Търсене в този блог

сряда, 4 май 2011 г.

"Маратонът на Каварна" разпределя 70 хил. лв. награден фонд

Състезатели от над 20 страни са подали заявки за участие в третото издание на "Маратонът на Каварна", който ще се проведе в събота (7 май) от 9.30 до 13.45 часа. Наградният фонд на маратона тази година е 70 000 лева.

"Покани са изпратени до 34 чужденци, сред които миналогодишните победители Обед Кипкуруи от Кения и румънката Даниела Чирлан", каза Добромир Карамаринов, президентът на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА).

Освен тях ще участват състезатели от Мароко, Етиопия, Русия, Беларус, Полша, Финландия, Унгария, Франция, Германия, Холандия, Украйна. Състезанието е и държавен шампионат по маратон. Сред
елитните български състезатели, които ще участват, са Христо Стефанов, Шабан Мустафа, Милка Михайлова и Силвия Дънекова.

Очакват се още да стартират около 500 деца, любители на бягането и професионалисти в трите дистанции: 800 метра - деца, 10 километра и 42.195 километра.

Стартът и финалът на маратона са на площад "Добротица" в центъра на Каварна. В 9.30 часа стартират децата на 800 метра, а в 9.45 часа на 10 километра и класическата дистанция от 42.195
километра.

"Маратонът на Каварна" ще бъде само една стъпка към световното първенство по полумаратон, което ще се проведе на 6 октомври догодина. Затова сега искам да връча на кмета на Каварна Цонко Цонев логото на световния шампионат, което ще е най-голямото събитие за следващата година. През юли в Каварна ще има едноседмична визита на комисия от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ)", допълни Карамаринов.

През 2012 година Международната федерация по лека атлетика навършва 100 години и по този повод са предвидени пет върхови събития в пет града - Истанбул, Саранск, Барселона, Лондон и Каварна. Наградният фонд на световното първенство в Каварна, който ИААФ ще даде, ще бъде 300 000 долара.

Кметът Цонко Цонев заяви, че всичко за маратона е готово: "Очаква се да има повече зрители, защото на 6 май е празникът на Каварна. Тогава ще има безплатен концерт на легендарната американска група Rhino Bucket и се надявам хората да останат. Освен това има и три почивни дни. Тази година нивото на маратона ще бъде по-високо, идват три пъти повече чужденци", добави Цонев.

dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар