Търсене в този блог

сряда, 11 май 2011 г.

Може ли България да се превърне в предпочитана дестинация за СПА туризъм?

България е страна с много големи възможности за СПА туризъм, обясни Татяна Ангелова – член на управителния съвет на Европейската СПА асоциация и експерт към Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. "Говорим за 100 находища на минерална вода с национално значение, от които има и 30 общински находища и всичко това е с около 600 извора, които могат да се използват за балнео, СПА и уелнес процедури”, обясни Ангелова.

Източник:btv.bg

"Не е задължително да страдаме от някаква болест, за да отидем на СПА процедури. Това е култура на използване на ресурса, на водата, на минералната вода, на калонаходищата за здравни цели. Здравеопазването не е само, когато вече имаш заболяване, да отидеш и да търсиш помощ. Профилактиката, превенцията на здравето е силата на нашите курорти”, обясни Татяна Ангелова.

"За да създадеш един балнео или СПА курорт се изисква инфраструктура, иска се материална база, изискват се кадри. В България водещите за момента курорти са Велинград, Сандански, Хисар, Вършец излиза на пазара, Кюстендил, по морето, защото там имаме съчетание на морски туризъм заедно с балнеология, имаме много минерални води по цялото протежение, имаме калонаходища и то с много добри качества. Смятам, че в България от 2006 г. до 2011 г. – това са само 5 години, СПА туризмът направи една добра еволюция. Последните 10 години се инвестира много в това направление. Излязоха балнеохотели с много добри СПА центрове. Доста обиколих в последните години и смея да твърдя, че нашите СПА и уелнес центрове не отстъпват на европейските. Твърдо мога да го кажа”, категорична е Татяна Ангелова.

Експертът обясни, че СПА е лечение само с вода – може да бъде минерална, може да бъде обикновена вода, обогатена с определени соли. Уелнес е дума, която е съчетание от две други понятия "well-being” –добро физическо състояние, здраве, и втората сричка на fitness. Уелнес – това е философия за здравословен начин на живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар