предполага, че скъпата течност е донесена от Марсилия. Има писмени източници, които доказват, че созополски капитани са пътували до там, за да пренасят жито. Според историка един от тях вероятно е донесъл подарък на жена си, а тя е решила да го подари на църквата в знак на разкаяние за грях, който извършила по време на отсъствието на съпруга си. Това не било прецедент по онова време, но до момента не е намиран парфюм в храм.

Църквата „Свети Апостоли” вече е разкрита нацяло, каза още професорът. „Явно съперничеството между Созопол и Несебър е било факт винаги”, смята той. Според него веднага след като в Несебър се построяла църква, в Созопол строяли по-голяма. Така „Свети Апостоли”, освен единствената с такова име в света, се явява и най-голямата по Черноморието – с 1,7 метра по-дълга от най-голямата църква в Несебър. Размерите й са 20,2 м. на 11 метра. Вече са открити и много погребения около нея, но заради лошото време археолозите не могат да работят непрекъснато.
Източник:burgasnews.com

Отпускат пари за 9 еко проекта на Община Бургас

Девет проекта на Община Бургас спечелиха финансиране от бюджета на Националната кампания „За чиста околна среда”. Тя се организира от Министерство на околната среда и водите и ПУДООС /Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда/. Общият финансов ресурс, с който е заредена програмата, е 1 250 000 лева .

„За реализиране на всеки от класираните проекти ще бъдат предоставени средства в размер до 10 000 лева”, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. Той обясни, че една част от парите ще се използват за почистване на 9 терена в община Бургас /по изискванията на програмата това могат да бъдат зелени площи, междублокови пространства, дерета, корита на реки, спортни площадки и други/. Останалото ще се изразходва за тяхното озеленяване и превръщане в благоустроени зони за отдих. Според проектите на някои места ще има пейки, беседки, а на други - детски площадки и спортни съоръжения.

Одобрени проекти на Община Бургас :

1. „Реконструкция и рехабилитация на съществуваща детска площадка УПИ II - 247, кв. 16, к-с „Славейков” - гр. Бургас
2. Кметство с. Черно море, община Бургас
3. Благоустрояване на градинка /УПИ - VI, кв. 106/ в с. Равнец, община Бургас
4. Почистване, благоустрояване и озеленяване на общински терен, находящ се в междублоково пространство бл. 107 - 109, к-с „Меден рудник”, гр. Бургас
5. Благоустройство, паркоустройство и рехабилитация на общински имот СЕВЕР в УПИ II, кв. 63, квартал Сарафово, гр. Бургас
6. Проект: „Зелен кът” на гр. Българово, община Бургас
7. Благоустрояване на обществена зона, УПИ - VI, кв. 5, с. Димчево, община Бургас
8. „Благоустрояване и паркоустрояване на Парк „Химик”, (УПИ - II, кв. 65) квартал Долно Езерово, гр. Бургас
9. ОДЗ № 8 „Брезичка”, гр. Бургас

Източник:burgasnews.com

Панорамният път Варна- Златни пясъци ще бъде възстановен чрез естакада

Панорамният път Варна - Златни пясъци ще бъде възстановен чрез построяването на естакада, съобщи днес кметът на града Кирил Йорданов, цитиран от БТА. По думите му съоръжението ще бъде с дължина 300-400 метра..
Идейният проект вече е готов, допълни Олег Колев главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" в общината. По естакадата ще преминава двулентов път, ще има велоалея, пешеходна алея, както и панорамна площадка. Колев посочи, че изграждането на естакадата не гарантира укрепването на цялата територия на свлачището, заради което пътят стои затворен от години. При строежа се предвижда и укрепване на ската над пътя. Според Колев за реализирането на проекта са нужни около 13,5 милиона лева. Средствата ще бъдат осигурени от републиканския бюджет. Според специалистите до края на април може да бъдат избрани изпълнителят на естакадата, както и фирмата, която ще реализира строителния надзор. Най-оптимистичните прогнози сочат, че проектът ще приключи до края на тази година.

Horemag.bg

Златни Пясъци се радва на огромен интерес и преварителни записвания

С пълна сила текат ранните резервации за морските почивки на Златни пясъци. Вече половината от базата на морския курорт е запазена. Броят на записванията е с 30 процента по- висок от миналата година. Една от причините, сочат специалистите е несигурната обстановка в Северна Африка. Друга причина е и голямото намаление от средно 25 процента, на предлаганите цени. Хотелите станаха по-гъвкави в предложенията си. Немските туроператори за сега имат най-много предварителни резервации. Това сподели шефът на Съюза на хотелиерите „Златни пясъци". Ако се запази тенденцията немските туристи ще бъдат най-много през този летен сезон.

Около 13 плажа във Варненска област ще останат неохраняеми

Вече е сформирана на комисията, която ще одобрява дейността на басейните за тази година. Това съобщи за радио „Фокус”-Варна Лаврентий Силов, председател на Водноспасителната служба към БЧК-Варна. Той уточни, че вече е пристигнала заповедта от кмета на Варна Кирил Йорданов и съвсем скоро ще бъде излъчен представител на БЧК, който ще участва в комисията. По закон собствениците на водните съоръжения имат право да ги пускат в експлоатация, след като получат разрешително от комисията. От началото на този месец тече срокът, в който ще се приемат заявления за експлоатацията на плажове и басейни. Силов добави, че информацията, с която разполага към момента е, че около 13 плажа по всяка вероятност тази година ще останат без охрана, като има някакъв шанс два-три от тях да бъдат отдадени в последния момент на концесия. Останалите обаче ще останат неохраняеми, като ще има поставени табели на няколко езика. „Туристите идват да видят прекрасното ни море и красивите ни плажове, а ще видят по една табела”, коментира още специалистът. Силов добави, че окончателно ще стане ясно колко са неохраняемите плажове след 21 май, когато областният съвет ще има окончателни данни за това колко ще се плажовете, които ще се охраняват. Към момента има информация, че 22 плажа пък са отдадени на концесия. През миналия сезон неохраняемите плажове в района на Варна бяха общо 23, от които 13 - в града.
По отношение на басейните директорът на Водноспасителната служба коментира, че по последни данни, водните съоръжения в хотели в града и курортите са над 230. Повече по половината се намират в курорта „Златни пясъци” – около 140.
Лаврентий Силов заяви, че в края на месеца ще се сформира екип на БЧК, който ще направи проверки на плажовете във Варна. Според него обаче тези проверки си остават само за Червения кръст, тъй като никой не се интересува от тях.
Сред мероприятията, които предстоят тази година председателят на Водноспасителната служба във Варна заяви, че в предпоследната седмица на юли ще се проведе станалата вече традиционна седмица на водното спасяване.

Агенция "Фокус"

Национален танцов конкурс се провежда в Бургас

Започна 13-ят национален конкурс за класически, характерен, съвременен танц и фрий-денс, предаде репортер на радио „Фокус”-Бургас. Организатори са Общински детски комплекс и община Бургас. Конкурсът бе открит с концерт за класически балет от бургаска формация. Новото за тази година е, че има отделно жури от тесни специалисти за всеки раздел танци от по трима души. В журито е примабалерината на Софийската опера Диляна Никифорова, примабалерината на бургаската опера Галина Калчева, Илия Михов, президент на танцова академия в Бургас и Димитър Гинов, хореограф в ОДК-Бургас на народни танци. В раздел трета възрастова група ще бъдат отпуснати девет стипендии за солата. Всяко спечелило дете от 1 до 3 място във всички видове танци, което не е навършило 18 години, ще получава стипендия в рамките на девет месеца. Тя ще бъде в размер 50% от минималната работна заплата.
Участниците са около 600 деца в раздел класически балет, съвременни и характерни танци и фрий-денс. Най-много участници има в съвременния танц и във фрий-денса. В класиката и в характерните танци са по-малко като формации и като участници. Конкурсът е в четири възрастови групи. Участниците са от София,
Пловдив , Шумен, Разград, Хасково, Димитровград, Несебър, Свети влас. Има много бургаски формации. Наградите ще бъдат юбилейни плакети за всеки колектив. Отделно има голяма награда за хореография за цялостно представяне. Има медали във фрий-денса за индивидуалните участници, за дуо и трио. Има грамоти от зам.-кмета по образованието Йорданка Ананиева и директора на Регионалния инспекторат. „Децата са в добро настроение въпреки дъжда и магията на танца ще завладее всички присъстващи”, каза директорът на Общински детски комплекс Пепа Ангелова. Конкурсът ще продължи с концерт за характерни танци от 14.00 час до 17.00. Утре от 10.00 часа започва вторият концерт за характерни танци. Следобед от 14.00 часа конкурсът продължава с два концерта за съвременни танци, които ще продължат до 18.30 часа. В събота сутринта ще има трети концерт за съвременни танци, който би трябвало да приключи до 12.00 часа, след което ще има награждаване на съвременни танци и от 13.30 започва фрий-денса. Това е четвърти раздел на конкурса. „Всеки ден ще има награждаване за съответния раздел танци. Днес в късния следобед ще наградим класическите танци. Утре преди обяд ще е награждаването на характерните, а съвременните - в събота на обяд, а фрий-денсът в късния следобед. Разноските за участието са за сметка на участниците. Искам да благодаря на всички общини, които са направили от невъзможното възможно да изпратят състави с по три дни пребиваване в Бургас с дневни, с нощувки”, каза още Ангелова.

Агенция "Фокус"

елен образователен център ще бъде открит в Шабла

Зелен образователен център ще бъде открит в Шабла, съобщиха от пресцентъра на общината. В понеделник, на 18 април, в 14.00 часа ще бъде открит Зеленият образователен център в Шабла. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Община Шабла е водеща в изпълнението му, а партньори са норвежката община Сондреленд, консултантска компания Дикон Груп и Българското дружество за защита на птиците.
Очаква се на тържеството по покана на кмета на община Шабла Красимир Кръстев да присъстват представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, неправителственият сектор, представители на посолството на Норвегия, община Сондреленд и др.
В някаква степен община Шабласе справя с бракониерите, защото тя не е собстеник на влажните зони в района – Шабленско и Дуранкулашко езеро и Шабленска тузла. Това заяви в Добрич зам.-кметът на морската община Мариян Жечев, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна. Други са агенциите в страната, които отговарят за контрола и опазването на влажните зони в морския район, допълни Жечев. По неговите думи обаче, съдействието на общината в тази насока е много голямо. Доказателство е видеонаблюдението на района, което в момента се изгражда и съвсем скоро ще заработи в пълен капацитет. Над 10 години морската община предлага уникален за страната ни туристически продукт – наблюдение на птици. През община Шабла преминава миграционният път на птиците, наречен Виа понтика. Влажните зони в района са местообитания за голям брой пернати, много от тях защитени видове в световен мащаб, като например червеногушата гъска. Трайно присъствие като дейности в общината имат редица природозащитни неправителствени организации, подчерта Мариян Жечев. С изграждането на Зеления обучителен център морската община се стреми да направи наблюдението на птиците траен туристически продукт и да се подпомогне местния туристически бизнес в икономически аспект. До сега интересът към наблюдението на птиците беше само през лятото, целта е да стане целогодишен, отбеляза зам.-кметът. Мигриращите птици пребивават в района именно през периода октомври – март. Впечатленията са, че през всичките месеци на годината любители на птичия свят посещават Шабла и близките местности, но стремежът е този поток да бъде увеличен и интересът да се запази. В района на Шабла се намират две от най-значимите и отлично съхранени крайбрежни влажни зони в България с международно значение за опазването на над 250 вида растения и животни – Дуранкулашкото и Шабленското езеро. През зимата те приютяват над 80% от световната популация на червеногушата гъска. В района могат да се наблюдават също малкият корморан, белооката потапница, белочелата гъска, морският орел, сивата чапла, индийското шаварче, тръстиковият дрозд, малкият воден бик и още много други представители на птичия свят.

Агенция "Фокус"

Основните и най-посещавани морски плажове вече са предоставени на концесия

63,9 км морски плажове са дадени на концесия или под наем, обясни в интервю за Агенция „Фокус” директорът на дирекция „Концесии” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Милен Топалов.
Общата площ на 208-те броя морски плажа по Черноморското крайбрежие е 8132 дка с дължина на бреговата линия 165,7 км. Предоставени на концесия са 63 броя морски плажа с обща концесионна територия 3478 дка и с дължина 45,2 км. Общата площ на предоставените под наем морски плажове е 580 дка с дължина на бреговата линия 18,7 км. Общо за концесии и наеми площ 4058 дка с дължина 63,9 км. Към днешна дата са предоставени общо 34 морски плажа под наем, от тях от регионалното министерство 21 и 13 от областните управители. „Като цяло, не бихме казали, че няма интерес. Основните и най-посещавани морски плажове вече са предоставени на концесия. Отдаваните под наем плажове са по-малко атрактивни и нормално е за тях интересът да е по-малък. Освен това наемите се предоставят за двойно по-къс период, сравнение с концесиите. Считаме, че определено влияние оказва и икономическата криза в страната”, коментира Топалов.
Общините стопанисват плажни ивици по силата на действащите през 2008 г. разпоредби на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. В тази връзка са сключени с трети лица договори за ползване на морски плажове от общини Долни Чифлик, Несебър, Поморие, Бургас, Приморско, Царево. Сключените договори са за тригодишен срок и изтичат през 2011 г.

Агенция "Фокус"

Оперна класика в програмата на Великденския музикален фестивал във Варна

Безсмъртни оперни творби ще представи Варненската опера в рамките на Великденския фестивал, който започва днес. До 15 април публиката ще може да чуе "Риголето" от Джузепе Верди, "Сватбата на Фигаро" от В. А. Моцарт и "Бохеми" от Джакомо Пучини.

Представлението на «Риголето» е тази вечер. Спектакълът ще дирижира маестро Борислав Иванов, режисурата е на Кузман Попов, а престижната за всеки баритон роля на Риголето ще изпълни младият солист на Държавна опера Варна Пламен Димитров.

В ролята на Джилда своя дебют през декември направи и талантливата Ирина Жекова, която от началото на тази година е солистка на Държавна опера Варна. Младото сопрано впечатли публиката на "Опера в Летния театър – Варна 2010" като солистка в "Кармина Бурана" и с арията на Олимпия от "Хофманови разкази" на Офенбах в Оперната гала.

Във фестивалната оперна седмица своя диригентски почерк ще внесе италианецът Франческо Ланзилота, постоянният гост-диригент на Държавна опера Варна, чиято оригинална диригентска техника винаги предизвиква емоционална реакция сред аудиторията. На 13 април от 19 ч. Франческо Ланзилота ще дирижира «Сватбата на Фигаро» от В. А. Моцарт, на 15 април от 19 ч. – «Бохеми» от Джакомо Пучини.

След няколкогодишно отсъствие от афиша на Варненската опера, операта "Сватбата на Фигаро" от Моцарт, режисьор Павел Герджиков, разкрива своя истински музикален и драматургичен потенциал под диригентството на италианския диригент Франческо Ланзилота.

Солистите в сегашния спектакъл са от състава на Варненската опера, с изключение на солистката на Русенската опера – сопраното Даниела Караиванова: Свилен Николов (Граф Алмавива), Линка Стоянова (Графиня Алмавива), Даниела Караиванова (Сузана), Евгений Станимиров (Фигаро), Вяра Железова (Керубино), Елеонора Христова (Марчелина), Пламен Долапчиев (Дон Базилио и Дон Курцио), Людмил Петров (Доктор Бартоло), Росен Рангелов (Антонио) и Филипа Руженова (Барбарина)

Операта "Бохеми", създадена по сюжет от "Сцени от живота на бохемите" на френския писател Анри Мюрже, се смята за един от най-ярките шедьоври в областта на оперното изкуство и се радва на огромен успех в най-големите оперни театри по цял свят. Във Варна "Бохеми" е поставена за пръв път през далечната 1949 г. Следват постановките от 1960, 1979 и 1990 г., като сегашната, пета по ред постановка, представя режисьорския прочит на Кузман Попов от 2003 г. Спектакъла на "Бохеми" на 15 април от 19.00 ч. ще дирижира отново гост – диригентът на Държавна опера Варна Франческо Ланзилота. За ролята на Мими, Държавна опера Варна специално покани сопраното Цветелина Малджанска – една от най-добрите изпълнителки на тази роля в последните години.
Източник:dnevnik.bg

Изложбата "Три поколения и с някои различия" ще бъде открита във Варна

На 14 април от 18.00ч. в "Галерията на Ева" във Варна ще бъде открита съвместна експозиция - живопис и колаж – на четирима автори и приятели , преплели пътищата си във Велико Търново. Това са художниците Цветан Колев, Йордан Парушев, Красимир Русев и Даниел Димитров.

Доц. Цветан Колев е роден 1942 г. ,завършил Московски текстилен институт. Работи в областта на живописта, преподава живопис във Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и методий" (ВТУ). Един от най-самобитните и оригинални съвременни творци, който успява да прикове вниманието на зрителя със своите любопитни многофигурни композиции. Носител на награда "Алианц България ‘08" за живопис.

Доц. Йордан Парушев е роден 1958 г., специализирал в Санкт Петербург. Работи в областта на живописта,асамблажа и колажа. Преподава изкуствознание и живопис във ВТУ. Живописният му почерк се характеризира с поетични названия, деликатно преливане на тоновете, минималистични композиции и мълчаливи дзен състояния.

Доц.Красимир Русев е роден 1964 г. Работи в областта на живописта. Преподава живопис в катедра "иконография" във ВТУ. В настоящата изложба ще ни изненада с интересни рисувани от него паравани.

Даниел Димитров е от най-младото поколение в компанията. Той е техен възпитаник с изключително въображение и прецизност, които влага в творбите си. В момента живее и твори в Германия

Немските туристи остават верни на България

Повече гости от Германия се очаква да посрещнат българските курорти тази година.

550 000 германски туристи са почивали в България през 2010 г., съобщи във Варна посланикът на Германия у нас Н. Пр. Матиас Мартин Хьопфнер, който се срещна с кмета на града Кирил Йорданов.

Минимум толкова са очаква да посетят българските курорти и тази, посочи той.

Според него ръст на посещенията може да се очаква и в отговор на подобрената инфраструктура в страната.

Освен туризма, обект на разговори между местната администрация и Хьопфнер бяха инвестициите в транспорта и възобновяемите енергийни източници.

Немската индустрия е водеща в сферата на ВЕИ. Освен към енергията от вятър, немският бизнес проявява голям интерес и към изграждането на фотоволтаични паркове, обясни посланикът.

Посланикът прояви интерес към бъдещето на пристанище Варна и отдаването му на концесия. Разбрах обаче, че концепцията за проекта не е завършена още, поясни дипломатът, след като кметът го запознал подробно с перспективите, които Общият устройствен план чертае за порта и летището.

Хьопфнер говори и за целесъобразността на проекта Белене. Той перпоръча много внимателно да се преценят рисковете от строителството.

В Германия правителството обяви мораториум върху ядрената енергия след кризата с японската Фукушима 1. В немското общество има консенсус, че трябва да се прекрати производството на електроенергията от атомни централи. В следствие в страната бяха изключени редица реактори, отбеляза той.

Според немския посланик е много важно да се разгледат всички разходи за АЕЦ Белене, не само за строителството на централата.

Трябва да се изчисли и цената на последващото съхранение на отпадъчните материали. Както и прекратяване на действието на централата след изтичането на живота й. Това са също огромни разходи, посочи той.

Източник: Expert.bg

Търсят древна цивилизация по шелфа на Черно море

Специалисти от Института по океанология във Варна подготвят международна експедиция за търсене на останки от човешката цивилизация по шелфа на Черно море. Това съобщи по БНР зам.-директорът на института Веселин Пейчев. Проучвания ще започнат в края на юни или началото на юли и в тях ще се включат учени от Калифорнийския университет. По думите на Пейчев проучването ще обхване района на долините на реките, които някога са текли на шелфа. „Корените на тази цивилизация ще се търсят на шелфа, тъй като се предполага, че има много селища, които са били потопени след повишаване на морското ниво“, обясни зам.-шефът на Института по океанология.

Автор: klassa.bg

четвъртък, 14 април 2011 г.

ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините

Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният спасител от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. По високите части духат силни до ураганни ветрове. Времето е облачно и мъгливо. Температурите във високите части на планините са отрицателни от минус 3 до минус 7-8 градуса. Днешният ден не се очертава добър за хората, които са решили да ходят в планините. Поради ниските температури и силния вятър основната опасност е от измръзване. Туристите, който ще излизат в планината, трябва да се съобразят с тези фактори и да бъдат добре екипирани. Ски сезонът е приключил с изключение на две писти, които работят в к.к. Боровец. Всичко останали ски-центрове и курорти не работят. Нe е имало сигнали за бедстващи или изгубени туристи в планините.
Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в Интернет - http://pss.bglink.net

XIII Благотворителен великденски базар в Банско

Великденски благотворителен базар ще се проведе в Банско под егидата на кмета на общината Александър Краваров и съпругата му Наталия, съобщиха от пресцентъра на курортната община.

Набраните средства ще бъдат използвани за продължение на терапевтичната конна езда – дейност, която се осъществява вече пет години благодарение на дарителите. На събитието ще бъдат представени ръчно изработени творби от децата и младежите от Дневния център за деца и Дневния център за възрастни.

В програмата са включени изпълнения на женска група за автентичен фолклор “Звонче” и
Мария Тодева.

Организатори са Сдружение “Избор” и община Банско, в партньорство с Дневните центрове “Здравец” и ПГССТ “Алеко Константинов”.

Базарът ще се състои на 19-и април от 17:30 часа.

Източник: Дарик

10см. сняг на Пампорово

Снегът през април ограничи движението в пазарджишка област. В родопската част са въведени временни ограничения за движението. По пътя Батак - Доспат товарните автомобили трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета. Сняг има и по високите части на Велинградска област, местностите „Картела" и „Каратепе". Няма данни, лошото време да е предизвикало прекъсване на ел.захранването и водоподаването в региона.

Въведени са ограничения за движение и през проходите в Смолянско. Пътищата са проходими при зимни условия. Заради падналия снеговалеж, който на връх „Рожен" достига 15 см., всички автомобили трябва да се движат задължително с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета, през проходите „Рожен", „Пампорово" и „Превала" . От Планинската спасителна служба в Пампорово съобщават, че новата снежна покривка е 10 см.,но условията за туризъм не са добри, тъй като има силен вятър и температурата е отрицателна.

Източник:dariknews.bg

Повече туристи в Добринище

Все повече български и чуждестранни туристи отдъхват в курорта Добринище. Местните хора очакват повече гости през пролетта и лятото на тази година в сравнение с миналата.

"Раздвижването е факт. В града ни и около него са построени и работят 17 хотела. Къщите за гости са десетки. В момента се строи селище от финландски дървени къщички. Във всяка от тях ще има сауна. Те са зад ж. п.-гарата и до месец и половина ще бъдат готови", заяви кметът на Добринище Никола Сакарев.

Целта на градската управа е да превърне населеното място в целогодишен курорт, а не да разчита предимно на скиорите през зимата. Голямото предимство на градчето пред курорта Банско е в наличието на десетки минерални извори.

"Заради минералната вода идват туристи от цял свят. Защото са доказани нейните лечебни свойства. Пак заради термалните извори е интересът и на инвеститорите, които строят хотелски комплекси", каза още градоначалникът на Добринище.

Източник: БТА

Повече от 80 играчи откриха голф сезон 2011 в Пирин Голф

Любители на голфа от България и чужбина участваха в турнира по случай откриването на сезон 2011 в Пирин Голф & Кънтри Клуб на 2 април.
Пирин Голф & Кънтри Клуб е международен 5-звезден комплекс, който продава и отдава под наем ваканционни имоти и луксозни търговски площи и управлява голф игрище от международно ниво. Разположен на площ от 150 хектара, в близост до световно известния ски курорт Банско, комплексът предлага уникалната възможност за съчетаване на голф и ски сезон като предпоставка за целогодишна заетост и висока инвестиционна възвръщаемост и полезност за собствениците на имоти.

Освен 80-те участници, които се бях записали за турнира, участие заявиха още над 10 човека. Участниците се състезаваха в категории по давма.

Първо място спечели отборът на Кирил Слатински и Владимил Михайлов. Второ място зае отборът на Стефан Кралчев и Живко Тенев. На трето място беше класиран отборът на Христо Чепишев и Николай Далаков.

Гостите и състезателите в голф турнира имаха възможността да тестват автомобили от гамата „Мазерати” през целия уикенд.

За начинаещите пък имаше уроци по г

Подновяват маркировката на туристическите маршрути около Велинград

До края на месец март ще бъде подновена маркировката на 16 туристически маршрута в региона на Велинград, съобщава в. „Знаме”. Старата маркировка на маршрутите ще бъде обновена, за да бъде ползвана от любителите на планинския туризъм в Западните Родопи.

Табели и указателни знаци ще насочват планинарите към всеки един от 16-те маршрута. За изработването им местният консултативен съвет по туризъм и екосдружението „Байкария” ще търсят финансова помощ от бизнеса. Целта е планинските маршрути да са готови за откриването на туристическия сезон в началото на пролетта.

В района на Сърница с помощта на местни планинари ще бъдат маркирани шест нови маршрута, които ще водят към язовирите „Широка поляна” и „Голям Беглик”, както и местностите Лонгурлии, Ледената дупка и Чаерджик.


Автор - Турист Медиа

Турският конак в Мелник ще бъде превърнат в музей

Туристите в Мелник ще имат възможността да посетят турския конак, който ще бъде превърнат в музей, пише в. „Стандарт”.

Сградата, в която се е помещавала администрацията по време на османското управление на региона, ще привлича туристи като музей, съобщи кметът на Мелник Христо Ташев.

Постоянна музейна експозиция „Възрожденският Мелник” ще бъде изложена в бившия конак по случай 100-годишнината от Освобождението на града от Османско владичество през 2012 г.

Ателиета на художници, фотграфи и занаятчии ще се помещават на втория етаж на музея, допълни Ташев.

Към момента са отделени 20 хил. лв. за извършването на ремонта, но ще са нужни още средства.

Автор - Турист Медиа

Дъмпингови оферти за апартаменти в Банско

Собственици на ваканционни апартаменти в Банско се опитват да намерят купувачи за тях с дъмпингови цени. Това сочи справка в сайта за недвижими имоти imot.bg.

Така обзаведен едностаен от 33 квадрата вече може да се купи в курорта за 9890 евро. Най-високата оферта от сегмента е за имот от 38 кв. м, за който се искат 45 600 евро.

До 15 000 евро са една четвърт от офертите за гарсониери в курорта. За времето от пролетта на 2009 г. досега жилищата в най-големия ни зимен център са поевтинели почти наполовина. Най-голям – 54 процента, е спадът на средните офертни цени при едностайните. От април 2007 г. натрупаното поевтиняване достига 84 на сто, сочи още статистиката.

Презастроеното градче в подножието на Пирин близо 3 години вече изпитва последиците на кризата. Ваканционните имоти бяха първият сегмент от пазара, който усети удара на финансовите сътресения в големите държави. Следствието бе, че ирландците и англичаните, които с масовите си покупки помпаха цените, изведнъж от инвеститори се превърнаха в продавачи

На практика цените на имотите в момента са на нива отпреди 5 и повече години.

От април 2009 г. досега средните офертни цени на двустайните в най-големия ни зимен курорт са паднали с 40 процента, а за последните 4 години снижението е общо с близо две трети. Близо една пета от предложенията са с цени до 20 000 евро.

Сега най-евтино - за 16 000 евро, 262 евро/кв. м се продава готово обзаведено жилище от 61 квадрата на първи етаж. Над 5,8 пъти повече пари - 88 700 евро, се искат за най-скъпия имот от сегмента в курорта. Апартаментът от 74 квадрата е обзаведен.

24% е поевтиняването при тристайните в Банско за последните 24 месеца, сочи статистиката. Сега офертите са в широки граници от 277 до 1196 евро за квадрат. Най-евтиният имот от сегмента се продава за 17 990 евро, а най-скъпият - за 106 400 евро. Над една трета от офертите са с цена до 25 000 евро.

За периода от април 2009 г. досега къщите в планинския курорт са поевтинели с цели 57 на сто въпреки слабото предлагане. В момента в градчето се продават около 15 имота от сегмента. За най-евтината къща се искат 85 000 евро, а за най-скъпата - 567 000 евро.

Източник:monitor.bg

Фалит заплашва хотелите и къщите за гости в горното течение на р. Арда

Хотелите и къщите за настаняване, които се намират в горната част на река Арда, са заплашени от фалит, каза кметът на село Могилица Митко Чочев, който е и председател на Местния съвет по туризъм в туристическия регион, съобщи радио „Фокус”.

Много хотели вероятно ще затворят врати през предстоящия сезон, защото нямат приходи, с които да бъде поддържана базата.

Три от хотелите в Могилица вече са станали собственост на банките заради невъзможност за изплащане на кредитите по заемите за строеж, допълни Чочев.

Според кмета, причини за трудностите, които среща местният туристически бизнес, са намалелият туристически поток през 2010 г. и въведеният туристически данък.

Само 20% от хотелите са били запълнени през последните четири месеца. А хотелиерите трябва да заплатят данък за туристическите легла, които реално не са ползвани.

Селският туризъм вече не е толкова атрактивен заради кризата и ниските цени на туристическите услуги в големите курорти, каза още кметът на Могилица.

Заявките за Великденските празници са в пъти по-малко от тези през 2010 г.

Хотелиерите ще искат да бъдат взети спешни мерки на среща с представители на Министертвото на икономиката, енергетиката и туризма, защото смятат, че селският туризъм е обречен.

Регионалната туристическа асоциация „Родопи” в Смолян също се е ангажирала с проблема. За съдействие по въпроса се търсят контакти и с четирима от петимата смолянски депутати, които са члеове на комисията по туризъм в Народното събрание.

Автор - Турист Медиа

Природен парк Беласица организира доброволчески лагери

Природен парк „Беласица” съвместно с Национален парк „Пирин” и Корпуса на мира ще реализират проект „Регионални доброволчески младежки лагери ВОДИ – Водачество Обучение на Доброволци и Интерпретация”.

В лагерите ще вземат участие ученици от СОУ „Васил Левски” в село Коларово, СОУ “Братя Каназиреви”в Разлог и Центъра за работа с деца от Банско.

Проектът включва провеждането на два лагера – на територията на ПП „Беласица” (хижа Беласица от 8 до 10 април) и на територията на НП „Пирин” (на хижа Яворов от 13 до 15 май).

Целта на проекта е да се популяризира доброволчеството и опазването на околната среда като начин на живот. Проектът ще повиши знанията на учениците за природата, ще създаде възможности на младите хора да преоткрият разнообразието на България и да изградят екип и умения за вземане на решения в различни среди на открито.

Провеждането на регионалните доброволчески лагери се финансира от Фондация „Америка за България”, чрез Корпуса на мира.

Автор - Турист Медиа