Търсене в този блог

сряда, 11 май 2011 г.

20 лв. на нощ край брега от Крапец до Бяла

Къде може да се почива изгодно това лято - от 9 до 13 май, в специалното приложение “Курорт по джоба” в. “Труд” се опитва да ориентира своите читатели. Вчера стана ясно, че хотелиерите няма да променят цените. Днес представяме по-подробно възможностите по Северното Черноморие, а утре - по Южното. Следват и предложенията за планински, културен и спа туризъм.

Похапване “на корем”, чадър и шезлонг на плажа в “ол инклузив” пакетите вече не могат да учудят българския турист по родното Черноморие. Затова хотелиерите са принудени да добавят все повече екстри - игра на плажен футбол, волейбол, водна гимнастика, почти непознатите у нас бочия (игра с метални топки) на плажа и стречинг на басейна. В част от вечерните програми за това лято се включват бинго, скечшоу и караоке. Детските анимации също са с повече игри, състезания и представления. Това обаче е за туристи, избрали почивка тип “ол инклузив” в комплекс над 3 звезди.

Иначе по малките курортни селища на Северното Черноморие нощувката това лято ще струва 15-20 лв. на човек.

В с. Крапец цената масово е 15 лв. на легло, но може да се намерят и хазяи, които да ви приютят срещу 10 лв. на вечер, ако престоят е за повече от 2-3 дни. В Балчик нощувката е 20 лв., толкова е и в квартирите в Камчия. В Бяла цените са от 10-12 лева на човек за бунгало до 25 лв. в къща за гости.

Всички оферти са за легло в стая без климатик. Иначе тарифата скача с 2 до 5 лв. В някои квартири освен баня, телевизор и интернет има и кухненски бокс с хладилник.

Почивка в курорта Албена преди началото на юни и след 25 септември излиза между 35 и 45 лв. на вечер двойната стая, което е два до три пъти по-евтино, отколкото през високия сезон. Децатадо 12 г. се настаняват безплатно на допълнително легло, уточняват от четиризвездни хотели. Вилите в курорта са предпочитани от семейства с малки деца и от компании. Между 189 и 265 лв. е наемът им на вечер през юли-август, като в цената е включено настаняване на 2 до 4 възрастни и всички услуги и хранения, валидни за пакетите “ол инклузив”.

Любителите на по-екстремни преживявания ще могат и това лято да си поръчат преход с военен джип. Освен разходка в Батовската гора нетрадиционната екскурзия включва обяд и пикник, а цената й е около 80-90 лв. за възрастен и 40-45 лв. за дете.

В опита си да привлекат повече семейни български туристи някои хотели на Златни пясъци са обявили безплатно настаняване на деца до 14 г. Между 130 и 280 лв. на ден излиза почивка категория “супер лукс” на семейство в двойна стая в четиризвездна база на Златните - в зависимост от периода. Освен храна и напитки пакетът включва ползване на 3 басейна, джакузи, шезлонг и чадър на плажа, фитнес зала, мултифункционално спортно игрище и ежедневна анимация.

В база 3 звезди и с по-малко екстри семейната почивка в курорта може да е 70 лв. на ден за периода до 15 юни и по 130-140 лв. за времето между 10 юли и 20 август.

Въпреки ръста в цените на храните повечето заведения във Варна не са променяли тарифите си, с изключение на някои сладкарници, показа още проучване на “Труд”. “Много внимателно подхождаме към идеи за промяна на цените, защото и при сегашните клиентите са малко и няма работа”, каза управител на популярна бирария. Заведенията в северните курорти не са доволни от старта на сезона по Великден, когато дори румънските туристи масово бяха на пакети “ол инклузив”.

“Трябва да има много чувствително увеличение на доставните цени, за да реагираме с такова и за крайния клиент”, смята председателят на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация Димитър Лефтеров. Но не изключва и това да се случи. През миналото лято цацата на плажа вървеше по 2,50 лв. за порция, а пържените картофи - 1,80 лв. Кебапчето и кюфтето (80 грама) бяха 1,20-1,30 лв. Срещу 10 лв. можеше да се хапне скара с голяма халба бира. В разгара на сезона на входа на Морската градина кафето стигна 2,50 лв., но на повечето плажни капанчета вървеше по 1,20-1,60 лв.

Забранено е къпането на 20 плажа във Варненско

Двадесет от общо 50-те плажа във Варненска област ще са забранени за къпане през това лято заради липсата на концесионери, които да се грижат за сигурността на курортистите. 12 от плажовете са в община Варна, четири в Бяла и по два - в Аврен и Долни чифлик. Кметовете там трябва да поставят табели “Неохраняема зона” и “Къпането забранено”. Два от плажовете - “Галата-изток” и “Галата-север”, са доста посещавани от варненци, но заради активирано свлачище ще са много опасни това лято, предупреди областният управител на Варна Данчо Симеонов.

Източник:trud.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар