Търсене в този блог

сряда, 11 май 2011 г.

Затварят пешеходната зона до Римския стадион

Пешеходната зона между Джумая джамия и Римския стадион ще бъде затворена за минаване, докато тече реконструкцията на обекта. Това стана ясно по време на днешната първа копка, която беше направена от областния управител Иван Тотев и временно изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Александър Долев.

Изпълнението на проекта, което е възложено на консорциум „Археология и реставрация", трябва да приключи до 2012-та година и е на стойност малко над 711 хил. лева.

Реставрацията на обекта ще започне с премахването на бетонните заграждения и откриването на античната улица и крепостната стена под тях. Мениджърът на консорциум „Археология и реставрация" Атанас Чилингиров, обясни, че това ще стане с помощта на удароустойчиво стъкло. Предвиден е асансьор за трудно подвижни хора и стълба, по която да се стига до различните нива на обекта.

До месец ще бъде окончателно махнат паметникът на Филип Македонски, за който има решение да бъде преместен на ул. „Филип Македонски" до сградата на местния парламент.

Александър Долев, заяви, че след като бъде реставриран Римският стадион, художниците и търговците, които до скоро се помещаваха там, няма да бъдат връщани, а ще им се търси ново място. В момента те са разположени пред сградата на Централна поща.

dariknews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар