Търсене в този блог

вторник, 12 юли 2011 г.

Културният туризъм се превръща в преоритет за правителството

Културният туризъм е акцент в разговорите на министрите на последното заседание на правителството. По време на заседанието се обсъждат няколко обекта, за чието възстановяване и разкопки държавата отпуска пари. Така изграждането на културната инфраструктура започва да конкурира магистралите в борбата за приза сред правителствените приоритети.Магистралите са на път, ако не да бъдат изместени, то да бъдат конкурирани за първото място сред приоритетите на кабинета от една нова мода в правителствената политика, набираща скорост - откриването и финансирането на културно-исторически обекти в цялата страна, не само по морето. Културният туризъм не е нов фокус за кабинета, който обръща особено внимание на археологическите разкопки в Созопол, на старините, разкрити покрай разкопките за метрото в столицата, на отварянето на нови музеи - като този за съвременно изкуство, и грандиозния проект за родния Лувър.

След завръщането му обаче от курортите в Черна гора, премиерът Борисов е направо обсебен от необятните възможности на страната да прави прави от старините, историята и природата си.

Явно кабинетът е осъзнал, че при безпаричието в хазната, наред с природата си България може да се превърне в уникална дестинация и фаворит в сферата на културния туризъм, което пък означава повече пари пак в инфраструктурата, но културната.

Софийската метростанция с археологическите разкопки ще бъде най-красивата метростанция в Европа, казва премиерът Бойко Борисов пред министрите на правителственото заседание в сряда.

Това стана ясно от стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет.

На заседанието в сряда министрите обсъждат обширно обектите, за които се отпускат пари за разкопки и реставрация, както и стратегиите за културен туризъм. Най-активни са министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на образованието Сергей Игнатов, на икономиката – Трайчо Трайков, както и самият премиер.

Борисов изтъква какво ще остане построено след правителството на ГЕРБ, за разлика от това на Тройната коалиция, и снизходително допълва, че поне от НДСВ и Царя останали чешмичките:

“Вие представяте ли си Дянков да ми каже, че имаме три милиарда излишък? Ние ще асфалтираме и лунната пътека на морето”.

На обвиненията на опозицията, че се харчат много пари, премиерът припомня: “Видяхте ли ги? Какво тук направиха? Три лева да са и ще се видят къде ги оставяш. Три милиарда къде са ги изхарчили, не знам. Царят направи поне чешмички. Поне има чешмички да отидеш да пиеш вода.“

При обсъждането на решението на Община Бургас безвъзмездно да бъде предоставен теренът с минералните бани, премиерът Бойко Борисов заявява:

„Минералните бани в Бургас са с много древна история, които искаме да възстановим. Още от времето на Сюлейман Велики, който идвал тук. След това са направили някаква мина много дълбоководна, спряла е изворите и преди няколко години пак са се явили. Затова сега правим всичко това с цел на първо място туризъм.

Защото, с какво печелят туристическите дестинации? Ето, и с теб като бяхме в Черна гора, туристите освен плажа, искат и да разгледат, искат историята.

Видя какво са направили със „Свети Стефан” и разликата със стария Несебър. Именно затова и на Поморие сега едни тракийски гробници разкопаваме. На Созопол ще възстановим всичко, което е по скалния нос на брега като църкви, като изключителна археологическа стойност. Ето тук, ако погледнете пред Министерския съвет, разкопките вече излизат. Това са уникални неща, които излизат."

Освен изредените разкопки и специалния акцент върху софийското метро с археологическите находки, които бяха запазени при изкопните работи, Борисов продължава да изтъква и обектите под егидата на Вежди Рашидов, като Лувъра.

„Така че, археология, музеи... и тогава, Трайков, всичко това трябва да се обвърже с туризма, да изкарват и общините и дружествата пари. Ще видите, че това ще са атракции, които всеки турист ще отиде да ги види”, казва Борисов.

В изказването си премиерът отделя внимание и на значението на морските курорти от Поморие до Шабла, като не пропуска Несебър и Созопол, закъдето също държавата е готова да помага с финанси.

"И неслучайно последната точка е летището в Балчик. Таргетът на туристите, които търсим – средно, високоплатежните туристи, които всеки със семейството си, с децата си, ще отиде да им ги покаже тези работи”, обобщава премиерът значението за хазната на културния туризъм, съчетан с морския.

BNews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар