Търсене в този блог

сряда, 4 май 2011 г.

Около 1500 стари мини имало във Варненския залив

Морската мина, която бе открита на плаж в Кранево в средата на април, стана експонат на Военноморския музей във Варна. Тя бе предадена на директора на ведомството - д-р Мариана Кръстева от началника на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев.
Мината е руска и е от края на 19-ти век. Тя беше намерена при изкопни работи в района на Международния детски лагер. На опасната находка се натъкнал един от багеристите, който веднага подал сигнал за откриването й.

Мината e била обезвредена от специалисти навътре в морето на няколко метра дълбочина, за да поеме то ударната вълна, обясни контраадмирал Манушев. След взривяването на мината станало ясно, че инерционният й взривател е произведен през 1905-та година. Варненският военноморски музей съхранява около 30 мини, най-старата от които е от Руско-Турската война.

Мините не са заплаха за корабоплаването във Варненския залив, тъй като морското дъно е многократно тралено. Намерената в Кранево обаче би била опасна, ако не е бил пробит корпусът й и взривното вещество е било сухо, коментира началникът на ВМС.
По руски данни около 1500 мини са поставени по време на Първата световна война в района на Варненския залив. Средногодишно се откриват по една – две, но те не са опасни, защото са или по дъното, или заровени в пясъка, увери Пламен Манушев.

dariknews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар