Търсене в този блог

четвъртък, 28 юли 2011 г.

Нова атракция на Николопис ад Неструм

Античен и късноантичен град “Никополис Ад Нестум” - представлява руини от II–VI и X–XIV в. в с. Гърмен, на 2 км западно в местността Марков чифлик и Хисарлъка. Това е най-важният в района археологически резерват, с национално значение.
Местната община е подготвила проект "Развитие на природни и исторически атракции "Никополис ад Нестум", който ще подпомогне развитието на туризма в района.
Сцени от древноримския живот ще оживеят в античния град Никополис ад Нестум край Гърмен.
Български и чужди туристи ще се обличат в премени, характерни за живеещите в Рим през 1-2 век. После ще могат да се снимат за спомен насред разкопките на древното селище.
"Ще възстановим кулите и римската баня. Ще направим малък амфитеатър, в който ще провеждаме международен музикален фестивал, ще монтираме ефектно осветление", разказа кметът на община Гърмен Ахмед Башев.
Това са част от предвидените атракциони след реализация на проекта "Развитие на природни и исторически атракции "Никополис ад Нестум".
Той е на стойност 2 350 400 лв. и е одобрен за финансиране.
В последните няколко години древните разкопки бяха оградени, поставиха се наблюдателни камери и бяха извършени частични проучвания на терена, припомня БТА.
Освен възпроизвеждане на сцени от ежедневието на древните жители, посетителите ще се возят с ретро влакче от древния град до минералните бани в с. Огняново и обратно.

Древният град Никополис Аад Нестум е построен през 106-тата година от император Траян в чест на победата му над даките.
Община Гърмен в югозападната част на България по долината на река Места. Обхваща части от долината на река Места и от западните склонове на Дъбрашкия дял на Западните Родопи. От изток, север и юг граничи с общините Сатовча, Банско и Хаджидимово, а от североизток и югозапад - с Велинград и Гоце Делчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар