Търсене в този блог

вторник, 5 юли 2011 г.

Планински туризъм

Ако претъпканите плажове, високите цени и чуждестранното нашествие не ви понасят, вместо почивка на море изберете планински туризъм. Маршрутите за планински туризъм ще ви осигурят предостатъчно уединение, много движение и бодро настроение.


Планинският туризъм ще ви изправи лице в лице с красотата на българските планини – хълмове, покрити със свежа зеленина, прохладни гори, изпълнени с дъхав аромат на билки и плодове, бързоструйни ручейчета с кристално чиста ледена вода и обширни резервати с редки представители на флората и фауната. Планинският туризъм е подходящ за всички – за млади и стари, за хора с различно финансово положение, за атлетични натури и за онези, които водят заседнал начин на живот (особено за тях).

Без значение дали ще направите еднодневна екскурзия до отдалечена природна забележителност или няколкодневен преход по популярни и сложни маршрути, планинският туризъм ще се отрази благоприятно на тялото и душата ви. Дори разходка из природните резервати в България или пикник край водопад спадат към представата за планински туризъм. А в последствие, омаяни от красотата на природата и уморени от продължителното движение, може да решите да опънете палатка на някоя поляна или да пренощувате в хижата, която сте отминали (а такива има много).

Популярни планини за планински туризъм

Знаете ли колко точно са планините в България? Според някои географски източници – 16, според други – 37 (ако се смятат различните дялове на отделните планини). Така че нека просто приемем твърдението, че около 1/3 от територията на страната е заета от планини. А това означава, че разполагате с безброй възможности за планински туризъм. По пътя си ще минавате през полегати склонове, високи върхове, дълбоки пропасти, живописни речни долини и тесни проходи. Белите ви дробове ще вдишват с ненаситност чистия планински въздух, а кръвта ви ще пулсира бясно във вените.

Колкото и да са планините в България, всички те са подходящи за практикуване на планински туризъм. И всяка от тях има своите уникални очарование и красота, които просто не подлежат на сравнение. Защото всяка от тях е достойна да носи превъзходната степен „най-“ пред името си. Все пак най-популярните маршрути за планински туризъм са съсредоточени в най-големите и популярни планински вериги у нас – Стара планина, Рила, Пирин, Родопите и Витоша.

Планински туризъм в Стара планина

Дала името на целия Балкански полуостров, това е най-дългата, най-голямата и най-коварната планинска верига в България, пресичаща надлъжно цялата страна. Любим маршрут за планински туризъм е изкачването на най-високия й връх Ботев (2376 м.), а най-популярна база за планински туризъм в тази част на Стара планина е хижа Рай (на 1560 м надморска височина и построена през 1935 г.). Намира се в подножието на най-високия водопад в България „Райското пръскало“ и на територията на резерват „Джендема“. Ако конкретната цел на похода ви е водопадът, направете го през пролетта. През лятото „Райското пръскало“ пресъхва и губи очарованието си.


По пътя си към хижа „Рай“ бъдете особено бдителни за обитателите на „Джендема“ - кафявите мечки. Може би неслучайно на турски името на резервата се превежда като „ад“. Но ако не видите мечка не означава, че ги няма. Просто сте извадили късмет. Затова и любителите на планински туризъм се шегуват, че за да стигнете до Рая, трябва да минете през Ада.

Връх Ботев гордо се извисява над целия 700-километров дял на планината и привлича еднакво туристи, любители на скалното катерене и спелеолози (учени, изследващи пещерите). Между хижа Рай и върха е един от трите популярни алпинистки маршрута в България (другият в Стара планина е изкачването на връх Купена) – Тарзановата пътека (кръстена на създателя си и загиналия по-късно по нея метеоролог и планинар Тодор Божков – Тарзан).

За любителите на екстремен планински туризъм пък е подходящ маршрутът Ком – Емине - най-дългият и тежък преход в Стара планина, който се провежда всяка година. Минава се по билото на цялата планина, но вие можете да се включите от най-удобната за вас точка.

Планински туризъм в Рила

Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров, и може би най-красивата. Има 4 дяла, а най-високият й връх Мусала (2925 м.) се издига величествено в Източния дял. Най-популярните туристически обекти тук безспорно са курортите Мальовица и Боровец и светата обител на Рилския манастир. Освен че са притегателен център за почивка през цялата година, те са и начална точка за едни от най-популярните маршрути за планински туризъм в Рила.

Основна цел за любителите на планински туризъм в Рила са 7-те рилски езера (Долното езеро, Рибното езеро, Трилистника, Близнака, Бъбрека, Окото и Сълзата). Разположени стъпаловидно, между 2100 и 2500 , до тях най-лесно можете да стигнете с лифт от Паничище до хижа „7-те рилски езера“ (една от най-модерните и луксозни в района) и оттам пеша към езерата, или пък да тръгнете от хижа „Мальовица“.

Планински туризъм в Пирин


Пирин е втората по височина планина в България, която ще ви покори с над 176 планински езера, над 100 вида редки растения (включително еделвайс и 1300-годишната Байкушева мура) и с първенеца си връх Вихрен (2914 м.), който е любима дестинация за планински туризъм.

Популярните курорти Сандански и Банско отдавна са прославили Пирин като атрактивна начална точка за планински туризъм. Защото тук са едни от най-предизвикателните и интересни маршрути. Седловината Кончето се смята за най-опасният от трите алпинистки маршрута в България. То представлява скален ръб с дължина 150 м., свързващ върховете Бански Суходол и Кутело II. Преминаването му е изключително рисковано, защото се придържате за метално въже и пространство само две стъпки широко за придвижване.

Едно от най-популярните места за нощуване при планински преходи в Северен Пирин е заслон „Тевното езеро“. То се намира на 2512 м. надморска височина, на източния бряг на Тевното езеро в циркуса Белемето и е идеален пункт за почивка преди да продължите към множеството туристически цели в околността.

Планински туризъм в Родопите

Родопите са най-зелената и най-живописната планина в България, свързана с легендите за митичния певец Орфей. Освен това Родопите са известни с мекия си средиземноморски климат, с топлите слънчеви дни и мека зима, със съхранените фолклорни традиции, вкусната кухня и гостоприемните жители. Тук е и най-големият ски-курорт в България – Пампорово.

Всичко това обуславя популярността на планината като начална дестинация за планински туризъм (от Смолян, Чепеларе и Пампорово можете да стигнете до някои от най-атрактивните точки в Централните Родопи). Най-посещаваните забележителности (особено удобни за краткодневни екскурзии) обаче, като че ли са Триград (с Триградското ждрело) и пещерите Дявоското гърло и Ягодинската пещара. За многодневни преходи се предприема изкачването на върховете Снежанка (1926 м), Голям Перелик (2191м) и Чаева чука (1922м.).


Планински туризъм можете да практикувате по всяко време на годината. В случай че сте близо до столицата и искате да подишате чист планински въздух няколко часа, просто се качете до най-известната точка на Витоша – хижа „Алеко“. И го направете с кабинковия лифт, за да се върнете пеша. Може да решите пък да продължите изкачването нагоре към Черни връх или да се разходите из дъхавите гори на "Природен парк Витоша".

Пред природата всички са равни, природата обогатява, природата лекува. Така че забравете скрупулите, лукса и мързела и изберете динамичния планински туризъм пред лежерната атмосфера на морето.





Източник:rozali.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар