Търсене в този блог

сряда, 4 май 2011 г.

40 на сто от населените места в България се намират в планински райони

Правителството продължава да не се ангажира със създаването на специален закон за планинските общини –заяви изпълнителният секретар на Асоциацията за развитие на планинските общини Чавдар Русев в интервю за Агенция „Фокус”. От асоциацията настояват от миналата година за специален закон, с който да се гарантира развитието на 110-те планински общини, представляващи почти половината общини у нас и искат специален закон за устойчиво развитие на планинските региони в България, така както в редица европейски страни, като Франция, Италия, Испания – държави с традиции в развитие на тези региони.

Необходимостта от такъв закон е продиктувана от факта, че България е подчертано планинска страна, но точно планинските райони са са изостанали. Характерното за тях е обезлюдяването. Един от приоритетите на един такъв закон трябва да гарантира качеството на живота на хората в тези общини.
След националния форум миналата година в Пампорово, на който беше и президента, от асоцияцията са направили и редица срещи. В българския парламент подобна тема се дебатира още от началото на демократичните промени, но и тогава, и сега, не се стига до разработването на една цялостна стратегия за развитие на планините в България.

Според Чавдар Русев в тези райони се съсредоточава някъде около 70 на сто от горските масиви в България. Същото се отнася и за основния потенциал от водния ресурс, включително и минералните води. Необходимо е да се работи по задържане на населението в тези райони, дори по връщането на това население там. А това може да стане само ако има изградена съответната инфраструктура- материална и социална. Всички знаят какво се случва със здравеопазването и с образованието в тези райони, а за пътната инфраструктура да не говорим. Качеството на водите в тези райони е под всякаква критика. Въобще условията за живот не са никак благоприятни за задържането на населението, та камо ли младите.

Успешни примери има в някои общини като Баните. Това е една община, която въпреки малките си размери, въпреки трудностите, се развива относително в позитивен аспект – и от гледна точка на инфраструктура. Това е резултат на по-голямата активност на местната администрация, която всячески се стреми да използва всички видове ресурси, включително и европейските програми, за да реализира една позитивна политика.

/infotourism.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар