Търсене в този блог

вторник, 5 юли 2011 г.

Слънчев бряг -Курорт или в бетонен град?!

Слънчев бряг е колоритен черноморски курорт, в който никога не може да ви бъде скучно. Но когато тръгнете по улиците му, притиснати от заобикалящите ви сгради неусетно започвате да се питате: какво е Слънчев бряг? Курорт или в бетонен град?!
Днес, простирайки се от Несебър до Свети влас, заплашващ да ги погълне всеки момент, Слънчев бряг се смята за най-големият морски курорт в България. Трите града (Несебър, Слънчев бряг и Свети влас) се преливат така незабележимо един в друг, че дават възможност на туристите да бъдат едновременно навсякъде, без значение къде точно са отседнали.

Слънчев бряг е рай за всички любители на нощните приключения, охолния начин на живот и динамичните изживявания. Това е курортът, в който ежегодно гостуват едни от най-известните имена в света на електронната музика. Тук, на небезизвестния Какао Бийч, под открито небе на самия плаж, се устройват най-продължителните, най-гръмки и най-неуморни музикални маратони в България, продължаващи цяло лято.

Имайте предвид, че ако търсите спокойствие и тишина, то това определено не е мястото за вас. И както се оказва, за повечето българи. Някогашният спокоен и предпочитан за семейна почивка курорт Слънчев бряг вече наподобява един футуристичен бетонен град, в който всичко е „по-по-най“. Нещо като Дубай в Обединените Арабски Емирства, но в побългарен вариант.

Разположение

Макар и разположен в Югоизточна България, Слънчев бряг попада в пределите на Регион Северно Черноморие, тъй като се намира северно от Бургас (символичната граница между Северен и Южен регион). Отстои на около 40 км от областния град Бургас и на около 430 км от столицата София.

Слънчев бряг се простира върху сякаш винаги огряното от слънцето крайбрежие на живописен залив във формата на полумесец. Намира се на равно разстояние от курортния град Свети влас на север (сгушен в полите на последните старопланински възвишения) и общинския град Несебър на юг.

Макар околностите да са били заселени още в древността, първите признаци на живот на територията на днешен Слънчев бряг като че ли се появяват през 1958 г., когато с постановление на Министерски съвет е дадено началото на мощна строителна дейност върху земите между двата курортни града Несебър и Свети влас. Застрояването започва от двата стари кладенеца в покрайнините на Несебър (служели му като водоизточник през античността и Средновековието) и за отрицателно време се разраства на север чак до Свети влас.

Само за 30 години (в периода 1958 – 1989 г.) Слънчев бряг придобива туристическа база от 108 хотела (първите 30 построени само за година), над 130 ресторанта, почивни станции и бунгала, заведения от всякакъв тип и плажни зони. През 1965 г. тук се състои първото издание на музикалния фестивал „Златен орфей”, а 20 години по-късно част от територията на курорта става и ваканционно селище „Елените”, допринасящо с още 250 вили към легловата база. Паралелно с първите строителни дейности през 1958 г., започва и залесяването на лесопарк „Слънчев бряг”. За целта на територията на комплекса са пренесени 550 000 куб. м плодородна пръст, засадени са 300 000 иглолистни и широколистни дървета, близо 800 000 декоративни храста, 100 000 рози, 200 000 треви покрай плажната ивица.

Всичко това привлича над 9 млн туристи, 80 % от които чужденци. И ако кажем, че през следващите три десетилетия (1989 – 2009 г.) тези цифри са се удвоили, дори утроили, вероятно няма да преувеличим. Благодарение на отличната туристическа база, перфектните условия за почивка и висококачественото стопанисване на плажната ивица, в началото на 90-те години Слънчев бряг става първият български курорт, удостоен с екоприза “Син флаг” (приз, присъждан според определени критерии за качество от Европейската комисия, с който могат да се похвалят най-чистите плажове в света).

Забележителности

В Слънчев бряг няма забележителности. Или поне не в онзи културно-исторически смисъл на понятието. Тук тази функция изпълняват хотелите. По крайбрежната алея, нижещи се по протежението на цялата 8-километрова пясъчна ивица и навътре в курорта, можете да видите всевъзможни архитектурни красоти, заемащи огромни парцели земя, плътно прилепени един до друг, натъпкани един между друг и почти един върху друг.
Хотелите в Слънчев бряг са всякакъв клас. От най-евтините, наподобяващи общежитие до петзвездните палати, пред които са паркирани последни модели леки автомобили. Виктория Палас, Хелена, Барсело Роял Бийч, Роял Сън, Маджестик Бийч Ризорт са сред най-луксозните. Сред всички тези величествени бетонни постройки, един от първите хотели, построени в Слънчев бряг – „Кубан”, изглежда като невзрачна и бледа постройка. Въпреки това, той винаги е бил и си остава най-високит хотел в курорта, намиращ се точно в центъра на града и служещ като ориентир от всички посоки.

В Слънчев бряг съотношението чужденци – българи е може би 80 към 20. Руснаци, англичани, холандци, чехи и всякакви други националности прииждат на талази и в разгара на сеозона вече са окупирали почти всяко свободно кътче за отдих – плажни зони, заведения, хотели, атракциони. Съответно и цените достигат непосилни за джоба на българина величини. И макар на много места да се прилага двоен ценоразпис (за чужденци и за българи), при всички случаи разходите са немислими за едно средностатистическо семейство.

Ако все пак изберете Слънчев бряг за своята лятна почивка, но започнете да се чувствате притиснати от мащабите на този бетонен град със статут на курорт, има няколко спасителни кътчета, където ще намерите жадуваното спокойствие. Културно-историческото наследство на Несебър е винаги насреща. А това е една чудесна възможност да се разходите и по улиците на този толкова очарователен и коренно различен от Слънчев бряг курорт.

Другият вариант е да тръгнете на север към Свети влас, който е със статут на град едва от 5 години, но заради близостта си със Слънчев бряг вече е популярна дестинация по света и у нас. И там не липсват грандиозни хотелски комплекси, там е небезизвестното по цялото южно Черноморие яхтено пристанище и пак там се намира един от най-лековитите балнео-санаториуми в страната.

По пътя за Свети влас не пропускайте да се отбиете в една от любимите атракции на повечето чуждестранни туристически групи – атракционното заведение „Ханска шатра”. Разположено високо над морето, от терасата му се разкрива изключително живописна и широкообхватна панорама към трите курорта – Свети влас, Слънчев бряг и естествено – полуострова на Стария Несебър с Часовниковата кула, в която се отразяват слънчевите лъчи.
Днешният ресторант „Ханска шатра” някога е бил част от имотите под юрисдикцията на Тодор Живков. Сградата впечатлява с формата си – огромна прабългарска палатка с обособена тронна зала и надписи, описващи прабългарските бит, история и традиции. Макар и превърната в заведение, в Ханска Шатра идеята и култът към предците са съхранени - сервитьорите са с брада и носят традиционни прабългарски облекла, пред сградата, завързани за три копия се веят конски опашки, а в менюто влизат традиционни български ястия. Вечер се изнася вариететна програма с акробатични номера и фокуси, има музика на живо и е обособен дансинг, който почти никога не остава празен.

От всичко казано до тук, става ясно, че Слънчев бряг е за всичко друго, само не и за почивка. Тук на почит са парите, лукса и мащабните проекти. И ако това не е по вкуса ви, по-добре стойте далеч от него.

05. 07. 2011 / Цвети Тошева
rozali.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар