Търсене в този блог

вторник, 5 юли 2011 г.

На море в Царево

Избрахте ли вече дестинация за тазгодишната си лятна почивка? Не?! Тогава идете на море в Царево – един стар морски град, съчетаващ традициите с индивидуализма, архаичното с модерното, културата със забавлението. Добре дошли на море в Царево!
Благодарение на забележителния си релеф и изобилието от културни, природни и исторически забележителности, Царево е сред предпочитаните дестинации за почивка на море. Освен че можете да избирате между 5-те му плажа, пръснати по цялото крайбрежие, а два от тях превърнати в къмпинги („Нестинарка“ и „Арапя“), градът предлага и множество атракции за останалото време от почивката ви.

Едно от любимите преживявания на туристите, например, е посещение на недалеченото село Българи и наблюдаване на автентични нестинарски танци (танц върху жарава). Те се провеждат всяка година в първите дни на юни и са част от т.нар „нестинарски празници”, включени в списъка за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2009 година. А знаете ли, че това е единственото нестинарско село в България? Нещо повече, община Царево държи правата на нестинарството в страната ни от 2007 г. и всеки, който иска да практикува това изкуство с търговска цел, ще трябва да заплати определена тарифа.

Ако тази година предпочетете да отидете на море в Царево, забавлението и настроението ви са гарантирани!

Разположение

Пристанищният град Царево се намира в подножието на Странджа планина в Югоизточна България. Разполага се върху три скалисти полуострова, които образуват 4 залива, а плажната ивица е разчленена на 5 плажни ивици (Цетрален плаж, Нестинарка, Попски плаж, Арапя и Оазис).

Царево отстои на около 18 км от курорта Ахтопол, на около 70 км от областния град Бургас, на около 190 км от морската столица Варна и на около 460 км от столицата София. Това е най-южното пристанище в България, а на юг от него се намират странджанският връх Папия (с 502 м. надм. Височина), най-голямата странджанска река – Велека и най-старият резерват в България – Силкосия.
История

Според археологическите проучвания и открити в околността артефакти, Царево е бил населяван още в античността. Предполага се, че е бил гръцка колония под името Василику, за която първите сведения се дават в писмени документи от XII в.

Между XIV в. и 30-те години на XX в. Царево продължава да носи името Василико и имал статута на укрепено пристанище. А благодарение на изобилието дървен материал от близката Странджа планина, градът става един от най-популярните прозиводители на кораби с флотилия от над 40 кораба до средата на XIX в.

Междувременно Царево развивал и успешна търговия с Цариград, пристанищата на Егейско море и Мраморне море, както и с вътрешността на Странджа, пласирайки произвежданите зърнени култури (градът разполагал с 10 мелници и една воденица), вино (от плодородните лозя), богат улов и висококачествени плавателни съдове.

В средата на XIX в. в Царево (Василико) е открито гръцко училище, възпитаващо децата от няколко села в околността. След 30-те години обаче стопанският просперитет на града рязко спада, голяма част от населението се изселва, а след Освобождението, Царево остава в периферията на Османската империя, но извън границите на България. През 80-те години избухва стихиен пожар, който унищожава огромен брой постройки, но градът бързо е възстановен.

През 1903 г. (след Илинденско – Преображенското въстание), Турция отново поема властта над Царево и това продължава до Балканската война през 1912 г., когато пристанището е окончателно освободено и присъединено към България. През 30-те години на XX в. градът получава официалното си българско наименование Царево (преведено от гръцкото Василико). Пристанището е възстановено през 1931 г., започва мащабна строителна дейност, която още по-явно подчертава границата между стара и нова част на града.

През 1950 г. Царево е преименуван на Мичурин, но през 1991 г. е върнато старото име – Царево. Днес това е най-голямото селище в Югоизточна България, модернизирано и оживено, и със статут на международно пристанище за средни пътнически и търговски кораби.

Какво трябва да видите в Царево?

Старата църква „Успение Богородично“ - самотният й образ се откроява на самия край на южния полуостров на Царево, който попада в пределите на квартал Василико на около 2 км от града. Построена е през 1831 г. върху основите на църквата „Света Троица“, за която се предполага, че датира от XVI в. и вероятно е унищожена при пожар. От нея в новия храм са съхранени ценни образци на средновековната иконопис. Заради символа в основата на кръста (кости и череп) пък, издълбан в камъка, днес вграден над входа, има противоречиви мнения за произхода й. Някои смятат, че църквата „Света Троица“ е била дело на пирати. Други пък, верни на християнската символика, подкрепят тезата, че храмът си е чисто християнски и символизира Христовата сила.
За съжаление при пожара през 80-те години на XIX в. храмът „Успение Богородично“ е сполетян от същата съдба като предшественика му. В днешния си вид е възстановен през 1895 г. Църквата е трикорабна, разделена с по 5 колони между отделните крила, построена от камък и тухли, с мраморен под и просторен олтар. От своеобразната тераса зад нея се открива омиротворяваща и величествена гледка към морския хоризонт, а въздухът се изпълва с аромата на свежест, лъхаща от поддържаната градина пред входа. Храмът „Успение Богородично” не само е действащ за богослужения, но и е предпочитано място за венчавки.

Нова църква „Св. Цар Борис Михаил” – построена през 1936 г. и кръстена на покръстителя на българите цар Борис Михаил, обявен от църквата за светец. Изборът на името не е случаен – местните жители избрали именно този светец в знак на благодарност към цар Борис III и съпругата му Йоанна Савойска, които при едно свое посещение разбират, че средствата за построяването на храма не достигат и правят дарение за завършване на строежа и за направата на иконостаса. Царицата дарява копия на иконите от столичния храм – паметник „Св. Александър Невски”. И днес спретнатата бяла сграда на църквата привлича погледите на минувачите от далеч и се превръща в основен център на събитията на големите християнски празници, в деня на светеца – цар Борис I – 2 май, и разбира се в деня на рибарите – Никулден, 6 декември.

Открит музей „Кораб Горянин” – намира се в центъра на града. Основан е през 2008 г. и събира на едно място документи и вещи не само от едноименния кораб, но и от развитието на корабостроителството по тези като цяло. Централно място разбира се заемат останките от кораба, заобиколени от снимков материал от времето на пълния му блясък.

Корабът „Горянин” е най-големият български кораб от дървен материал, построен през 1947 г. Първоначално е използван за пренос на товари, по-късно като учебен кораб за моряците от Военноморската база във Варна, след това е изпълнявал държавни функции и накрая е закотвен край Варна, за да бъде преустроен в ресторант. През 1993 г. потъва, и след 12 години на дъното, останките му са извадени отново на бял свят, за да попълнят колекцията в музея, посветен на корабостроителната дейност в Царево.

Освен тези емблематични места в Царево, можете да си направите една разходка из Морската градина в края на града, а от там до брега на морето е само една крачка разстояние. Ако предпочитате някой по-отдалечен плаж, идете на Силистар в недалечния къмпинг Синеморец. Или пък се отдайте на красотите, съхранени в резерватите Силкосия и Тисовица, където ви очакват чудесата на Странджанската природа.
В случай, че имате деца, можете да посетите Царево в края на месец май, когато по традиция, съвместно с Ахтопол , се провеждат Детските празници на литературата и изкуството. През лятото ще станете свидетели на тържествата по случай т.нар Дни на Нептун, а през август се провежда традиционното изложение на пчелни продукти – Фестивал на мановия мед” (по инициатива на местните пчелари и със съдействието на курорта Китен), когато се избира Царица на мановия мед.

Като вземете предвид, че 2 други популярни курорта – Китен и Приморско , са само на няколко километра от града, а къмпингите, хотелите и плажовете са на всяка крачка, май се оказва, че Царево е идеалното място за лятна почивка. Така че грабвайте слънцезащитната козметика и заповадайте на море в Царево!


Източник:rozali.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар