Търсене в този блог

сряда, 11 май 2011 г.

Слаба посещаемост на Мелник през пролетта

Поради намалялата посещаемост и ниските доходи на българите, голяма част от хотелите в Мелник са намалили цените на предлаганите услуги. Това каза кметът Христо Ташев и допълни, че част от хотелите са намалили цените драстично.

Например, ако преди година нощувка и закуска са стрували около 80-90 лв., то сега същите услуги се предлагат на 40-50 лева. Средната цена, която се предлага в къщите, за настаняване е 15-20 лева.

Пролетта беше най-силният туристически сезон за Мелник. Тази година обаче посещаемостта е изключително слаба, каза кметът, цитиран от Агенция "Фокус" и посочи, че туристите са намалели с около 50%.

По думите на Ташев в Мелник почти няма квартири или хотели в "сивия сектор”. По-голяма част от тях са регистрирани и заплащат съответния туристически данък. В тази връзка проверки се правят и от община Сандански, но констатираните нарушения са малко.

Слаба ще бъде посещаемостта на Банско за Гергьовден, прогнозира председателят на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в града Янка Рахова.

По думите й има направени резервации, но броят им е по-малък в сравнение с миналата година. Почти празен беше курортът и по време на Великденските празници.

За разлика от зимния сезон, когато туристите в Банско бяха предимно чужденци, то на Гергьовден се очакват повече българи. Именно слабата посещаемост е причина да се намалят и цените на предлаганите услуги в хотелите.

Цените са различни, но средно са на стойност от 20 до 50 лв. за нощувка на легло в двойна стая, каза Рахова. Тя посочи, че като цяло пролетният сезон е слаб от туристическа гледна точка. Рядко курортът се посещава от индивидуални туристи.

Най-често в Банско по това време на годината отиват ученици или участници в семинари. Причината е, че няма подходящ туризъм, който да се развива през пролетно-летния сезон.

/inews.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар