Търсене в този блог

сряда, 11 май 2011 г.

Може ли България да се превърне в предпочитана дестинация за СПА туризъм?

България е страна с много големи възможности за СПА туризъм, обясни Татяна Ангелова – член на управителния съвет на Европейската СПА асоциация и експерт към Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. "Говорим за 100 находища на минерална вода с национално значение, от които има и 30 общински находища и всичко това е с около 600 извора, които могат да се използват за балнео, СПА и уелнес процедури”, обясни Ангелова.

Източник:btv.bg

"Не е задължително да страдаме от някаква болест, за да отидем на СПА процедури. Това е култура на използване на ресурса, на водата, на минералната вода, на калонаходищата за здравни цели. Здравеопазването не е само, когато вече имаш заболяване, да отидеш и да търсиш помощ. Профилактиката, превенцията на здравето е силата на нашите курорти”, обясни Татяна Ангелова.

"За да създадеш един балнео или СПА курорт се изисква инфраструктура, иска се материална база, изискват се кадри. В България водещите за момента курорти са Велинград, Сандански, Хисар, Вършец излиза на пазара, Кюстендил, по морето, защото там имаме съчетание на морски туризъм заедно с балнеология, имаме много минерални води по цялото протежение, имаме калонаходища и то с много добри качества. Смятам, че в България от 2006 г. до 2011 г. – това са само 5 години, СПА туризмът направи една добра еволюция. Последните 10 години се инвестира много в това направление. Излязоха балнеохотели с много добри СПА центрове. Доста обиколих в последните години и смея да твърдя, че нашите СПА и уелнес центрове не отстъпват на европейските. Твърдо мога да го кажа”, категорична е Татяна Ангелова.

Експертът обясни, че СПА е лечение само с вода – може да бъде минерална, може да бъде обикновена вода, обогатена с определени соли. Уелнес е дума, която е съчетание от две други понятия "well-being” –добро физическо състояние, здраве, и втората сричка на fitness. Уелнес – това е философия за здравословен начин на живот.

Шумен чества своя празник - 11 май ден на Св.Св. Кирил и Методий

Град Шумен отбелязва своя официален празник днес. Програмата за тържествените събития през деня е повече от наситена. Честването ще започне тази сутрин с празнична сесия на Шуменския общински съвет, по време на която кметския екип и местния парламент ще изкажат поздравленията си към гражданите.

Традиционното литийно шествие ще започне в 16.30 ч. от площад „Кристал", освен празника на града с него ще се почете и църковния празник на Светите братя Кирил и Методий. Половин час по-късно, пред сградата на община Шумен ще бъде поставено началото на Майските културни празници и ще бъдат връчени „Наградите на Шумен" за изкуство и култура за 2010 г. Празничен концерт ще изнесе триото „Уникалните гласове", известни и като българските трима тенори.

Фестивалът „Друмеви театрални празници-Нова българска драма" ще бъде открит в 18.30 ч. пред сградата на ДКТ „Васил Друмев".

Пред Дарик кметът на Шумен Красимир Костов пожела на всички Шуменци хубави и светли Майски празници и отбеляза факта, че за първи път в града е честван празника на Св.Св. Кирил и Методий.

11 май е денят на Шумен. На тази дата цялата православна общност чества светите братя Кирил и Методий. Именно в Шумен - на 11 май 1813 г. за първи път е бил почетен денят на светите равноапостоли.

Дарик-Шумен

Възстановяват старата търговска улица на Плевен

Част от старата търговска улица на Плевен ще бъде възстановена временно в Регионалния исторически музей. Шест от магазините и ателиетата, намирали се на ул. «Александровска» през 20-те години на 20 век, отново ще отворят врати за посетители. Всичко това е част от атракциите на тазгодишното издание на "Нощ в музея", съобщи Нели Дакова, уредник в отдел "Нова история" на музея. Инициативата ще се организира за седма поредна година от РИМ Плевен.

По старата улица ще бъде разположено фотографическо ателие «Серафимов», което е било притежание на един от най-талантливите фотографи от онова време. Ще бъдат представени и шивашко ателие «Моден салон Аржентина», кафе «Роял», аптеката на Ламби Петров, адвокатска кантора на общественика и писател Георги Домусчиев и магазин за музикални инструменти «Златолира». Те ще бъдат оборудвани с предмети от фонда на музея. По улицата ще минават глашатай, продавач на сладкиши и вестникарче, разказа още Нели Дакова. Посетителите ще имат възможност да се снимат с одежди, които са ползвали някогашните жители на Плевен и да си купят ксерокопие на брой от някогашен вестник.

Посетители на ул. «Александровска» ще се приемат от 19.00 часа, а от 21.00 часа започва музикално-сценичен спектакъл «Спомен от стария Плевен». В него ще участват Общинският духов оркестър, Общинската хорова формация и Плевенска филхармония. Те ще изпълняват мелодии и песни, които са били популярни през миналия век.

dariknews.bg

Затварят пешеходната зона до Римския стадион

Пешеходната зона между Джумая джамия и Римския стадион ще бъде затворена за минаване, докато тече реконструкцията на обекта. Това стана ясно по време на днешната първа копка, която беше направена от областния управител Иван Тотев и временно изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Александър Долев.

Изпълнението на проекта, което е възложено на консорциум „Археология и реставрация", трябва да приключи до 2012-та година и е на стойност малко над 711 хил. лева.

Реставрацията на обекта ще започне с премахването на бетонните заграждения и откриването на античната улица и крепостната стена под тях. Мениджърът на консорциум „Археология и реставрация" Атанас Чилингиров, обясни, че това ще стане с помощта на удароустойчиво стъкло. Предвиден е асансьор за трудно подвижни хора и стълба, по която да се стига до различните нива на обекта.

До месец ще бъде окончателно махнат паметникът на Филип Македонски, за който има решение да бъде преместен на ул. „Филип Македонски" до сградата на местния парламент.

Александър Долев, заяви, че след като бъде реставриран Римският стадион, художниците и търговците, които до скоро се помещаваха там, няма да бъдат връщани, а ще им се търси ново място. В момента те са разположени пред сградата на Централна поща.

dariknews.bg

11 май празник и на Ловеч

В Ловеч отбелязват днес празника на града - 11 май - Ден на Св. Св. Кирил и Методий. Денят ще започне с празнична света литургия в Катедралния храм „Света Троица". Тържествената сесия на общинския съвет е от 11 ч. в салона на читалище „Наука". Тогава ще бъде връчено званието почетен гражданин на Ловеч на д-р Георги Кънчев, с други отличия кметът Минчо Казанджиев ще удостои заслужили хора от побратимените градове.

Празникът ще бъде изпъстрен с концерти. В 18.50 ч. от сцената на площад „Тодор Кирков" градоначалникът ще отправи своя поздрав към жителите и гостите на града. Черешката на тортата са рокдинозаврите от група „Ахат", които ще забият в 21 ч., а след тяхното шоу е пироспектакълът заря. Специално за днешния ден в Ловеч ще присъства и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Дарик Плевен

15% ръст на записани българи по родните курорти

От началото на годината записванията за вътрешен туризъм са скочили с 15%. Това съобщи в Несебър Мария Иванова, директор на дирекция "Туристическа политика" в МИЕТ като цитира данни от проучване на Алфа Рисърч. Изследването е направено в рамките с проекта на Министерството на икономиката "Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в РБ". 81 % от българите имат положителна нагласа за почивка в страната. Двойно е нарастнал интереса на българите към летен и зимен отдих в спа курорти , селски къщи и семейни хотели по морето и в планината. От министерството отчитат и увеличение на желаещите да практикуват културен туризъм. По данни на НСИ през сезон 2011 се очаква 10 % увеличение на приходите от туристически нощувки в комплески и ваканционни селища през лятото.

Иванова се позова на данни от МВнР, според които за 2010 година е отчетен ръст на издадените визи с 30 % . За първите три месеца те са с 50% повече в сравнение със същия период на миналата година. Очакванията са през лятото да бъдат издадени над 300 000 документа за пребиваване в България при един и същ състав на консулската служба в Москва.

Според областния управител на Бургас Константин Гребенаров данните от Бургаската туристическа камара сочат за очакван ръст между 5-7 % на чужденците по Черноморието. Почти всеки трети българин вече предпочитал да летува на родните летни селища, каза още Гребенаров.

Нарастване на пътниците с 5-7 до 10 % през това лято прогнозира изпълнителният директор на Летище Бургас Георги Чипилски. Руският пътникопоток се очаква да бъде най-голям. Следват пазарите Германия, Англия, Израел, Чехия, Норвегия.

dariknews.bg

Британски туристи пътуват с царския влак по линията Левски-Ловеч-Троян

Група британски туристи ще пътуват с царския влак в четвъртък, 5 май, по линията Левски-Ловеч-Троян. Специалната туристическа композиция е съставена от най-луксозните вагони (личните вагони на членовете на последното българско монархическо семейство) и се вози от възстановен за движене със собствена сила музеен парен локомотив.

Според официалното разписание, тръгването е от гр. Левски в 15 ч., пристигане в Ловеч в 16.42 ч., тръгване към Троян в 17.45 ч., пристигане в 19.16 ч. и тръгване обратно в 21.20 ч. По време на движението ще се реализират фотопаузи със спиране на състава, слизане на туристи, връщане на заден ход и заснемане движението на влака от феновете. Фотопаузите са предвидени на: гара Летница 15.10-15.30 часа; спирка Умаревци 16.01-16.31 часа; РП Абланица 18.10-18.25 часа, спирка Лешница 18.42-18.47 часа и спирка Ломец 18.53-18.58 часа.

Атракционното пътуване с царския влак по линията Левски-Ловеч-Троян се превърна в традиция в последните пет години.

Любопитен исторически факт е, че точно този локомотив през август 1943 г. обслужва траурния влак, пренесъл тленните останки на последния действащ български монарх цар Борис III от София до Кочериново по пътя им към Светата Рилска обител. Пикантна подробност е, че според някои непотвърдени данни, именно с вагон № S52 невръстният Симеон и царицата напускат територията на новообявената тогава Народна република.

dariknews.bg

Странджа впечатли на фестивала "Зелени дни" в София

Природен парк Странджа се представи на фестивала „Зелени дни" в София . Той се организира за втора година от Българската асоциация за алтернативен туризъм. Представени бяха възможностите за екотуризъм, местата за настаняване, туристическите услуги, традиционните местни продукти.

Най-търсените на щанда са били черноморска риба от Царево, приготвена по стари рецепти, вълшебния Странджански зелник от Малко Търново; манов мед от Звездец; Странджански чай отгледан в района на Малко Търново и вълнените изделия направени от жените от дружество "Златно руно" - Звездец.

Участието на Природен парк Странджа на "Зелените дни" е осъществено с финансовата подкрепа на Изпълнителна агенция по горите и в рамките на проекта "Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина", осъществяван с финансовата подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Предстои срещата на Странджа с бургазлии на първия зелен фестивал в Морската градина на 28 и 29 май.

dariknews.bg

Слаба посещаемост на Мелник през пролетта

Поради намалялата посещаемост и ниските доходи на българите, голяма част от хотелите в Мелник са намалили цените на предлаганите услуги. Това каза кметът Христо Ташев и допълни, че част от хотелите са намалили цените драстично.

Например, ако преди година нощувка и закуска са стрували около 80-90 лв., то сега същите услуги се предлагат на 40-50 лева. Средната цена, която се предлага в къщите, за настаняване е 15-20 лева.

Пролетта беше най-силният туристически сезон за Мелник. Тази година обаче посещаемостта е изключително слаба, каза кметът, цитиран от Агенция "Фокус" и посочи, че туристите са намалели с около 50%.

По думите на Ташев в Мелник почти няма квартири или хотели в "сивия сектор”. По-голяма част от тях са регистрирани и заплащат съответния туристически данък. В тази връзка проверки се правят и от община Сандански, но констатираните нарушения са малко.

Слаба ще бъде посещаемостта на Банско за Гергьовден, прогнозира председателят на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в града Янка Рахова.

По думите й има направени резервации, но броят им е по-малък в сравнение с миналата година. Почти празен беше курортът и по време на Великденските празници.

За разлика от зимния сезон, когато туристите в Банско бяха предимно чужденци, то на Гергьовден се очакват повече българи. Именно слабата посещаемост е причина да се намалят и цените на предлаганите услуги в хотелите.

Цените са различни, но средно са на стойност от 20 до 50 лв. за нощувка на легло в двойна стая, каза Рахова. Тя посочи, че като цяло пролетният сезон е слаб от туристическа гледна точка. Рядко курортът се посещава от индивидуални туристи.

Най-често в Банско по това време на годината отиват ученици или участници в семинари. Причината е, че няма подходящ туризъм, който да се развива през пролетно-летния сезон.

/inews.bg/

Стотици гости се очакват за празника на село Лозенец, община Царево

Стотици гости пристигат в Лозенец утре за Гергьовден, съобщиха от пресцентъра на община Царево. Денят, който е и празник на селото, ще бъде почетен с тържествена литургия и освещаване на курбан в църквата „Св. Георги”, празничен концерт и нестинарски игри. За участие в концерта са поканени самодейни състави и индивидуални изпълнители от общината. В празничната програма са включени още изпълнения на инструменталисти и солисти от фолклорна формация „Жарава”с художествен ръководител Петко Янгьозов.
Жителите и гостите на Лозенец ще могат да се запознаят и с фотоизложбата на Общинския исторически музей в Царево „Пътуване към корените”, която ще бъде подредена в сградата на кметството. Местните жители проявяват интерес към фотографиите, които представят села и градчета от днешна Турция, родни места на много от бежанците от Одринска Тракия. В Лозенец също са потомци на тракийски бежанци. Изложбата ще бъде отворена за посетители няколко дни.
В чест на празника в Лозенец се организират и състезания по колоездене. В колоездачното преследване утре ще участват най-бързите състезатели от квалификациите, провели се преди няколко дни в Царево, които ще мерят сили с конкурентите си от Лозенец и Китен. Стартът е в 10.00 часа. Тръгва се от площада по улиците „Г. Кондолов” и „Рибарска” и се прави пълна обиколка на селото. Спечелилите първите места ще получат награди от кмета на селото Димитър Димитров – икона на Св. Георги, спортни принадлежности и грамоти.


05 май 2011 | Агенция "Фокус"

За лятото полицията започва да се пренасочва в районите със селски туризъм

Тази година за първи път по пистите в Пампорово заедно със скиорите караха и по две двойки полицаи. Явно присъствието им на пистите и в самия курорт е дало резултат, защото за целия сезон за регистрирани само две престъпления.

Двете престъпления са кражби на телефони и са разкрити. Тази година никой не се е оплакал за отркадната ски-екипировка. Ски-полицаите са написали два акта за моторни шейни по пистите и шест за нарушаване на общесвения ред. И са спасили от замръзване пиян англичанин, който разбил трафопост и заспал вътре.

За лятото полицията започва да се пренасочва в районите със селски туризъм.

В Смолянските села собствениците на малки хотели предлагат конна езда, еко и вело-маршрути и пещерен туризъм. Но въпреки това няма туристи.

Новини от: btv

Няма увеличение на цените на туристически услуги по южното Черноморие

Минимален е броят на малките хотели и къщи за гости, които няма да отворят врати през този летен сезон, каза Дияна Колчева, председател на Съюза по туризъм "Черноморец".
„Те имат някакви пазарни позиции. През годините, през които са работили, имат своите постоянни гости. Може би периодът на работа ще бъде много по-кратък, отколкото традиционно, тъй като всеки се стреми да спести от разходи по персонал и режийни разходи, така че най-вероятно по-кратък ще бъде периодът на работа през този сезон”, поясни Колчева.
И тази година се очаква голяма посещаемост на румънски туристи по Южното Черноморие. По време на Великденските празници е имало доста румънци, които предпочитат да почиват по нашето Черноморие. Качеството на предлаганите услуги е достатъчно високо, защото хотелиерите във висококатегорийните хотели са принудени да предлагат нощувка на ниски цени, за да могат да привлекат туристи и да си осигурят съответните приходи.
На въпрос, идват ли богати туристи да почиват по Черноморието ни, Колчева отговори, че богати са всички онези хора, които могат да си позволят да пътуват на почивка във време на криза. По думите й, на този етап чужденците, които идват в България, са достатъчно платежоспособни. Политиката на правителството и на самите общини в област Бургас е такава, че се привличат по-богати туристи.
На този етап няма увеличение на цените на предлаганите туристически услуги по южното Черноморие. Все още има отражение от икономическата криза върху туристическия пазар. „Цените запазват равнищата от миналата година. Надявам се, че по този начин ще привлечем достатъчен брой туристи, за да запълним базата си”, каза още Колчева. Има частични резервации от страна на български туристи, но масовото резервиране ще бъде от края на юни и началото на юли за силния сезон. „От тази година българинът планира почивката си. Но въпреки това ваканцията се планира в последния момент. Българинът предпочита да почива в активния сезон юли-август. За съжаление, през последните години не можахме да наложим тенденция българите да почиват по нашето Черноморие в предсезона, когато е най-благоприятно за тях, тъй като няма голямо присъствие на други туристи, по-спокойно и приятно е. Ако тази тенденция се наложи през годините се надявам, че ще бъде успешна”, каза още Колчева.
infotourism.net

Съдът премахна бариерите на входа на "Русалка"

Решение на Добричкия административен съд сложи край на двегодишен спор между ваканционно селище "Русалка" и община Каварна за достъпа на плажа край морето, който е изключителна държавна собственост. Това съобщи общинската администрация, цитирана от БТА.

Със свое решение съдът е отхвърлил жалбата на собствениците на курорта срещу издадената от кмета на община Каварна заповед за премахване на бариерите и контролно-пропускателния пункт на входа на комплекса.

Решението на Добричкия административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване, се посочва в съобщението.

В края на ноември 2010 г. решение на същия съд потвърди заповедта на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за принудително премахване на незаконния строеж "Буна - яхтено пристанище" във ваканционното селище "Русалка". Преди това пък собственикът на ваканционния комплекс Николай Банев доброволно събори конюшнята си там, която според кмета на Каварна Цонко Цонев беше построена незаконно.

dnevnik.bg

20 лв. на нощ край брега от Крапец до Бяла

Къде може да се почива изгодно това лято - от 9 до 13 май, в специалното приложение “Курорт по джоба” в. “Труд” се опитва да ориентира своите читатели. Вчера стана ясно, че хотелиерите няма да променят цените. Днес представяме по-подробно възможностите по Северното Черноморие, а утре - по Южното. Следват и предложенията за планински, културен и спа туризъм.

Похапване “на корем”, чадър и шезлонг на плажа в “ол инклузив” пакетите вече не могат да учудят българския турист по родното Черноморие. Затова хотелиерите са принудени да добавят все повече екстри - игра на плажен футбол, волейбол, водна гимнастика, почти непознатите у нас бочия (игра с метални топки) на плажа и стречинг на басейна. В част от вечерните програми за това лято се включват бинго, скечшоу и караоке. Детските анимации също са с повече игри, състезания и представления. Това обаче е за туристи, избрали почивка тип “ол инклузив” в комплекс над 3 звезди.

Иначе по малките курортни селища на Северното Черноморие нощувката това лято ще струва 15-20 лв. на човек.

В с. Крапец цената масово е 15 лв. на легло, но може да се намерят и хазяи, които да ви приютят срещу 10 лв. на вечер, ако престоят е за повече от 2-3 дни. В Балчик нощувката е 20 лв., толкова е и в квартирите в Камчия. В Бяла цените са от 10-12 лева на човек за бунгало до 25 лв. в къща за гости.

Всички оферти са за легло в стая без климатик. Иначе тарифата скача с 2 до 5 лв. В някои квартири освен баня, телевизор и интернет има и кухненски бокс с хладилник.

Почивка в курорта Албена преди началото на юни и след 25 септември излиза между 35 и 45 лв. на вечер двойната стая, което е два до три пъти по-евтино, отколкото през високия сезон. Децатадо 12 г. се настаняват безплатно на допълнително легло, уточняват от четиризвездни хотели. Вилите в курорта са предпочитани от семейства с малки деца и от компании. Между 189 и 265 лв. е наемът им на вечер през юли-август, като в цената е включено настаняване на 2 до 4 възрастни и всички услуги и хранения, валидни за пакетите “ол инклузив”.

Любителите на по-екстремни преживявания ще могат и това лято да си поръчат преход с военен джип. Освен разходка в Батовската гора нетрадиционната екскурзия включва обяд и пикник, а цената й е около 80-90 лв. за възрастен и 40-45 лв. за дете.

В опита си да привлекат повече семейни български туристи някои хотели на Златни пясъци са обявили безплатно настаняване на деца до 14 г. Между 130 и 280 лв. на ден излиза почивка категория “супер лукс” на семейство в двойна стая в четиризвездна база на Златните - в зависимост от периода. Освен храна и напитки пакетът включва ползване на 3 басейна, джакузи, шезлонг и чадър на плажа, фитнес зала, мултифункционално спортно игрище и ежедневна анимация.

В база 3 звезди и с по-малко екстри семейната почивка в курорта може да е 70 лв. на ден за периода до 15 юни и по 130-140 лв. за времето между 10 юли и 20 август.

Въпреки ръста в цените на храните повечето заведения във Варна не са променяли тарифите си, с изключение на някои сладкарници, показа още проучване на “Труд”. “Много внимателно подхождаме към идеи за промяна на цените, защото и при сегашните клиентите са малко и няма работа”, каза управител на популярна бирария. Заведенията в северните курорти не са доволни от старта на сезона по Великден, когато дори румънските туристи масово бяха на пакети “ол инклузив”.

“Трябва да има много чувствително увеличение на доставните цени, за да реагираме с такова и за крайния клиент”, смята председателят на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация Димитър Лефтеров. Но не изключва и това да се случи. През миналото лято цацата на плажа вървеше по 2,50 лв. за порция, а пържените картофи - 1,80 лв. Кебапчето и кюфтето (80 грама) бяха 1,20-1,30 лв. Срещу 10 лв. можеше да се хапне скара с голяма халба бира. В разгара на сезона на входа на Морската градина кафето стигна 2,50 лв., но на повечето плажни капанчета вървеше по 1,20-1,60 лв.

Забранено е къпането на 20 плажа във Варненско

Двадесет от общо 50-те плажа във Варненска област ще са забранени за къпане през това лято заради липсата на концесионери, които да се грижат за сигурността на курортистите. 12 от плажовете са в община Варна, четири в Бяла и по два - в Аврен и Долни чифлик. Кметовете там трябва да поставят табели “Неохраняема зона” и “Къпането забранено”. Два от плажовете - “Галата-изток” и “Галата-север”, са доста посещавани от варненци, но заради активирано свлачище ще са много опасни това лято, предупреди областният управител на Варна Данчо Симеонов.

Източник:trud.bg

Каварна спечели участие в европейски проект по програма „Европа за гражданите”

Каварна спечели участие в европейски проект по програма „Европа за гражданите”, съобщиха от пресцентъра на общината. Каварненската рок група ACCESS ще вземе участие в рок фестивал в град Пиацола сул Брента (Италия) от 1 до 6 юли. Визитата е по покана на италианската община, която спечели проект по програма „Европа за гражданите” в партньорство с полския град Костчжин, организатор на фестивала „Пристанек Уудсток”, и Община Каварна, организатор на фестивала „Каварна Рок Фест”. Община Каварна участва по изричната покана на италианския си партньор, като проектът е по мярка 1.1. „Побратимяване на градове” между общини, които желаят да организират фестивали заедно с други европейски градове.
Акцентът на фестивала в Пиацола сул Брента ще бъде поставен върху рок музиката, като важна задача на мрежата от побратимени градове ще бъде анализът на влиянието на музиката върху младите поколения. По време на събитието от 1 до 6 юли ще се проведат обсъждания по темите на проекта и ще бъдат подписани споразумения за побратимяване. Всяка от вечерите на фестивала ще включва изпълнения на съвременни млади изпълнители от страните на участващите партньори – Италия, Полша и България. Очакванията на организаторите са да се очертае бъдещо сътрудничество и да се подготви бъдещ мрежови проект.

Агенция "Фокус"

На рокфестивала в Каварна ще гостуват някои от най-големите имена в съвременната метъл музика

На фестивала в Каварна ще гостуват някои от най-големите имена в съвременната рок и метъл музика, съобщиха от пресцентъра на общината.
Още две групи ще гостуват на Каварна рок фест 2011. Става въпрос за готик метъл иконите PARADISE LOST и TIAMAT. Първите ще се качат на сцената на фестивала на 15-ти юли, в ролята на ко-хедлайнери заедно с вече обявените финландци от Sonata Arctica. И двете групи ще изпълнят пълните си лайв сетове, като на PARADISE LOST се пада честта да закрият първата фестивална вечер. TIAMAT ще забият на Стадион Калиакра на 16-ти юли. Очаква се да бъде обявена и групата хедлайнер за тази вечер.
Традиционният рок фестивал Каварна рок фест ще се проведе за шеста поредна година от 15 до 17 юли в Каварна. На Каварна рок фест 2011 в рамките на три дни ще гостуват някои от най-големите и обичани от феновете имена в съвременната екстремна рок и метъл сцена.
Билетите за Каварна рок фест 2011 са вече в продажба в мрежите на Ticketstream.bg и Eventim.bg, в магазините на Office 1 Superstore, Orange Center, Tехномаркет, Мултирама, TBI, Пикадили, Германос и др.
Цената на еднодневен билет за фестивала е 40 лв., a тридневният пропуск - 90 лв. Първоначално в продажба са билетите за трите дни на фестивала. Каварна рок фест 2011 продължава традицията и ще зарадва феновете с едни от най-добрите цени на билети за събитие от подобен род в България.
Както и през миналогодишното издание на Каварна рок фест и този път организаторите от Loud Concerts и Oбщина Каварна са подготвили за феновете на тежката музика разнообразни атракции, съпровождащи фестивала. Отново ще има кран за бънджи скокове, фестивално радио, което ще звучи през целия период на феста и signing sessions с групите, участващи в Каварна рок фест 2011.
Повече информация и подробности за фестивала търсете в интернет сайта на Каварна рок фест 2011, на: www.kavarnarockfest.com, както и на www.facebook.com/kavarnarockfest.

Агенция "Фокус"

Първите водни спасители вече са на пост по плажовете

Назначени са първите осем водни спасители, които следят за реда по плажовете на Северното ни Черноморие.

Това съобщи началникът на служба "Водно спасяване” към ОС на БЧК в Добрич Петър Андреев, информира радио "Фокус” – Варна.

В момента има четири обходни двойки водни спасители, които обикалят плажовете в Албена в часовете от 8.30 до 17.30 часа.

Стъпаловидно броят на спасителите ще се увеличава в зависимост от метеорологичното време и туристопотока, каза Андреев.

Засега няма регистрирани водни инциденти в района по плажовете, които се охраняват и имат "Водноспасителна служба”.

В Албена вече са пристигнали първите туристи от Германия и Румъния. Заради студеното време обаче малцина са смелчаците, които влизат в морската вода и то само, за да се натопят, а не да плуват, тъй като температурата е около 12 градуса.

Всеки миг, в който слънцето напече обаче има ентусиасти за плажуване, отбеляза Петър Андреев.

inews.bg

сряда, 4 май 2011 г.

Данъците – дамоклев меч над туризма

Данъците за туризма тази година са увеличени неимоверно, предупредиха от браншовите организации. Въпреки очакванията за по-силен сезон в Слънчев бряг от страна на заявени повече туристи, за печалба почти не се говори.
Ако този сезон се реализира някаква печалба, то ще бъде минимална, коментира за вестник „Бургас днес и утре” Георги Николчев, представител на Европейски институт по туризъм и собственик на хотел. Данъчната политика на държавата се отразява драстично върху бизнеса. Промените в Закона за ДДС, които бяха приети в началото на годината и са в сила от месец, целят уеднаквяване на ставката за организирани и неорганизирани пътувания. Така ставката по ДДС от 7% за груповите пътувания и 20% за индивидуалните туристи вече е една и съща - 9%. Само че неорганизираните туристи например в Слънчев бряг са далеч под 10%. Така на практика данъчната тежест за туризма се увеличава и влизането й в сила преди началото на сезона, а не като настояваха от бранша - в неговия край, ще доведе до загуби за туристическия бизнес. Пътуванията на чужденци, договорирани при старите данъчни условия, които в повечето случаи са организирани, ще се облагат с по-високата ставка 9 на сто. И разликата ще бъде поета от хотелиерите, защото туроператорите не са склонни да правят отстъпки и да предоговарят цени.
В същото време, според прогнозни данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, оповестени вчера в Несебър, след дълги години застой се очертава българите отново да преоткрият родните ни курорти. Само от началото на годината досега посещаемостта на българи в наши курорти се е увеличила с 15% спрямо миналата година, съобщи директорът на дирекция „Туристическа политика” в МИЕТ Мария Иванова.


infotourism.net

Варна на трето място по раждаемост в страната за 2010

През 2010 г. намалява абсолютният брой на ражданията спрямо 2009 година. Регистрирани са 76 105 родени деца, като от тях 75 513 (99.2%) са живородени. В сравнение с
предходната година броят на живородените е намалял с 5 443 деца, а спрямо 2008 г. - с 2 199 деца. Въпреки намалението в сравнение с двете предходни години броят на живородените
деца се запазва на нивото от 2007 г. и е по-голям в сравнение с родените по години през периода 1995 - 2007 година.

Броят на живородените момчета (38 836) е с 2 159 по-голям от този на живородените момичета (36 677), или на 1 000 момчета се падат 944 момичета.

В градовете и селата живородените са съответно 57 077 и 18 436 деца.

В териториален аспект най-висока е раждаемостта в областите Сливен - 12.4‰, София (столица) - 11.9‰, Варна - 11.5‰, Бургас - 10.7‰, Търговище - 10.5‰, и Кърджали - 10.4‰. С
най-ниска раждаемост през 2010 г. се отличават областите Кюстендил и Видин, съответно 7.6 и 7.8‰.

През последните пет години раждаемостта в България е на равнището на раждаемостта в редица европейски страни като Гърция, Швейцария, Румъния, Малта и Унгария. С по-ниска
раждаемост са Германия, Австрия, Италия, Португалия - под 10.0‰.

Сред всички административни области в страната с най-висока смъртност се отличават областите Видин (22.4‰), Монтана (20.5‰) и Враца (18.6‰), докато най-ниска стойност на този показател е регистрирана в областите Кърджали - 11.1‰, София (столица) - 11.8‰, и Благоевград - 12.0‰.

Все още равнището на общата смъртност на населението в България остава високо в сравнение с европейските страни.

През 2010 г. броят на регистрираните бракоразводи е 11 012 и е с 650 по-малък от този през 2009 година. Близо 84% от бракоразводите се отнасят за населението в градовете.
Най-голям е делът на бракоразводите по взаимно съгласие - 64%, поради несходство в характерите - 25%, а за около 6% причината е фактическа раздяла. По други причини са 5% от
разводите.

За последните седем години средната продължителност на брака е около 14 години.


Източник: News.Varna24.bg

ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините

04.05.2011
Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба към БЧК.

Облачно и мъгливо е времето в планините. На места превалява дъжд. Температурите са между 5 и 7 градуса.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в Интернет – http://pss.bglink.net.

Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Британски туристи пътуват с царския влак по линията Левски-Ловеч-Троян

Група британски туристи ще пътуват с царския влак в четвъртък, 5 май, по линията Левски-Ловеч-Троян. Специалната туристическа композиция е съставена от най-луксозните вагони (личните вагони на членовете на последното българско монархическо семейство) и се вози от възстановен за движене със собствена сила музеен парен локомотив.

Според официалното разписание, тръгването е от гр. Левски в 15 ч., пристигане в Ловеч в 16.42 ч., тръгване към Троян в 17.45 ч., пристигане в 19.16 ч. и тръгване обратно в 21.20 ч. По време на движението ще се реализират фотопаузи със спиране на състава, слизане на туристи, връщане на заден ход и заснемане движението на влака от феновете. Фотопаузите са предвидени на: гара Летница 15.10-15.30 часа; спирка Умаревци 16.01-16.31 часа; РП Абланица 18.10-18.25 часа, спирка Лешница 18.42-18.47 часа и спирка Ломец 18.53-18.58 часа.

Атракционното пътуване с царския влак по линията Левски-Ловеч-Троян се превърна в традиция в последните пет години.

Любопитен исторически факт е, че точно този локомотив през август 1943 г. обслужва траурния влак, пренесъл тленните останки на последния действащ български монарх цар Борис III от София до Кочериново по пътя им към Светата Рилска обител. Пикантна подробност е, че според някои непотвърдени данни, именно с вагон № S52 невръстният Симеон и царицата напускат територията на новообявената тогава Народна република.

dariknews.bg

15% ръст на записани българи по родните курорти

От началото на годината записванията за вътрешен туризъм са скочили с 15%. Това съобщи в Несебър Мария Иванова, директор на дирекция "Туристическа политика" в МИЕТ като цитира данни от проучване на Алфа Рисърч. Изследването е направено в рамките с проекта на Министерството на икономиката "Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в РБ". 81 % от българите имат положителна нагласа за почивка в страната. Двойно е нарастнал интереса на българите към летен и зимен отдих в спа курорти , селски къщи и семейни хотели по морето и в планината. От министерството отчитат и увеличение на желаещите да практикуват културен туризъм. По данни на НСИ през сезон 2011 се очаква 10 % увеличение на приходите от туристически нощувки в комплески и ваканционни селища през лятото.

Иванова се позова на данни от МВнР, според които за 2010 година е отчетен ръст на издадените визи с 30 % . За първите три месеца те са с 50% повече в сравнение със същия период на миналата година. Очакванията са през лятото да бъдат издадени над 300 000 документа за пребиваване в България при един и същ състав на консулската служба в Москва.

Според областния управител на Бургас Константин Гребенаров данните от Бургаската туристическа камара сочат за очакван ръст между 5-7 % на чужденците по Черноморието. Почти всеки трети българин вече предпочитал да летува на родните летни селища, каза още Гребенаров.

Нарастване на пътниците с 5-7 до 10 % през това лято прогнозира изпълнителният директор на Летище Бургас Георги Чипилски. Руският пътникопоток се очаква да бъде най-голям. Следват пазарите Германия, Англия, Израел, Чехия, Норвегия.

dariknews.bg

40 на сто от населените места в България се намират в планински райони

Правителството продължава да не се ангажира със създаването на специален закон за планинските общини –заяви изпълнителният секретар на Асоциацията за развитие на планинските общини Чавдар Русев в интервю за Агенция „Фокус”. От асоциацията настояват от миналата година за специален закон, с който да се гарантира развитието на 110-те планински общини, представляващи почти половината общини у нас и искат специален закон за устойчиво развитие на планинските региони в България, така както в редица европейски страни, като Франция, Италия, Испания – държави с традиции в развитие на тези региони.

Необходимостта от такъв закон е продиктувана от факта, че България е подчертано планинска страна, но точно планинските райони са са изостанали. Характерното за тях е обезлюдяването. Един от приоритетите на един такъв закон трябва да гарантира качеството на живота на хората в тези общини.
След националния форум миналата година в Пампорово, на който беше и президента, от асоцияцията са направили и редица срещи. В българския парламент подобна тема се дебатира още от началото на демократичните промени, но и тогава, и сега, не се стига до разработването на една цялостна стратегия за развитие на планините в България.

Според Чавдар Русев в тези райони се съсредоточава някъде около 70 на сто от горските масиви в България. Същото се отнася и за основния потенциал от водния ресурс, включително и минералните води. Необходимо е да се работи по задържане на населението в тези райони, дори по връщането на това население там. А това може да стане само ако има изградена съответната инфраструктура- материална и социална. Всички знаят какво се случва със здравеопазването и с образованието в тези райони, а за пътната инфраструктура да не говорим. Качеството на водите в тези райони е под всякаква критика. Въобще условията за живот не са никак благоприятни за задържането на населението, та камо ли младите.

Успешни примери има в някои общини като Баните. Това е една община, която въпреки малките си размери, въпреки трудностите, се развива относително в позитивен аспект – и от гледна точка на инфраструктура. Това е резултат на по-голямата активност на местната администрация, която всячески се стреми да използва всички видове ресурси, включително и европейските програми, за да реализира една позитивна политика.

/infotourism.bg/

Подменят повредените туристически табели по екопътеки в Родопите

През май ще се направи оглед на туристическите табели по екопътеките в Родопите и там, където са повредени, ще се подменят. На местата на липсващите - ще се сложат нови.
Според секретаря на Туристическо дружество „Карлък” – Смолян Тодор Райчев, досега това не е направено, тъй като по високите места в Родопите снежната покривка се е задържала по-дълго време. Сега със затоплянето на времето доста хора предпочитат да правят излети в планината и обикалят районите сами, без да търсят планински водачи. От дружеството са си поставили задача до средата на месеца да възстановят маркировката там, където липсва, или да се освежи, тъй като има такива места, където дори опитни туристи могат да се заблудят и да не успеят да се ориентират в местността. Райчев каза още, че в момента правят освежаване и на хижите в региона, които обаче са отворени за туристи. Цените на нощувките в хижите в региона са достъпни за всички. На хижите „Преспа” и „Момчил юнак” нощувките са по 8 лева, в хижа „Смолянски езера” са 10 лв., като за стаите с отделен санитарен възел достигат 12 лева.

/infotourism.bg/

Природен парк "Странджа" ще се представи на зелен фестивал в Бургас

Природен парк Странджа ще представи възможностите за алтернативен туризъм на първия зелен фестивал в Морската градина на Бургас 28 и 29 май. Това съобщиха от дирекцията на парка и Българската фондация "Биоразнообразие".

Регионалната марка Странджа миналата седмица гостува на фестивала "Зелени дни" в София, където вече представи места за настаняване, туристически услуги, традиционни местни продукти, произведени по щадящ природата начин. Най-търсени на щанда бяха: черноморска риба от Царево, приготвена по стари рецепти, Странджански зелник от Малко Търново, за който всяка домакиня в Странджа има собствена тайна в рецептата; манов мед от Звездец, Странджански чай, отгледан в района на Малко Търново и вълнени изделия, изработени от членовете на дружество "Златно руно" – Звездец.

В помощ на посетителите дирекцията на парка е издала няколко книги: "Великата Странджанска пустиня" на д-р Дико Патронов, Туристически пътеводител на ПП Странджа, Определител на растенията в ПП Странджа, Природата на ПП Странджа, както и информационните материали за еко пътеки, маршрути, места за настаняване, нови туристически услуги, сертифицирани с регионалната марка Странджа.

Автор: Horemag.bg

метът на Сапарева баня се срещна с министър Трайков

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се срещна с представители на Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите". Сред членовете на организацията са и общините Смолян, Сапарева баня, Самоков, Банско и Разлог, курортите Пампорово и Боровец, проектите „Рила" и „Перелик". На срещата бе кметът на Сапарева баня Сашо Иванов.

От гражданската коалиция поискаха от министър Трайков и МИЕТ експертно съдействие и подкрепа за иницииране на промени в три закона, които ще позволят по-активно инвестиране в зоните на зимните курорти и развитие на регионите - законите за устройство на територията, за горите, за защитените територии, както и да залегнат в текстовете на новия Закон за туризма. Социално-икономическо развитие на тези общини зависи до голяма степен от зимния и ски туризма, а безработицата е далеч над средната за страната и на места достига дори 27%. Някои рестриктивни текстове в споменатите закони на практика изключват 40% от територията на страната - планините, от възможност за просперитет, подчертаха от гражданското сдружение.

Исканите от организацията законови изменения предвиждат ски пистите да се третират като открити спортни обекти, при чието изграждане да не се изменя предназначението на земята под тях. Коалицията настоява да не се изисква промяна на предназначението на горските територии при монтиране на стълбове за лифтове и влекове. Според общините с развит зимен туризъм е наложително да се коригира и срока на плановете за управление на националните и природните паркове, от 10 на 5 години, за да се улеснят инвестиционните намерения в тези региони.

Министър Трайков се ангажира с експертен анализ по повдигнатите проблеми, както и с допълнителна координация с колегите си Нона Караджова, Росен Плевнелиев и Мирослав Найденов. Според него, хората трябва да имат досег с природата и курортите трябва да се развиват, но при строго спазване на екологичните норми и опазване на околната среда.

По данни на коалиция „Природата за хората и регионите", при равни други географски условия България разполага с много по-малко зимни курорти и ски съоръжения в сравнения с други европейски страни. Прокарани са 200 км писти около 4-те ни зимни курорта, лифтовете и влековете са 50, докато в Италия зимните курорти са 280, пистите - около 30 хил. км, а ски съоръженията - над 4 000.

dariknews.bg

Нов път свързва Смолян и Драма

До една година ще бъде готов още един път в Родопите, водещ до Гърция, след като миналата година беше отворено ГКПП „Златоград”. Новата отсечка ще свързва Смолян и Драма в Гърция. Това става ясно от обществена поръчка на смолянската община за изграждането на пътя от село Горна Арда до границата с Гърция, публикувана в „Държавен вестник”. Според поръчката обектът е с дължина 1,884 км в планински терен и трябва да бъдат преодолени няколко дерета и да се построи малък мост. Прогнозната стойност на строежа е 4,3 млн. лева, а крайният срок за довършването му е 12 месеца. Общината се надява за финансирането да получи средства от оперативна програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013”, но може да се наложи и да иска пари от държавния бюджет.

След влизането ни в Шенгенската зона, което същи се очаква догодина, пътят от Смолян до Кавала ще се взема за под два часа, надяват се жителите на региона.

Смолянската община прави планове, след като пътят стане реалност, двата гранични района да предлагат дори общ туристически пакет „море-планина",като антикризисна мярка.

monitor.bg

Ски пистите да се третират като открити спортни обекти

Исканите от организацията законови изменения предвиждат ски пистите да се третират като открити спортни обекти

Представителите на Националната гражданска коалиция "Природата за хората и регионите" поискаха от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министерството експертно съдействие и подкрепа за промени в три закона.

Това ще позволи по-активно инвестиране в зоните на зимните курорти и развитие на регионите - законите за устройство на територията, за горите, за защитените територии, както и да залегнат в текстовете на новия Закон за туризма, смятат още от организацията.

от iNews.bg |


Това съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Сред членове на организацията са общините Смолян, Сапарева баня, Самоков, Банско и Разлог, курортите Пампорово и Боровец, проектите "Рила" и "Перелик".

Социално-икономическото развитие на тези общини зависи от зимния и ски туризма, а безработицата е далеч над средната за страната и на места достига 27 на сто, подчертаха от гражданското сдружение.

Исканите от организацията законови изменения предвиждат ски пистите да се третират като открити спортни обекти, при чието изграждане да не се изменя предназначението на земята под тях.

Коалицията настоява да не се изисква промяна на предназначението на горските територии при монтиране на стълбове за лифтове и влекове.

Във Вършец започват дни на сръбския курорт Сокобаня

От 4 май в град Вършец започват дни на сръбския курорт Сокобаня, съобщи пред БТА кметът на града Боряна Бончева.

Дните имат за цел да популяризират чуждия курорт, който има минерални извори, близки по състав на водата до тези във Вършец.

Дните на Сокобаня ще продължат до 7 май. Те включват фестивал на сръбската скара, за който от Сокобаня пристигат 10 топготвачи заедно със скарите си.

Продуктите за скарите обаче са подготвени от българска месодобивна фирма. За 6 май във Вършец е обявен голям концерт на ученически фолклорен състав от Сокобаня.

Същата вечер концерт на открито в градския парк ще изнесе и сръбският изпълнител Бобан Здравкович.

Предстои организирането на дни на Вършец в Сокобаня, допълни Боряна Бончева.

от iNews.bg | 02.05.2011 | 11:45

Фестивал на екотуризма започна пред Народния театър

Второто издание на пролетния фестивал на отговорния туризъм, природата и здравословния живот, "Зелени дни" започна на 28 април пред Народния театър "Иван Вазов" в София и ще продължи до 1 май.

Събитието откри заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

Организатори на инициативата са Българска асоциация за алтернатвен туризъм и спортно туристическа агенция "Одисея-Ин". Сред партньорите на фестивала са Министерството на земеделието и храните, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Столична община.

В рамките на фестивала беше открито изложение на туристически и биопродукти на над трийсет производители и търговци.

Посетителите могат да видят богата гама от хранителни добавки на основата на органични водорасли, еко козметика, витамини, минерали и хранителни добавки от естествени източници, био и натурални хранителни добавки и медицински изделия.

В рамките на проявата ще бъде представен и българско-холандския проект „Новото тракийско злато”.

Това е най-новата и подробна туристическа карта на Източните Родопи, местни храни, много от които биологични.

На изложението ще бъде представена и много информация за биоразнообразието и възможностите за активен отдих в района на Родопите.

В шатрата на проекта в четвъртък, 28 април, от 17 часа ще има викторина „Източните Родопи” с десет въпроса и десет награди от Родопите.

В събота, 30 април, от 14 часа „Новото тракийско злато” кани на на вегетарианско парти с продукти от Източните Родопи: мед, свежо сирене, чай от биологични билки, сусамов тахан, варен и подсладен лимец, орехи, бадеми и др. Предвижда се и специална презентация на вино от биологично грозде от сорта „Каберне Фран“ от региона на Стамболово.

В 11 часа, в неделя, 1 май, „Новото тракийско злато” организира Източнородопска закуска с къпана баница, мед, домашно кисело мляко и чай от местни биологични билки.

Източник:expert.bg

Предимно българи, гърци и руснаци са посетили Сандански за Великден

Хотелската база в Сандански по време на Великденските празници е била запълнена на 100%. Това каза Мария Таушанова, секретар на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в курортния град.

По думите й, празниците в Сандански и Мелник са преминали много добре. Туристите са посетили оброчища в селски местности в региона, поясни Таушанова и допълни, че интересното на тези места е това, че се изпълняват ритуали.

sandanski.org

Тя посочи, че на втория ден на Великден туристите са били свидетели на уникално хвърляне на яйца в село Струма. Мария Таушанова заяви, че не е имало отказали се туристи от почивка в Сандански, дори напротив. За чакащите туристи се предложиха алтернативи, поясни секретарят и допълни, че за предвидените кратки екскурзии, включени в пакетите на почиващите, не е имало места в автобусите поради прекомерния брой желаещи да посетят различни обекти. „Много туристи от Гърция, Русия и България разгледаха Роженския манастир, след това се отправиха и до Рилската света обител, както и много селца в региона” поясни Таушанова.

Тя каза, че интересното, което се наблюдава в Сандански от няколко години е, че руски групи, които идват в България, решават да останат в курортния град най-малко 20 дни, като почивките им стигат продължителност до месец и половина. Мария Таушанова каза още, че руснаците са били очаровани от празника с надхвърлянето с яйца, който се проведе в село Струма, посетили са и село Богородица, където са разгледали стара черква още от времето на турското робство. В заключение тя посочи, че гостите на Сандански не са имали затруднения с трафика, както е било предишни години и са се придвижили по главен път Е-79 сравнително бързо.

Парк Странджа

Експертите на БФБ твърдят, че с Плана за управление на Природен парк Странджа не могат да се променят границите му, както и включените в него други защитени територии. Той предвижда мерки за опазване и устойчиво ползване на горите в Странджа. Местните хора настояват Планът да предложи в Странджанската гора да има само санитарна сеч и да се секат единствено дърва за огрев.
bourgas.org


Близо 3 часа продължи информационната среща за запознаване с процеса по актуализиране на проекта за План за управление на Природен парк Странджа, която премина при голям интерес и с бурни дискусии.
Срещата бе организирана от Гражданското сдружение в Ахтопол и в нея участва Директорът на Дирекцията на Природен парк Странджа – Стефан Златаров, заедно с експерти по биоразнообразие от ДПП. На поканата ни до МОСВ за участие се отзова и експерт по защитените територии от Регионалната инспекция по околна среда и водите – Бургас. В срещата се включи и кметът на община Царево – Петко Арнаудов, Председателят на Общинския съвет, кмета на Ахтопол и др.
Представителите на БФБ разясниха, че Планът за управление на природен парк Странджа се изготвя на базата на съществуващото законодателство и режима на съществуващите защитени територии в него (резервати, защитени местности, природни забележителности). Докато тези територии са в определени от закона граници, те могат да бъдат отразени в Плана само по този начин.
Част от въпросите на местните хора бяха свързани с изключването на местностите Айроди, Ахтото и Аероплана от защитена местност Устие на река Велека, което те са поискали от МОСВ още през 2007 г., но до този момент има категоричен отказ от Министерството. Интересът им е провокиран от желанието за промяна предназначението на земеделската земя с цел последващо застрояване.
Експертите на БФБ твърдят, че с Плана за управление на Природен парк Странджа не могат да се променят границите му, както и включените в него други защитени територии. Той предвижда мерки за опазване и устойчиво ползване на горите в Странджа. Местните хора настояват Планът да предложи в Странджанската гора да има само санитарна сеч и да се секат единствено дърва за огрев.
Едва в края на срещата бяха поставени и други въпроси от Плана, различни от тези за застрояване на крайбрежието – свързани с паша на кози, свободно отглеждане на животни, пречиствателна станция на Ахтопол, шапа и други.
В събота в 11.00 се проведе и среща с местните хора в Синеморец, в която отново участва кмета на Общината, както и наместниците в Резово и Варвара. Исканията на хората този път са за изключване на терени от три местности – „Ромският квартал”, „Поляните” и „Ябълковите градини” край Бутамята.
Планът за управление на Природен парк Странджа e изключително важен документ. Той регулира човешките дейности на територията на парка като формулира ясни правила, които да гарантират дългосрочното опазване на уникалното Странджанско природно и културно-историческо наследство. В резултат се очаква развитие на територията по цялостен и природосъобразен начин. Екипът на БФБ ще направи всичко възможно в процеса на актуализация на Плана да постигне баланс между опазването на природата и интересите на местните хора, съобразно българското и международно законодателство.

Представители на местните общности в Царево и Малко Търново се запознаха с пилотния проект „Странджа”, съобщиха от община Царево. Проектът е инициатива на Съвета на Европа и се изпълнява по Регионалната програма за културно и природно наследство на Югоизточна Европа. На срещата в Царево в края на седмицата сътрудниците по проекта Владимир Димитров и Катя Иванова - представител на „Бизнес център Малко Търново”, акцентираха върху приоритетите му. Един от тях е общините взаимно да си помагат и по-добре да си сътрудничат с държавата.
Странджа е избрана за представителна територия на България заради уникалното културно и природно наследство и защото е успяла да го съхрани. Трите общини, включени в пилотния проект, са Царево, Малко Търново и Средец и представляват цялата страна. Ако проектът има успех, ще бъде приложен и в други територии на България. Програмата вече се изпълнява във всички страни на Югоизточна Европа.
Пилотният проект се координира и изпълнява от Министерството на културата и въпреки че е стартирал през 2006 г., все още е в подготвителен етап. Преди две години експерти от Съвета на Европа направиха една предварителна диагностика на територията. До април следващата година те отново ще посетят региона и ще излязат с второ експертно мнение.
Ключов момент в изпълнението на проекта е управленската структура, която предстои да се изгражда. През 2011 г. вече трябва да бъдат избрани ръководител и координатор на проекта.
Акцентът в програмата е културното наследство и всичко, което характеризира пилотната територия. Идеята е, като се подпомагат бизнесът и типичните дейности в региона, да се акумулира развитието му. Ключовата роля е на общините.
„Важно е да се знае, че всичко зависи от инициативата на местните хора и от политическия ангажимент на държавата. От Съвета на Европа само направляват проекта. Ролята на общините тук е да успеят да убедят културното министерство и още две-три министерства, че трябва да се изгради междуведомствена комисия и да има воля да се осигурят средства за изработване на Стратегия за развитие. Проектът ще се изпълнява на доброволни начала. Той не е обезпечен финансово. Ако бъдат одобрени някакви средства, било то от общини или от министерства, тогава и Съветът на Европа ще отпусне същата сума. Но без да има воля от държавата, Съветът на Европа няма да отпусне пари по тази програма”, обясни Владимир Димитров.
След срещата участниците посетиха пчелина на Манол Тодоров - местен производител на манов мед, за да видят как се развива един типичен за региона отрасъл. Странджанският манов мед се смята за един от най-добрите по качеството електропроводимост.

Опазване на биоразнообразието в Странджа

В Царево от 14 до 16 март 2011 г. ще се проведе международен семинар на тема Добри практики за устойчиво ползване и опазване на биоразнообразието в защитените територии съгласно концепцията за биосферните паркове.

Организатор на семинара е Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) с подкрепата на офиса на ЮНЕСКО във Венеция и Националния комитет по програмата „Човекът и биосферата”.

Ще бъдат показани добри практики на хармонично съжителство между човека и природата в територии, подобни на Природен парк Странджа. Ще бъдат обсъдени възможностите за обявяването на Странджа за първия български биосферен парк от ново поколение.



На семинара ще присъстват експерти от Австрия, Турция, Словения, Гърция и др.. Те ще представят успешни европейски биосферни резервати и паркове, както и такива в процес на обявяване, а също и експерти от МОСВ и Националния МАБ комитет.

В третия ден на семинара ще бъде организирано представяне на Природен парк „Странджа” и пътуване в населените места на парка. Програмата ще започне с дегустация на Странджанския манов мед и ще продължи със с. Българи – включено в Списъка на ЮНЕСКО с нематериалното наследство, новия Информационен център на ДПП „Странджа” в с. Граматиково, Посетителския център и Историческия музей в М.Търново и разбира се фолклорната програма на местните жени от архитектурния резерват с. Бръшлян. Пътуването ще завърши с дискусия за обсъждане на потенциала на парк „Странджа”.

Семинарът се организира с финансовата подкрепа на офиса на ЮНЕСКО - Офис Венеция и е част от проекта на БФБ „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”, който се реализира с подкрепата на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез финансовия механизъм на EИП.



БФБ ще организира Пресконференция за медиите по време на събитието на 14 март (понеделник) от 12:00 часа в хотел „Зебра”, гр. Царево. При желание за ползване на организирания транспорт, моля, свържете се с нас до неделя в 14:00 часа.

Допълнителна информация:
Биосферните паркове – моделни региони за опазване и устойчиво развитие
Биосферните паркове са сухоземни, крайбрежни/морски екосистеми или комбинация от тях, където опазването на биоразнообразието се съчетава с устойчивото използване на природните ресурси. Те се номинират от правителството на страната, в която се намират, оценяват се на международно ниво и след обявяването им остават под държавна юрисдикция, но споделят своя опит и идеи в рамките на Световната мрежа на биосферните резервати (СМБР). Само за миналата година към нея бяха добавени 13 нови обекта от 15 страни.

Биосферните резервати и паркове в България
През 1977 г. България се присъединява към СМБР с обявяването на 16 биосферни резервата, повечето от които са строги резервати по българското законодателство и не отговарят на съвременната концепция за тези територии. В България обаче има места, където хората са успели да намерят верния път към разумното ползване и опазването на природните ресурси и максимално да се доближат до идеята за истински функциониращ биосферен парк. Странджа е едно от тях.

bourgas.org

Повече туристи от Централна и Източна Европа по Черноморието

За сега е рано да се каже, дали България ще може да привлече повече платежоспособни туристи през този сезон. Това каза Марин Нешков председател на Варненска туристическа камара. По негови думи тенденцията в световен мащаб по отношение ръста на постъпленията от туризъм вървят само нагоре и лекия спад от 4% в условията на криза не е толкова шокиращо.

По отношение на България специалистът подчерта, че изказванията на хотелиери, че приходите от туризъм тази година ще се запазят на нивата от миналата независимо очакваното увеличение на туристи, са нереалистични и не могат да се приемат, като чиста истина. По данни на туристическите агенции и оператори показват, че записванията за тази година по Черноморието са скочили до 30%.

"Това също е субективен фактор, но отбелязваме данните към момента", каза Нешков и посочи, че това са данни на големите туроператори. Той коментира, че и през последните години се наблюдава съществено съживяване на руския пазар, като и тази година има ясни индикатори за ръст на руския пазар, както и на украинския, беларуския пазар. "Сериозна либерализация наблюдаваме по отношение на руския пазар", коментира още Нешков.

Наред с увеличението на записванията от бившите соцрепублики се наблюдава и съществено увеличение на желаещите да почиват от Полша, като по думи на Нешков този пазар е сред най-рязко увеличаващите се през последните години в България. Гостите от Сърбия и Македония също се увеличават след падането на визите. Румънския пазар традиционно си остава силен за лятото.

Източник: Радио "Фокус"

Премахнат е незаконен хотел в курортното село Кранево

Премахнат е незаконен хотел в курортното село Кранево, което се намира между курортните комплекси “Албена” и “Златни пясъци”.Това съобщи инж. Таня Василева, началник сектор Добрич на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) - Североизточен район, предаде кореспондентът на радио “Фокус” – Варна. Двуетажният хотел се е намирал в района на северния плаж, където е имало неработещи дискотеки. Премахването на незаконната постройка е започнало доброволно още през септември миналата година, после е спряло. В началото на тази година е сключен договор с РДНСК за принудително премахване, но то е подновено и приключено доброволно от собственика, каза инж. Василева. Тя допълни, че всичките 16 обекта по Дамбата в Балчик са установени от инспекторите като незаконни и в момента текат процедури по обжалване в съда. Обектите по Дамбата (заведения за хранене – барчета и ресторанти) са построени като временни обекти, част от конструкциите са стъпили върху брегозащитното съоръжение, което в рамките на град Балчик се води общинска територия, извън него – държавна. Освен това част от заведенията по Дамбата “стъпват” в морето, което също е изключителна държавна собствност. Инспекторите от РДНСК в Добрич са установили, че много от тези съоръжения са изградени без да са спазени технически изисквания за безопасност, дори има случаи на градеж, където са използвани стари, корозирали железа. След приключване на съдебните процедури по обжалването ще стане ясно кои от обектите по дамбата в Балчик подлежат на събаряне. Това обаче може да отнеме период и от 2 години.

Радио Фокус

Над 3,5 млн. лв. несъбрани от концесии на плажове

Приблизително 3 600 000 лв. са задълженията към държавата от концесии на плажове, като в сумата са включени и начислените лихви и неустойки. Това съобщи директорът на дирекция "Концесии" в МРРБ Милен Топалов. С най-големи просрочени задължения са концесионерите на морските плажове „Иканталъка I”, „Кранево-централен”, „Бяла-Карадере”, „Поморие-юг”, „Бургас -север” и „Дюни-юг”.

Съгласно клаузите на договорите концесионерите на морските плажове дължат годишно концесионни възнаграждения за всяка година от срока на договора. Ако средствата се забавят, концесионерите дължат лихви и неустойки. Милен Топалов обясни, че в концесионните договори има клауза, според която при неизпълнение на договора или при забавено изпълнение от страна на концесионера на задълженията и условията по концесията, се получава неустойка.

При договорите за концесия за всяка година наемната цена се превежда предварително в срок до 15 февруари и ако наемателят не направи това в срок, договорът се прекратява едностранно.

novinar.net

Около 1500 стари мини имало във Варненския залив

Морската мина, която бе открита на плаж в Кранево в средата на април, стана експонат на Военноморския музей във Варна. Тя бе предадена на директора на ведомството - д-р Мариана Кръстева от началника на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев.
Мината е руска и е от края на 19-ти век. Тя беше намерена при изкопни работи в района на Международния детски лагер. На опасната находка се натъкнал един от багеристите, който веднага подал сигнал за откриването й.

Мината e била обезвредена от специалисти навътре в морето на няколко метра дълбочина, за да поеме то ударната вълна, обясни контраадмирал Манушев. След взривяването на мината станало ясно, че инерционният й взривател е произведен през 1905-та година. Варненският военноморски музей съхранява около 30 мини, най-старата от които е от Руско-Турската война.

Мините не са заплаха за корабоплаването във Варненския залив, тъй като морското дъно е многократно тралено. Намерената в Кранево обаче би била опасна, ако не е бил пробит корпусът й и взривното вещество е било сухо, коментира началникът на ВМС.
По руски данни около 1500 мини са поставени по време на Първата световна война в района на Варненския залив. Средногодишно се откриват по една – две, но те не са опасни, защото са или по дъното, или заровени в пясъка, увери Пламен Манушев.

dariknews.bg

Търг за плаж в Кранево

Търг с тайно наддаване за отдаване под наем на морския плаж “Кранево-централен” в община Балчик е обявило Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Плажът остана без стопанин, след като през март с решение на Министерския съвет бе прекратен договорът за концесия заради неизпълнение на договорните задължения на концесионера „Титан Чистота" ООД. Обектът е изключителна държавна собственост, с активна плажна площ 34 022 кв. м. Търгът ще се проведе на 13 май в МРРБ.

Повече гости от Германия се очакват по българските курорти тази година. Това е станало ясно при посещението на немския посланик у нас Матиас Мартин Хьопфнер във Варна.

Курортният комплекс “Албена” също очаква ръст на немските туристи това лято с около 20-30%о. Над 500 туристически агенции от Германия са участвали в обучителни семинари за новостите през този сезон в Албена.

Водят се преговори с няколко държави за снимки на части от Аватар 2, но най-голям ШАНС за сцена на продължението на хитовия блокбъстър има България, заяви пред журналисти говорител на Twentieth Century Fox.
Според наши медии режисьорът Джеймс Камерън е бил на тайно посещение в България, за да направи оглед на терени, подходящи за продължението на филма. Споменава се за различни интересни природни забележителности в страната, които биха могли да се използват като естествен филмов декор – заливите в района на Каварна, Побитите камъни край Варна, Деветашката пещера край Ловеч, Дяволското гърло в Родопите.

Строителството в Балчик и Албена спира през туристическия сезон

Строително-монтажните работи в черноморския комплекс „Албена“, курортната зона „Двореца“ в Балчик, зони за отдих в село Кранево, както и в други територии в общината, където почиват летовници, се преустановяват през новия туристически сезон.
Това постанови със заповед кметът Николай Ангелов, съобщи БТА. Общината забранява достъпа на едрогабаритна строителна техника в периода от 15 май до 1 октомври. Инвеститорите, които нарушават разпоредбите, ще бъдат санкционирани с глоба до 10 000 лева, предупреждават от кметската управа. За да се осигури спокойно пребиваване на туристите, най-късно до 20 май строителите трябва да оградят и обезопасят недовършените обекти, да почистят уличните настилки, тротоари и зелени площи.
От общината посочват, че строителните отпадъци могат да бъдат извозени до градското депо или до складове на строителните фирми. Само в обекти, за които строителите са спазили заповедта на кмета, могат да продължат вътрешни довършителни работи. Доставката на строителни материали обаче може да става само в часовете от 9 до 12 и между 16-18 часа, като не се допуска складирането им по улици и тротоари.

"Ден на отворените врати" в Парк-музей "Владислав Варненчик" за Гергьовден

По случай 6 май- Гергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армия, Парк-музей "Владислав Варненчик" - Варна, филиал на Национален военноисторически музей - София обявява ден на отворените врати.

Посетителите ще имат възможността да разгледат постоянната експозиция на музея, зала "Петър Димков", както и най-новата изложба "Магията на времето" на художника Ясен Ненков.
Музеят ще бъде отворен за посетители от 10 до 18 ч.

/news.varna24.bg/

Денс звездата In-Grid ще танцува с варненски балет

Денс звездата Ингрид ще пее на сцената на фестивала "Откритие" на 14-ти май във Варна с балет "Арт денс" издадоха организаторите на фестивала. Танцьорите на майсторката -хореограф Нина Козина са получили записи с фигурите на танците лично от мениджъра и съпруг на италианската певица Марко Рапини и вече ги разучават. Ден преди събитието ще бъде и репетицията в драматичния театър "Стоян Бъчваров", където ще се проведе концерт-рецитала на певицата.

Денс, танго и суинг са сред жанровете, които са включени в програмата. In-Grid пристига в България след серия от концерти в Русия, където първо участва с множество световни звезди в Санкт Петербург през зимата на миналата година, сред които Шарън Стоун, Пол Анка, Ален Делон, Моника Белучи, Голди Хоун, Венсан Касел, Кевин Костнър, Жерар Депардийо по покана на премиера Путин, а преди месец отново се завърна с участия в Кремъл. След България звездата ще поеме към Израел, където е следващата спирка от нейното турне.

news.varna24.bg

Странджа впечатли на фестивала "Зелени дни" в София

Природен парк Странджа се представи на фестивала „Зелени дни" в София . Той се организира за втора година от Българската асоциация за алтернативен туризъм. Представени бяха възможностите за екотуризъм, местата за настаняване, туристическите услуги, традиционните местни продукти.

Най-търсените на щанда са били черноморска риба от Царево, приготвена по стари рецепти, вълшебния Странджански зелник от Малко Търново; манов мед от Звездец; Странджански чай отгледан в района на Малко Търново и вълнените изделия направени от жените от дружество "Златно руно" - Звездец.

Участието на Природен парк Странджа на "Зелените дни" е осъществено с финансовата подкрепа на Изпълнителна агенция по горите и в рамките на проекта "Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина", осъществяван с финансовата подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Предстои срещата на Странджа с бургазлии на първия зелен фестивал в Морската градина на 28 и 29 май.

dariknews.bg

"Маратонът на Каварна" разпределя 70 хил. лв. награден фонд

Състезатели от над 20 страни са подали заявки за участие в третото издание на "Маратонът на Каварна", който ще се проведе в събота (7 май) от 9.30 до 13.45 часа. Наградният фонд на маратона тази година е 70 000 лева.

"Покани са изпратени до 34 чужденци, сред които миналогодишните победители Обед Кипкуруи от Кения и румънката Даниела Чирлан", каза Добромир Карамаринов, президентът на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА).

Освен тях ще участват състезатели от Мароко, Етиопия, Русия, Беларус, Полша, Финландия, Унгария, Франция, Германия, Холандия, Украйна. Състезанието е и държавен шампионат по маратон. Сред
елитните български състезатели, които ще участват, са Христо Стефанов, Шабан Мустафа, Милка Михайлова и Силвия Дънекова.

Очакват се още да стартират около 500 деца, любители на бягането и професионалисти в трите дистанции: 800 метра - деца, 10 километра и 42.195 километра.

Стартът и финалът на маратона са на площад "Добротица" в центъра на Каварна. В 9.30 часа стартират децата на 800 метра, а в 9.45 часа на 10 километра и класическата дистанция от 42.195
километра.

"Маратонът на Каварна" ще бъде само една стъпка към световното първенство по полумаратон, което ще се проведе на 6 октомври догодина. Затова сега искам да връча на кмета на Каварна Цонко Цонев логото на световния шампионат, което ще е най-голямото събитие за следващата година. През юли в Каварна ще има едноседмична визита на комисия от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ)", допълни Карамаринов.

През 2012 година Международната федерация по лека атлетика навършва 100 години и по този повод са предвидени пет върхови събития в пет града - Истанбул, Саранск, Барселона, Лондон и Каварна. Наградният фонд на световното първенство в Каварна, който ИААФ ще даде, ще бъде 300 000 долара.

Кметът Цонко Цонев заяви, че всичко за маратона е готово: "Очаква се да има повече зрители, защото на 6 май е празникът на Каварна. Тогава ще има безплатен концерт на легендарната американска група Rhino Bucket и се надявам хората да останат. Освен това има и три почивни дни. Тази година нивото на маратона ще бъде по-високо, идват три пъти повече чужденци", добави Цонев.

dnevnik.bg

Обсъждат сигурността в курортите през летния сезон

Сигурността през предстоящия летен туристически сезон ще обсъждат днес в Министерство на вътрешните работи представители на централната и местна власт и посланици на държавите от ЕС. В дебата са включени теми, касаещи осигуряването на обществения ред и недопускане на посегателства върху български и чужди граждани.

На форума ще бъдат отчетени резултатите от дейността на МВР през зимния туристически сезон, както и набелязаните мерки за взаимодействие с органите на местната власт за ограничаване и недопускане на престъпления и оптимизиране на процедурите.

По покана на министъра на вътрешните работи и зам.министър-председател Цветан Цветанов, участие в срещата ще вземе и областният управител на Добрич Желязко Желязков.

Дарик Добрич

15% ръст на записани българи по родните курорти

От началото на годината записванията за вътрешен туризъм са скочили с 15%. Това съобщи в Несебър Мария Иванова, директор на дирекция "Туристическа политика" в МИЕТ като цитира данни от проучване на Алфа Рисърч. Изследването е направено в рамките с проекта на Министерството на икономиката "Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в РБ". 81 % от българите имат положителна нагласа за почивка в страната. Двойно е нарастнал интереса на българите към летен и зимен отдих в спа курорти , селски къщи и семейни хотели по морето и в планината. От министерството отчитат и увеличение на желаещите да практикуват културен туризъм. По данни на НСИ през сезон 2011 се очаква 10 % увеличение на приходите от туристически нощувки в комплески и ваканционни селища през лятото.

Иванова се позова на данни от МВнР, според които за 2010 година е отчетен ръст на издадените визи с 30 % . За първите три месеца те са с 50% повече в сравнение със същия период на миналата година. Очакванията са през лятото да бъдат издадени над 300 000 документа за пребиваване в България при един и същ състав на консулската служба в Москва.

Според областния управител на Бургас Константин Гребенаров данните от Бургаската туристическа камара сочат за очакван ръст между 5-7 % на чужденците по Черноморието. Почти всеки трети българин вече предпочитал да летува на родните летни селища, каза още Гребенаров.

Нарастване на пътниците с 5-7 до 10 % през това лято прогнозира изпълнителният директор на Летище Бургас Георги Чипилски. Руският пътникопоток се очаква да бъде най-голям. Следват пазарите Германия, Англия, Израел, Чехия, Норвегия.

dariknews.bg

В Свети Влас празнуваха с концерт и заря

Всяка година на 2 май, Свети влас отбелязва своя празник. По традиция денят започва с тържествена света литургия в чест на Св. Власий. За да запали свещ и да се помоли за здраве, службата посети кметът на община Несебър Николай Димитров, който бе посрещнат на входа на църквата от кмета на Свети влас Иван Николов. Веднага след литургията, градоначалниците бяха поканени на агнешки курбан, предварително осветен от четирима свещеника, гости на празника, от манастир "Св. Георги" в гр. Поморие.

Празникът на Свети влас е дългоочаквано събитие за жителите му. В този ден центъра на града променя своя образ до неузнаваемост и окичен от хиляди балони, лакомства и играчки радва малки и големи. Именно това беше и мястото, което градоначалникът Николай Димитров посети веднага след като приключи курбана, организират от църквата. Там той подари на своя колега, кметът на Свети влас, икона на Св. Никола.

Празничен концерт зарадва жителите и гостите на Свети влас. В него се включиха изпълнителите Галена, Иван Дяков и Митко Щерев. Забавлението продължи до късни зори, а краят му, както всяка година, беше придружен с тържествена заря.
Дарик-Бургас