Търсене в този блог

вторник, 5 юли 2011 г.

Черноморец - красотата на родното крайбрежие

Черноморец, е същинска райска градина – и в буквален, и в преносен смисъл. Райска градина, създадена от човешка ръка, закриляна от природата и благословена от Бога. Черноморец е онова кътче в България, което ще ви върне вярата в доброто.


Вероятно някой ще каже, че Черноморец е поредното село на родното крайбрежие, което не може да предложи нищо повече освен лоши битови условия и скучен престой. Но същият този човек просто ще е провокиран от собствената си неспобност да види и почувства богатсвата, които може да му предостави най-младият град в България. Защото духът и красотата на Черноморец са създадени с любов и се долавят само с отвореното за тях сърце.

Естествените природни блага на живописния Черноморски залив се съчетават с неповторимата красота на ботаническия рай, сътворен от човешката ръка, за да превърнат мястото в една райска градина, създадена с любов. Комбинацията от златиста пясъчна ивица, живописни скали и свежа зеленина, оглеждащи се в спокойните морски води превръщат Черноморец във фаворит на летовниците.

Естествено, за да поддържа популярност, като всеки морски курорт и Черноморец влага усилия и средтсва за благоустройството на градската среда. Местните жители са се погрижили да осигурят на гостите достатъчно места за спане, за хапване и за забавление. Очакват ви кафенета в китни селски дворове, гостоприемни механи с народни гозби и шоупрограми, като и всевъзможни дюкянчета за дребни сувенири. В града има и цели две дискотеки! Така че, напред към Черноморец!

Разположение

Град Черноморец се разполага по южното крайбрежие на Бургас кия залив в Югоизтоична България, на брега на малкия живописен залив, наречен „Св. Никола“. В северния му край се, навътре в морето, се издигат острите назъбени скали, оформящи нос Акра (за местните - „Биволите“). Отстои на около 10 км от общинския град Созопол , на около 25 км от областния град Бургас и на около 430 км от столицата София.


Близо 10-километровата плажна ивица на Черноморец е разделена на 4 плажа (Централен плаж, плаж „Вромос“ и плажовете на два от най-популярните къмпинги по Черноморието - „Черноморец и „Градина“, разположени в съседство). Важно е да знаете обаче, че вече втора година плаж „Вромос“ е затворен заради високото съдържание на радиация, причинено от изхвърляния на брега замърсен с радиоактивни материали пясък. Така че избягвайте този район, ако държите на здравето си.

История

Според местна легенда първата постройка на мястото на днешен Черноморец възниква още през XII - XIII в. Това бил манастирът - параклис, посветен на покровителя на рибарите и моряците „Св. Никола“ и издигнат в знак на благодарност към бога от един византийски търговец, чийто кораб се разбил в скалите на нос Акра. Преди да бъде изхвърлен на брега на малкия залив заедно с останките от плавателния съд, незнаейки каква съдба го очаква, търговецът се зарекъл да построй религиозен храм на това място, ако оцелее. Така и станало.

Същинското селище на това място възниква през XVII – XVIII в., когато около 20 семейства, прокудени от родните си крайморски места, намират убежище около параклиса „Св. Никола”. Там вече съществувал чифликът на заможна созополска фамилия, която започнала да отдава под наем земи и да продава на пришълците земи за култивиране. Те сформирали своеобразно селище, което нарекли на името на параклиса със същото име като залива - „Св. Никола”.

Под името „Св. Нико ла” селото съществува до 1951 г., когато е преименувано на Черноморец. Около 10 години по-късно то е обявено за климатичен морски курорт с местно значение. Поради бързото му разрастване и добиването на популярност сред туристите, през 2009 г. Министерски съвет дава на Черноморец градски статут и така той се превръща в най-младият град в България. Скоро след това местните жители започват да се борят за връщане и на старото му име – „Св. Никола”.


Забележителности

Освен заради живописната природа и разположените в близост атрактивни кътчета за летуване и разходка (островът Св. Иван, плаж Аркутино, Бутамята), туристите посещават Черноморец, за да се насладят на уникалната и поддържана с много любов Райска градина, разположена около легендарния параклис „Св. Никола”.

В днешния си вид религиозният храм съществува от 1995 г., макар, че е построен около век и половина по-рано (през 1858 г.) на мястото на стария параклис - там където е имало извор с лековита вода. Още с освещаването си параклисът става една от най-големите атракции в региона. През 1995 г. обаче е почти заличен от безмилостен пожар – оцеляват само няколко предмета от инвентара, сред които и иконата на светеца Св. Никола. Вярвайки, че това е поредният знак за покровителството му, местните жители издигат отново сградата, със собствени средства и със средства от дарения. Официалното й освещаване е 10 години след инцидента – 2004 г.

Същата година в Черноморец пристига един млад свещеник – отец Стелиан. Той си поставя за задача, освен за храма, да се грижи и за пространството около него. И с много любов, постоянство и грижи, той го превръща в едно от най-приказните кътчета на морското курортно градче, за което са чували дори чужденците. Превръща го в Райска градина.

Вдъхновен от потенциала на земята (следи от предишни опити за култивиране, плодородна почва, свобода да разгърне въображението си), отец Стелиан започва да сади всевъзможни растения, сред които редки видове, събирани от цял свят, такива, които трудно устояват на родния климат и онези, споменавани в Библията – мирта, палми, пасифлора и т.н. Отвсякъде лъхат екзотика, аромат и пъстрота. Сякаш чрез отдадения на поддържането й млад свещеник, тази Райска градина е докосната от Божията ръка, за да озарява сърцата и лицата на хората щом пристъпят през прага й.


Разбира се, съществуването на Райската градина се случва не и без помощта на местните жители. Всеки е донесъл стръкче от домашния си двор или от далечен край на света, включва се в почистването или поливането на огромната площ, щастлив е, че с това си творение Черноморец със сигурност превъзхожда останалите курорти. И наистина е така. Тук можете да видите лотоси и орхидеи, еделвайси, блатни ириси, лилии, див лимон и мандарини, киви (над входа на църквата), домати и ягоди, растящи на дърво, японска и френска вишна. А какво е една Райска градина без райска ябълка?! През есента те отрупват клоните на дръвчетата, а погледа ви привлича огромна тиква с тегло над 60 кг. (любимо място за снимка).

Завършек на Райската градина в Чернонморец придава едно малко изкуствено езерце, в които през лятото плуват златни рибки, в компанията на няколко други екзотични обитатели – гущер и две костенурки, намерени и донесени от местни деца. През зимата свещеникът прибира животинките на топло в специално устроен за изискванията им аквариум. Той също така рисува икони за църквата, възстановява стари реликви и с радост разказва историята на светата обител на посетителите. Посещението на Райската градина в Черноморец и срещата с отец Стелиан може би ще ви убедят, че добри хора все още има и че всичко, създадено с любов, може да бъде чудотворен мехлем за „изстрадалата” от несполука човешка душа.

Източник:rozali.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар