Търсене в този блог

сряда, 4 май 2011 г.

метът на Сапарева баня се срещна с министър Трайков

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се срещна с представители на Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите". Сред членовете на организацията са и общините Смолян, Сапарева баня, Самоков, Банско и Разлог, курортите Пампорово и Боровец, проектите „Рила" и „Перелик". На срещата бе кметът на Сапарева баня Сашо Иванов.

От гражданската коалиция поискаха от министър Трайков и МИЕТ експертно съдействие и подкрепа за иницииране на промени в три закона, които ще позволят по-активно инвестиране в зоните на зимните курорти и развитие на регионите - законите за устройство на територията, за горите, за защитените територии, както и да залегнат в текстовете на новия Закон за туризма. Социално-икономическо развитие на тези общини зависи до голяма степен от зимния и ски туризма, а безработицата е далеч над средната за страната и на места достига дори 27%. Някои рестриктивни текстове в споменатите закони на практика изключват 40% от територията на страната - планините, от възможност за просперитет, подчертаха от гражданското сдружение.

Исканите от организацията законови изменения предвиждат ски пистите да се третират като открити спортни обекти, при чието изграждане да не се изменя предназначението на земята под тях. Коалицията настоява да не се изисква промяна на предназначението на горските територии при монтиране на стълбове за лифтове и влекове. Според общините с развит зимен туризъм е наложително да се коригира и срока на плановете за управление на националните и природните паркове, от 10 на 5 години, за да се улеснят инвестиционните намерения в тези региони.

Министър Трайков се ангажира с експертен анализ по повдигнатите проблеми, както и с допълнителна координация с колегите си Нона Караджова, Росен Плевнелиев и Мирослав Найденов. Според него, хората трябва да имат досег с природата и курортите трябва да се развиват, но при строго спазване на екологичните норми и опазване на околната среда.

По данни на коалиция „Природата за хората и регионите", при равни други географски условия България разполага с много по-малко зимни курорти и ски съоръжения в сравнения с други европейски страни. Прокарани са 200 км писти около 4-те ни зимни курорта, лифтовете и влековете са 50, докато в Италия зимните курорти са 280, пистите - около 30 хил. км, а ски съоръженията - над 4 000.

dariknews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар