Търсене в този блог

сряда, 11 май 2011 г.

Възстановяват старата търговска улица на Плевен

Част от старата търговска улица на Плевен ще бъде възстановена временно в Регионалния исторически музей. Шест от магазините и ателиетата, намирали се на ул. «Александровска» през 20-те години на 20 век, отново ще отворят врати за посетители. Всичко това е част от атракциите на тазгодишното издание на "Нощ в музея", съобщи Нели Дакова, уредник в отдел "Нова история" на музея. Инициативата ще се организира за седма поредна година от РИМ Плевен.

По старата улица ще бъде разположено фотографическо ателие «Серафимов», което е било притежание на един от най-талантливите фотографи от онова време. Ще бъдат представени и шивашко ателие «Моден салон Аржентина», кафе «Роял», аптеката на Ламби Петров, адвокатска кантора на общественика и писател Георги Домусчиев и магазин за музикални инструменти «Златолира». Те ще бъдат оборудвани с предмети от фонда на музея. По улицата ще минават глашатай, продавач на сладкиши и вестникарче, разказа още Нели Дакова. Посетителите ще имат възможност да се снимат с одежди, които са ползвали някогашните жители на Плевен и да си купят ксерокопие на брой от някогашен вестник.

Посетители на ул. «Александровска» ще се приемат от 19.00 часа, а от 21.00 часа започва музикално-сценичен спектакъл «Спомен от стария Плевен». В него ще участват Общинският духов оркестър, Общинската хорова формация и Плевенска филхармония. Те ще изпълняват мелодии и песни, които са били популярни през миналия век.

dariknews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар