Търсене в този блог

вторник, 12 юли 2011 г.

Забележителности в община Гърмен

Ако търсите тихо, спокойно място и в същото време богато на архитектурни и природни забележителности с чиста и красива природа - можете да го откриете по долината на река Места на територията на община Гърмен.
Забележителности в община Гърмен:
Огняново
Село Огняново се намира на 12 километра от Гоце Делчев и на 40 км. от Банско на територията на община Гърмен, сгушен между четири планини -Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач. Село Огняново обхваща части от долината на река Места и от западните склонове на Дъбрашкия дял на Родопите. Благоприятният климат позволява целогодишен балнеотуризъм.

Канинска екопътека
Канинската екопътека е създадена по проект “Нови алтернативи за поминък за общините Гърмен и Босилово, чрез развитие на устойчив туризъм и сътрудничество между община Гърмен и община Босилово” през 2006 година по програма “Опазване на околната среда, културното наследство и институционално сътрудничество на регионално / местно ниво - България - Македония.

Ковачевица
Село Ковачевица е единственият архитектурен резерват на територията на община Гърмен. Той включва църквата „Св. Никола”, килийно и светско училище, 112 жилищни сгради и 5 стопански постройки (хармани и плевни), като 56 от тях са реставрирани, а останалите са в различна степен на съхраненост.

Синия вир
Синият вир се намира на 1 час път пеша, западно от Ковачевица в долината на река Канина /Кървава река/, където падащата с грохот вода е образувала огромни котли със синьо-зелен цвят. Водопадът е цяла каскада в коритото на реката, която в тази част е създала величествен пролом.

Кози камък
Природната забележителност “Козият камък” е уникално скално образувание с площ от около 300 кв. м в едноименната местност в землището на с. Ковачевица, на 14 км северно от селото. През 1976 г. местността е вписана в държавните регистри като “Природна забележителност” и е под закрила на закона за опазване.

Лещен
Село Лещен е един от най-привлекателните и автентични курорти за селски туризъм в България. Разположено върху южния склон на Западните Родопи на 200 км. от София , пред него се открива незабравима гледка към Пирин планина.

Никополис ад Нестум
Никополис ад Нестум е един от трите града, основани на Балканския полуостров от римския император Траян в чест на победата му над даките през 106 г. от н. е., наречен е „Град на победата при Места” и е запомнен като Градът на Места (на латински Nikopolis ad Nestum).

Няма коментари:

Публикуване на коментар