Търсене в този блог

сряда, 4 май 2011 г.

Данъците – дамоклев меч над туризма

Данъците за туризма тази година са увеличени неимоверно, предупредиха от браншовите организации. Въпреки очакванията за по-силен сезон в Слънчев бряг от страна на заявени повече туристи, за печалба почти не се говори.
Ако този сезон се реализира някаква печалба, то ще бъде минимална, коментира за вестник „Бургас днес и утре” Георги Николчев, представител на Европейски институт по туризъм и собственик на хотел. Данъчната политика на държавата се отразява драстично върху бизнеса. Промените в Закона за ДДС, които бяха приети в началото на годината и са в сила от месец, целят уеднаквяване на ставката за организирани и неорганизирани пътувания. Така ставката по ДДС от 7% за груповите пътувания и 20% за индивидуалните туристи вече е една и съща - 9%. Само че неорганизираните туристи например в Слънчев бряг са далеч под 10%. Така на практика данъчната тежест за туризма се увеличава и влизането й в сила преди началото на сезона, а не като настояваха от бранша - в неговия край, ще доведе до загуби за туристическия бизнес. Пътуванията на чужденци, договорирани при старите данъчни условия, които в повечето случаи са организирани, ще се облагат с по-високата ставка 9 на сто. И разликата ще бъде поета от хотелиерите, защото туроператорите не са склонни да правят отстъпки и да предоговарят цени.
В същото време, според прогнозни данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, оповестени вчера в Несебър, след дълги години застой се очертава българите отново да преоткрият родните ни курорти. Само от началото на годината досега посещаемостта на българи в наши курорти се е увеличила с 15% спрямо миналата година, съобщи директорът на дирекция „Туристическа политика” в МИЕТ Мария Иванова.


infotourism.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар