Търсене в този блог

петък, 29 юли 2011 г.

Реставрират архитектурния резерват Яйлата край Каварна

През тази и следващата година в Националния археологически резерват "Яйлата" за укрепване на паметници на културата ще бъдат инвестирани над 2,2 млн. лв., съобщават от община Каварна.

Средствата ще бъдат вложени за реставрация на ранновизантийската крепост и аварийно укрепване на скалната църква "Св. Св. Константин и Елена" в резервата.

Яйлата е национален археологически резерват, разположен на 2 км южно от Камен бряг и на 18 км североизточно от Каварна. Представлява приморска тераса с площ 300 декара, отделена от морето от скални масиви с височина 50-60 метра.

В местността е открит пещерен „град“ от 101 „жилища“, датирани към 5 хилядолетие пр.н.е. В северната му част се е запазила ранно-византийска крепост от края на 5 век, с частично съхранени четири кули и една порта. През средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс.
Скалната църква, която е разположена в една от картотекираните 101 пещери в "Яйлата", бе засегната от земетресението на 5 август 2009 г., припомнят от историческия музей в града.

Общата стойност на проекта "Яйлата - античната врата на Добруджа" е 2 213 333 лв., от които 2 131 218, 90 лв. са безвъзмездни по линия на Оперативна програма "Регионално развитие", а 82 114, 68 лв. са средства от бюджета на общината.

Част от предвидените дейности по проекта са за провеждане на специализирани обучения в областта на туризма и анимацията, рекламиране на създадените туристически продукти, закупуване на интерактивна туристическа информационна система.

Продължителността на проекта е 24 месеца.

Привличат туристи в Разград с възстановка на Античен град Абритус

Община Разград спечели финансиране за проекта си "Абритус - мистика и реалност", съобщават от общинската администрация.

Проектът е на стойност от 6 219 051 лв., от които 6 млн. е безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР), а 219 051 лв. е собственият финансов принос на общината.

Обект на проекта е Археологическият резерват "Античен град Абритус".

С парите ще се извършат рестраврационно-консервационни дейности, свързани с експонирането на крепостна стена, две сгради и християнски култов комплекс.

Освен това по проекта се предвижда експониране на две кули от крепостната стена в античния град и превръщането им в наблюдателни площадки, организиране на промоционално събитие "Военен сбор в лагера на Траян Деций", както и изграждане на амфитеатър за анимации и представления на рицарски битки и други атракции.

С част от парите ще се направят алеи и маршрути във вътрешното пространство на крепостта, както и художествено и алейно осветление.

Срокът за реализация на проекта е 24 месеца. Предстои подписване на договор с ОПРР, след което ще започне тръжна процедура за избор на изпълнител.

от iNews.bg |

четвъртък, 28 юли 2011 г.

Нова атракция на Николопис ад Неструм

Античен и късноантичен град “Никополис Ад Нестум” - представлява руини от II–VI и X–XIV в. в с. Гърмен, на 2 км западно в местността Марков чифлик и Хисарлъка. Това е най-важният в района археологически резерват, с национално значение.
Местната община е подготвила проект "Развитие на природни и исторически атракции "Никополис ад Нестум", който ще подпомогне развитието на туризма в района.
Сцени от древноримския живот ще оживеят в античния град Никополис ад Нестум край Гърмен.
Български и чужди туристи ще се обличат в премени, характерни за живеещите в Рим през 1-2 век. После ще могат да се снимат за спомен насред разкопките на древното селище.
"Ще възстановим кулите и римската баня. Ще направим малък амфитеатър, в който ще провеждаме международен музикален фестивал, ще монтираме ефектно осветление", разказа кметът на община Гърмен Ахмед Башев.
Това са част от предвидените атракциони след реализация на проекта "Развитие на природни и исторически атракции "Никополис ад Нестум".
Той е на стойност 2 350 400 лв. и е одобрен за финансиране.
В последните няколко години древните разкопки бяха оградени, поставиха се наблюдателни камери и бяха извършени частични проучвания на терена, припомня БТА.
Освен възпроизвеждане на сцени от ежедневието на древните жители, посетителите ще се возят с ретро влакче от древния град до минералните бани в с. Огняново и обратно.

Древният град Никополис Аад Нестум е построен през 106-тата година от император Траян в чест на победата му над даките.
Община Гърмен в югозападната част на България по долината на река Места. Обхваща части от долината на река Места и от западните склонове на Дъбрашкия дял на Западните Родопи. От изток, север и юг граничи с общините Сатовча, Банско и Хаджидимово, а от североизток и югозапад - с Велинград и Гоце Делчев.

вторник, 12 юли 2011 г.

Мониторинг на туристическия поток в Централен Балкан

Мониторинг на броя на посетителите започва в националния парк (НП) "Централен Балкан" от днес, съобщиха от дирекцията на парка, цитирани от БТА.

Включени са активните месеци на летния туристически сезон - юли, август и септември, и октомври.

Наблюденията ще се правят от служители на дирекцията в продължение на четири седмици: 11-17 юли, 8-14 август, 5-11 септември и 3-9 октомври.

Мониторингът се осъществява на пунктове, разположени на основни входни и изходни маршрути за парка - лифта "Сопот" и "Карловска пътека", на екопътеките "Бабско пръскало", "Бяла река" и "Видимско пръскало", хижа "Ехо", Беклемето - международен маршрут Е 3, хижа "Хайдушка песен", местностите "Заводна", "Кордела", "Мазането", "Табите".

Ще се отчита броят на посетителите, които минават за времето от 9.00 до 17.00 ч., като тези от тях, които отиват и се връщат в рамките на един ден, се преброяват еднократно. Системата за мониторинг дава представа за броя на туристите, посещаващи парка, както и за предпочитаните от тях маршрути и хижи.

Данните се използват при вземане на управленски решения, свързани с поддържането и изграждането на посетителската инфраструктура в защитената територия.

от iNews.bg | 11.07.2011 |

Дискусия за културния туризъм в Бургас

Кръгла маса на тема „Културен туризъм – предизвикателства и възможности” ще се проведе в Културен център „Морско казино” в Бургас на 15 юли, съобщиха от пресцентъра на община Бургас . Срещата се организира по инициатива на Община Бургас със съдействието на Министерството на културата и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Дискусията е с начало 10.30 ч. и е организирана в два тематични панела. По време на първия ще бъдат разгледани въпроси, свързани с туристическата реклама на България и културния туризъм у нас, археологическото наследство като туристическа атракция и възможностите, които предоставя религиозният туризъм. Вторият панел е от 13.30 ч., като в рамките на него ще бъдат презентирани конкретни примери от опита на българските общини. Участие във форума ще вземат Иво Маринов - зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, д-р Тодор Чобанов - зам.-министър на културата, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, областният управител на Пловдив инж. Иван Тотев, Ирина Савина – зам.-кмет в Столична община. Община Бургас ще бъде представена от зам.-кмета по култура Йорданка Ананиева, зам.-кмета по финанси Красимир Стойчев, представители на отдел „Туризъм”. Срещата ще бъде открита от кмета Димитър Николов. Поканени за участие са още областният управител на Бургас , представители на всички общински администрации в областта, местни туристически браншови организации, културни и учебни институции, народни представители.
Срещата е отворена за всички с интерес към темата. Предварителна регистрация не е необходима.

12 юли 2011 | Агенция "Фокус"

Подготвят приключенско еко селище в Осогово

"Приключенско еко селище "Иглика" подготвя алпийски клуб "Руен" при Туристическо дружество "Осогово" и приятели. Организаторите споделят, че основната им цел е да се опази природата чрез адекватно и хармонично общуване с деца и юноши. В приключенското селище могат да участват такива на възраст от 12 до 17 години.

Младежите и девойките ще получат познания в спортно-туристически практики на открито, изграждане на бивак, спортно ориентиране, пешеходен туризъм и планинско колоездене и др.

Приключенското селище ще обучава групи от 10 до 15 младежи и девойки във времето от 15-ти юли до 31-ви август. Идеята е на алпиниста Стамен Станимиров.

dariknews.bg

Културният туризъм се превръща в преоритет за правителството

Културният туризъм е акцент в разговорите на министрите на последното заседание на правителството. По време на заседанието се обсъждат няколко обекта, за чието възстановяване и разкопки държавата отпуска пари. Така изграждането на културната инфраструктура започва да конкурира магистралите в борбата за приза сред правителствените приоритети.Магистралите са на път, ако не да бъдат изместени, то да бъдат конкурирани за първото място сред приоритетите на кабинета от една нова мода в правителствената политика, набираща скорост - откриването и финансирането на културно-исторически обекти в цялата страна, не само по морето. Културният туризъм не е нов фокус за кабинета, който обръща особено внимание на археологическите разкопки в Созопол, на старините, разкрити покрай разкопките за метрото в столицата, на отварянето на нови музеи - като този за съвременно изкуство, и грандиозния проект за родния Лувър.

След завръщането му обаче от курортите в Черна гора, премиерът Борисов е направо обсебен от необятните възможности на страната да прави прави от старините, историята и природата си.

Явно кабинетът е осъзнал, че при безпаричието в хазната, наред с природата си България може да се превърне в уникална дестинация и фаворит в сферата на културния туризъм, което пък означава повече пари пак в инфраструктурата, но културната.

Софийската метростанция с археологическите разкопки ще бъде най-красивата метростанция в Европа, казва премиерът Бойко Борисов пред министрите на правителственото заседание в сряда.

Това стана ясно от стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет.

На заседанието в сряда министрите обсъждат обширно обектите, за които се отпускат пари за разкопки и реставрация, както и стратегиите за културен туризъм. Най-активни са министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на образованието Сергей Игнатов, на икономиката – Трайчо Трайков, както и самият премиер.

Борисов изтъква какво ще остане построено след правителството на ГЕРБ, за разлика от това на Тройната коалиция, и снизходително допълва, че поне от НДСВ и Царя останали чешмичките:

“Вие представяте ли си Дянков да ми каже, че имаме три милиарда излишък? Ние ще асфалтираме и лунната пътека на морето”.

На обвиненията на опозицията, че се харчат много пари, премиерът припомня: “Видяхте ли ги? Какво тук направиха? Три лева да са и ще се видят къде ги оставяш. Три милиарда къде са ги изхарчили, не знам. Царят направи поне чешмички. Поне има чешмички да отидеш да пиеш вода.“

При обсъждането на решението на Община Бургас безвъзмездно да бъде предоставен теренът с минералните бани, премиерът Бойко Борисов заявява:

„Минералните бани в Бургас са с много древна история, които искаме да възстановим. Още от времето на Сюлейман Велики, който идвал тук. След това са направили някаква мина много дълбоководна, спряла е изворите и преди няколко години пак са се явили. Затова сега правим всичко това с цел на първо място туризъм.

Защото, с какво печелят туристическите дестинации? Ето, и с теб като бяхме в Черна гора, туристите освен плажа, искат и да разгледат, искат историята.

Видя какво са направили със „Свети Стефан” и разликата със стария Несебър. Именно затова и на Поморие сега едни тракийски гробници разкопаваме. На Созопол ще възстановим всичко, което е по скалния нос на брега като църкви, като изключителна археологическа стойност. Ето тук, ако погледнете пред Министерския съвет, разкопките вече излизат. Това са уникални неща, които излизат."

Освен изредените разкопки и специалния акцент върху софийското метро с археологическите находки, които бяха запазени при изкопните работи, Борисов продължава да изтъква и обектите под егидата на Вежди Рашидов, като Лувъра.

„Така че, археология, музеи... и тогава, Трайков, всичко това трябва да се обвърже с туризма, да изкарват и общините и дружествата пари. Ще видите, че това ще са атракции, които всеки турист ще отиде да ги види”, казва Борисов.

В изказването си премиерът отделя внимание и на значението на морските курорти от Поморие до Шабла, като не пропуска Несебър и Созопол, закъдето също държавата е готова да помага с финанси.

"И неслучайно последната точка е летището в Балчик. Таргетът на туристите, които търсим – средно, високоплатежните туристи, които всеки със семейството си, с децата си, ще отиде да им ги покаже тези работи”, обобщава премиерът значението за хазната на културния туризъм, съчетан с морския.

BNews.bg

Откриват посетителски център „Прилепа" до пещерата "Леденика"

Обновеният посетителски център „Прилепа" до пещерата "Леденика" ще открие утре Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан" . В центъра е разположена постоянна изложба „Спелеология и пещерно дело", която съдържа информационни табла за историята на пещерното дело, видовете пещерни образувания, както и информация за благоустроените пещери в България и най-популярните пещери в света.

От тази година в посетителски център „Прилепа" ще се представят научно - популярни филми на пещерна тематика. Обновени са макета на Природен парк „Врачански Балкан" и макета на карстовите форми. Центърът предлага информационни материали и сувенири на туристите посещаващи района на "Леденика".

В събитието ще се включи и официалното откриване на обновената пътека „Карст и биоразнообразие". Маршрутът е обозначен с нови информационни табла и кътове за отдих и предлага възможност за приятна разходка на туристите, посещаващи пещера Леденика.

Официалното откриване ще се състои на 12 юли от 10.30 часа.

Дарик Враца

Забележителности в община Гърмен

Ако търсите тихо, спокойно място и в същото време богато на архитектурни и природни забележителности с чиста и красива природа - можете да го откриете по долината на река Места на територията на община Гърмен.
Забележителности в община Гърмен:
Огняново
Село Огняново се намира на 12 километра от Гоце Делчев и на 40 км. от Банско на територията на община Гърмен, сгушен между четири планини -Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач. Село Огняново обхваща части от долината на река Места и от западните склонове на Дъбрашкия дял на Родопите. Благоприятният климат позволява целогодишен балнеотуризъм.

Канинска екопътека
Канинската екопътека е създадена по проект “Нови алтернативи за поминък за общините Гърмен и Босилово, чрез развитие на устойчив туризъм и сътрудничество между община Гърмен и община Босилово” през 2006 година по програма “Опазване на околната среда, културното наследство и институционално сътрудничество на регионално / местно ниво - България - Македония.

Ковачевица
Село Ковачевица е единственият архитектурен резерват на територията на община Гърмен. Той включва църквата „Св. Никола”, килийно и светско училище, 112 жилищни сгради и 5 стопански постройки (хармани и плевни), като 56 от тях са реставрирани, а останалите са в различна степен на съхраненост.

Синия вир
Синият вир се намира на 1 час път пеша, западно от Ковачевица в долината на река Канина /Кървава река/, където падащата с грохот вода е образувала огромни котли със синьо-зелен цвят. Водопадът е цяла каскада в коритото на реката, която в тази част е създала величествен пролом.

Кози камък
Природната забележителност “Козият камък” е уникално скално образувание с площ от около 300 кв. м в едноименната местност в землището на с. Ковачевица, на 14 км северно от селото. През 1976 г. местността е вписана в държавните регистри като “Природна забележителност” и е под закрила на закона за опазване.

Лещен
Село Лещен е един от най-привлекателните и автентични курорти за селски туризъм в България. Разположено върху южния склон на Западните Родопи на 200 км. от София , пред него се открива незабравима гледка към Пирин планина.

Никополис ад Нестум
Никополис ад Нестум е един от трите града, основани на Балканския полуостров от римския император Траян в чест на победата му над даките през 106 г. от н. е., наречен е „Град на победата при Места” и е запомнен като Градът на Места (на латински Nikopolis ad Nestum).

понеделник, 11 юли 2011 г.

Какви опасности ни дебнат край водата и как да се предпазим от тях

„Къпането забранено!“. Подобни табели можете да видите на много места. При това не без основание. И не само заради това, че местата и водоемите са неохранявани, а защото и във водата и на брега може да има вредни за здравето микроорганизми.

Някои от тях могат да причинят по-невинни проблеми, но други могат да доведат до сериозни състояния с неясни последици, които предполагат продължително и сериозно лечение.

Където има вода, може да има и беда

Водохранилищата със застояла вода са любимо место на церкариите – личинки на глистите с название „шистосоматиди“. Ако в езерото или язовира видите да плуват гъски, патици и други водни птици, това често означава, че водата е пълна с церкарии. Те буквално се впиват в краката. Резултатът от това ще бъде сърбеж за около 2-3 седмици и висока температура.

Нетърпим сърбеж и усещане за парене можете да получите и от морската вода. Неприятното усещане е предизвикано от личинките, които обитават актиниите (морските растения).

Друга потенциална опасност за тези, които избират прохладата на водата, е конюнктивитът. Причинителите му са стафилококите и пневмококите, които, попадайки в лигавицата на окото, могат да предизвикат възпалителен процес.
Още при първите симптоми незабавно потърсете помощ от офталмолог, тъй като конюнктивитът е заразен и е склонен към рецидиви.

Двойната опасност от вълните

Нещастните случаи, свързани с къпането в неспокойно море, са печална класика. Вълните на прибоя освен това буквално „разбиват шейк“ от микроорганизми и бактерии, които предизвикват най-често чревни инфекции с неясен произход.

На брега

Крайбрежният пясък също не е безопасен. Той е подходящо място за развитие не само на микроорганизмите, довявани от вятъра, но е и място за живеене на котки, кучета, плъхове, и други животни.

След техните „разходки“ в пясъка често остават хелминти – по-точно техните невидими за човешкото око яйца. Няма как да избегнете досега с тях. Потенциалните инфекции особено се улесняват от евентуални открити рани и драскотини, през които бактериите лесно навлизат в организма, а изсушаваната от слънцето кожа е по-податлива на наранявания.

Чистите плажове не се подържат лесно. Например за чистотата на прославените средиземноморски плажове отговаря специална служба, която постоянно пресява и изглажда пясъка.

Нудистите – рискова група

Голите деца (особено малките – на възраст от 2 до 5 години) често страдат например от вулвовагинити, предизвикани от мръсотията и попадналите в интимните места песъчинки. Логично момченцата са облагодетелствани в това отношение, но и попадналата по техните полови органи мръсотия също може да предизвика възпаления.

Плажът за съжаление често се превръща в гинекологичен проблем за много жени. Причините за повишената чувствителност на женския организъм към различните плажни инфекции може да се обясни с вредните бактерии в пясъка. Попадайки в интимните места, те предизвикват различни възпалителни процеси: колпит, вагинит, цервицит. А морската вода ги засилва още повече.

Коварните гъбички

Те също са нерядък спътник на любителите на плажа. Тази инфекция се предава чрез пряк контакт със заразен с гъбички човек, но също така от шезлонг или принадлежности за плуване. Първоначално се появява сърбеж и белене на кожата между 4-ия и 5-ия пръст на краката, след това гъбички се пренасят нагоре към нокътя, който е идеалното място за тяхното развитие.

Защо едни хора са заразяват с гъбични инфекции, а други – не? Всъщност никой не е застрахован. Според специалистите предразположението зависи от състоянието на отделния организъм.

Вегетативно-съдовата дистония, нарушенията в секреторната функция на кожата (потенето), захарният диабет, дисбактериозата, отслабналият в резултат на продължително лечение с антибиотици имунитет – това са най-добрите предпоставки за гъбично заболяване.

По правило най-често от тях страдат хората на възраст над над 30 години.

Ако искате да се намалите риска от инфекции и други здравословни проблеми, спазвайте поне няколко елементарни правила:

• Не носете чужди или тесни обувки, използвайте само собствената си хавлия, ножица, гребен

• Не ходете боси на обществени места. За профилактика на краката след плажа можете да използвате 2% разтвор на йод, смесен със 2 до 5% салицилов спирт

• За да се предпазите от инфекции, носете винаги със себе си по два бански костюма. Мокрите бански задържат пясъка и повишават вероятността от заразяване и настинка.

• Не се къпете в непознати и неохранявани водоеми или на места, където къпането е изрично забранено.

nessebar-news.com

неделя, 10 юли 2011 г.

Започват Яворовите дни в Поморие

115 автора от цялата страна с над 700 творби ще участват в националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини" в Поморие.

Най-стойностните текстове сред всички изпратени стихове ще бъдат подбирани от „щастливата и лекомислена" поетеса Маргарита Петкова, нежният лирик Ваньо Вълчев и един от стожерите на литературата в Поморие- Петя Казакова, съобщи радио „Милена".

Поетичната надпревара не е единствена, която събира в Поморие творци с желание за изява. Над 40 индивидуални и групови изпълнители са се записали за участие в Националния рецитал- конкурс по творби на Яворов за любители. И тази година трите празнични дни обещават да бъдат наситени и привлекателни за зрителя, жаден за културни преживявания край морето.

Официалният старт Яворови дни- 2011 ще бъде даден на 14 юли (четвъртък) от 19 часа със заупокойна молитва в памет на големия български творец Пейо Яворов. По традиция след това почитателите му ще се поклонят пред неговия паметник, където слово ще изнесе професорът по българска литература от Софийския университет Валери Стефанов. От 21 часа „Саломе" на Оскар Уайлд в превод на Яворов ще събере на централния площад жителите и гостите на Поморие.

В петък, 15 юли, концертмайсторът на Холандския радио-филхармоничен оркестър Мичо Димитров ще поднесе произведенията на Льоклер, Г. Форе, Г.Златев-Черкин и С. Франк на почитателите на цигулката.

В събота от 20 часа в градината на читалище „Просвета" ще бъдат излъчени лауреатите от националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени", както и ще се проведе заключителният етап на рецитал- конкурса по творби на Яворов.

Повече от половин век дните, посветени на най-драматичния поет в българската литература събират край морския бряг любителите на поезията, прозата и драматургията. Въпреки изключително наситения в последните години културен календар, организаторите от община Поморие и читалище „Просвета" поставят именно Яворовите дни като най-важна за града проява, която с всяка година увеличава духовната си стойност.

burgasinfo.com

Туристически маршрут в Странджа показва гелоложки феномени

Туристически маршрут показва геоложки феномени в Странджа планина, разказа инж. Стефан Златаров, директор на Природен парк „Странджа". Геомаршрутът покрай морето е направен през последните три години от дирекцията на парка.

Маршрутът е от Ахтопол до устието на река Велека и минава по самия ръб на морския бряг. Там могат да се видят всички геоложки феномени, свързани с геоложката дейност през последните 80 млн. години, коментира Златаров.

„Голямата Папия, която е най-доминиращия масив над Царево, е била действащ вулкан през периода Горна креда, някъде преди около 80 млн. години. Там морският бряг има разкривка, която показва всички възможни видове на изригванията - подводни, надземни, подземни", допълни той. Този маршрут е с подходящи табели и снимки. След устието на река Велека втората част от маршрута почва на юг от Синеморец от местността Бутамята и пак по морския бряг стига до местността Силистар. Този маршрут няма нужда от водач. Около Малко Търново има по-къс маршрут, подходящ за хора, които искат да изпитат свежестта на буковите вековни гори", коментира Златаров.

Това е Малко Търново - Хижата „Бъчварка".

„За около час - час и половина може да се мине маршрутът", допълни той.

До село Кондолово има маршрут „В търсене на Златното руно" и минава по дол, който е обрасъл с зеленика, и се слиза в притоците на една малко по-голяма река и се вижда странджанска зеленика с всички съпътстващи вечнозелени видове. Маршрутът минава по самия дол, където все още има течаща вода. За него е задължителен водач. Друг маршрут, който също е много интересен и няма нужда от водач е Марина река. Намира се по пътя Малко Търново - Царево, на около 17 км. от Царево, след чешмата „Гларус", от ляво.

Този маршрут е информативно-обучителен, защото там се слиза в долината на Марина река и се виждат букови гори със зеленика и всички останали вечнозелени видове. Там има много добри информационни табели и модули, от които могат да се проверят знанията за следите на животните. Модулите са въртящи се, освен за следи за животни, има и такива за птици и характерни растителни видове. Този маршрут е много популярен и достъпен, каза още Златаров.

burgasinfo.com

петък, 8 юли 2011 г.

Туристически събор на хижа Лагера в Пирин

За трета поредна година на 9 юли ще се проведе туристически събор на хижа Лагера в парков район "Синаница".

Съборът е част от програмата "Дни на Пирин 2011" и се организира от Национален парк "Пирин" в партньорство с общините Сандански, Струмяни, Кресна и Симитли. Това съобщи за Дарик радио Лиляна Декова-старши експерт "Образователни дейности" към НП "Пирин".

Традиционият събор ще открият с приветствия кметовете на общините партньори. В празничната програма е включена фолклорна програма с участието на танцови и певчески състави от общините.

На поляната до хижата организаторите са предвидили и игра за деца - "Аз рисувам с цветовете на природата". Всеки които прояви интерес ще може да вземе участие и в организирания поход- зелено училище в класната стая на открито - "Пиринските дъхави билки", "Познай дървото...", "Кой живее тук?!" с водачи от Национален парк "Пирин".

Освен това през целия ден, гостите на събора ще могат да се насладят на изложба на традиционни местни ястия, носии, сувенири на поляна пред хижата и въжен тролей.
В програмата е предвиден и концерт на гръцки оркестър "Еолики октава".
dariknews.bg

Как да се подготвим за пътуване с автомобил

Често тръгваме на пътешествие с автомобила си, без да се подготвим достатъчно добре. Такъв тип отношение е валиден за шофьори по целия свят, но се оказва, че в Европа хората като че ли са сред най-невнимателни към колите си, сочи проучване.

Според изследването на Goodyear Dunlop 74% от европейците планират тази година да използват лятната си отпуска или част от нея за пътуване с автомобил. Много шофьори се готвят да изминат стотици, а някои хиляди, километри, като в същото време подценяват необходимата подготовка на автомобила за тази цел.

Независимо дали караме собствената си кола, или взето под наем возило, задължително е най-малкото да измерим налягането на гумите и да проверим маслото, съветват от компанията.

По нейни данни в Европа има около 250 млн. регистрирани автомобила. Повече от половината шофьори планират да изминат през лятото над хиляда километра. Една четвърт от тях смятат да навъртят повече от две хиляди километра.

Въпреки че Goodyear Dunlop, като производител на гуми, определено има интерес да бъде споменаван във връзка с автомобилни съвети, компанията предоставя статистики, които не са никак безинтересни.

Според фирмата тази година акцентът върху шофирането ще е дори още по-голям от предишни лета, тъй като много хора се отказват от летенето със самолет по финансови или други причини и избират автомобила. Тъй като обаче не са свикнали да започват подготовка за транспортирането до мястото на ваканцията си преди настъпването на самата дата за заминаване, рисковете от инциденти се увеличават.

От направеното допитване излиза също така, че една трета от отговорилите европейци шофират без почивка повече от пет часа. За сравнение, обикновено се препоръчват спирания за кратък отдих на водача на превозното средство на всеки два часа.

Друг извод от изследването е, че една трета от шофьорите на Стария континент не знаят къде да поставят по-тежките предмети в колата. Правилен отговор на този въпрос най-често дават белгийците и французите, докато италианците и поляците в повечето случаи не са убедени дали местоположението на вещите има някакво значение.

В доклада към изследването се посочва, че най-тежкият багаж трябва да бъде най-отдолу и в дъното на багажника - в най-близката част до задните седалки. В кола комби пък е нужно да бъде поставена предпазна мрежа, която да разделя пространството между пътниците и багажника.

Проучването е направено сред 5622 жители на Европа от общо 15 държави. Всички участници притежават шофьорска книжка, са над 18-годишна възраст и са активни шофьори.

Ето и още някои резултати:

- Около 15% планират да наемат кола през ваканцията си. Повечето няма да проверят налягането на гумите;

- Само 40% проверяват дали в колата има пожарогасител;

- По-малко от половината от всички шофьори биха проверили гумите пред потегляне на път;

- В същото време повече от половината не биха забравили колекцията си от дискове;

- 32% от французите биха проверили дали в автомобила има комплект за оказване на първа помощ, а 86% от руснаците не биха тръгнали на път, без да направят това.

от iNews.bg | 08.07.2011 |

четвъртък, 7 юли 2011 г.

Балкански авиационен събор на летищата в Лесново и Приморско

Летищата Лесново и Приморско, собственост на „Албена” АД, са домакини на първия по рода си Балкански авиационен събор, който стартира от днес на двата аеропорта.
Въздушни акробатични демонстрации и изложба на различни видове самолети са включени в програмата на събора, който ще продължи до 11 юли.

На официалното откриване на най-новото бизнес летище на Балканския полуостров – Лесново, ще присъстват гости от чужбина и представители на общински и частни организации, информират от курорта Албена. На 9 юли всички участници ще прелетят от Лесново до Приморско, където програмата ще продължи с демонстрации на въздушни акробатични умения, скокове с парашут, въздушен бой на авиомоделисти, както и любителски прелитания по Черноморието.

Авиофестът се организира от Асоциацията на пилотите и собственици на самолети, Българската асоциация на леката авиация, община Елин Пелин, община Приморско, летищата Лесново и Приморско, Албена АД и ММЦ Приморско.

Специално за събитието ще има изградени временни КПП–та на двете летища, което ще позволи на гостите от Европейския съюз да кацнат на летищата и да преминат документална проверка на място, уточняват организаторите.

В Балканския Авиационен Събор участие ще вземат пилоти, собственици на самолети и авиационни ентусиасти от всички балкански държави. Специално за мероприятието са долетели със собствените си самолети и група пилоти любители от Израел.

Дарик Добрич

Опасни туристически маршрути в Централен Балкан

От 20 юни в Национален парк "Централен Балкан" са въведени ограничения за ползването и преминаването по определени туристически маршрути или части от тях заради висока степен на риск.

Затворени са пешеходните маршрути: местност Нешковци – хижа „Дерменка” (участъкът през резерват Стенето), хижа „Соколна”хижа „Мазалат” (през река Габровница), екопътеките „Бяла река”, „Бабско пръскало” и „По пътя на балканджиите”.

Спира се преминаването с моторни превозни сресдства по маршрута с. Христо Даново – Дамлъ дере.

Препоръчва се повишено внимание при преминаването по маршрутите: гр. Карлово – хижа „Хубавец”хижа „Балкански рози”хижа „В. Левски”; х. „Хубавец”х. „Амбарица”; връх Ботев – хижа "Рай" (през Тарзанова пътека); х. „Плевен” – връх Ботев (през парапетите на Млечния чал); х. „Вежен”х. „Ехо” (по билото); връх Косица – х. „Вежен”.

От дирекцията на националния парк предупреждават, че преминаването по посочените маршрути е опасно и става на личната отговорност на посетителите. Съоръженията ще бъдат ремонтирани, а част от маршрутите ще бъдат рехабилитирани по проект „Информационно обезпечаване и подобряване на посетителската инфраструктура в НП „Централен Балкан”, осъществяван по ОП „Околна среда 2007 – 2013 г.”.

от 28.06.2011 08:55 Автор - Турист Медиа

Нараства броя на туристите в Златоград

Преминаващият през Златоград туристически поток е увеличен с 15% в сравнение с предишния летен сезон, съобщи Александър Митушев, председател на местното хотелиерско сдружение, цитиран от БТА.
Данните от началото на сезона показват ръст предимно при българските и румънските туристи, пребиваващи в южния град, пътувайки към гръцките плажове.
Пътуващите през ГКПП "Златоград-Ксанти" през почивните дни се увеличават двойно и трафикът през почивните дни в началото на лятото е около 4 000 души дневно, информира комисар Тодор Георгиев - директор на Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Смолян.
Хотелиери в Златоград вече работят по общи туристически пакети съвместно със свои гръцки колеги, обяснява Митушев. Българско-гръцките оферти съчетават нощувки в планината и в курорти на Беломорието, както е популярното название на крайбрежието на Егейско море за жителите на Родопите.
Туристите се превозват единствено с микробуси, тъй като трасето "Златоград-Ксанти" не позволява преминаването на по-големи превозни средства.
Протестите в гръцките градове засега не се отразяват отрицателно на туристическите групи, насочени към Северна Гърция.
От хотелиерското сдружение в Златоград прогнозират по-успешен летен сезон, съдейки по засиления интерес през май и юни. През това лято се забелязва увеличение на потока на румънските туристи през ГКПП "Златоград".

от iNews.bg | 06.07.2011 |

Директен влак Скопие- Бургас за летния сезон

Македонските железници "Транспорт АД" откриват от днес директна железопътна връзка между Скопие и Бургас , която ще функционира през летния период, предаде агенция МИА.

Става въпрос за влак, който ще тръгва всеки петък от Скопие, ще минава през Ниш и София и ще пристига в Бургас , като пътниците няма да се прекачват от един в друг влак.

"Тази връзка с Черно море ще се осъществява така, че през лятото всеки петък от Скопие ще потегля директен влак за Бургас в 20.40 часа (македонско време).

Влакът ще пристига в Бургас около 16 часа. В обратната посока влакът ще тръгва от Бургас за Скопие всяка неделя в 9 часа, като в Скопие ще пристига в понеделник в 7 часа сутринта", съобщиха от македонските железници, цитирани от БТА.

С кола на море...!?

Двойно по-скъпо излиза през тази година морето с кола. Оказа се, че разходите за автомобила са повече от тези за децата. За едно денонощие паркингът в курорта "Златни пясъци" например излиза 48 лева по най-ниската тарифа, която е 2 лв. на час. Ако гостите застъпят дори и първите само пет минути на следващия час, трябва да плащат по 4 лева. Престоят на возилото за денонощие излиза точно колкото "ол инклузив" в тризвезден хотел. Повечето хотели включват паркинга в цената на "ол инклузив" за гостите си. Но останалите предпочитат да си платят, за да са сигурни, че паякът, който шета из курорта, няма да им вдигне автомобила. Санкцията е 54 лв., а допълнително се плаща по 2 лв. на час престой.
В последно време гости и летовници от страната паркират колите си във Варна, въпреки че в сезона дефицитът от места и там е крещящ. Платеният паркинг струва между 50 стотинки и 1 лев. Тарифите и в двата случая са по-евтини и затова летовниците оставят колите си в морската столица и вземат рейса до курортите. Билетът до Златни пясъци и обратно е по три лева. Най-много румънски коли вдигат паяците в Златни пясъци и това е една от причините гостите от северната ни съседка гневно да напускат страната и да се заричат, че кракът им повече няма да стъпи тук.
В пика на сезона морските курорти на юг също се пукат по шевовете, а местата за паркиране са истински дефицит.
Тарифите за паркиране по морето варират от 1 до 3 лв. за час престой. Най-високи са тарифите за паркиране в Слънчев бряг, Свети влас, Несебър и Созопол, съобщи в. "Стандарт". В Слънчев бряг от този сезон за първи път заработи т.нар. синя зона. Оказа се, че тя обхваща цялата централна част на курорта и източната зона, където са най-атрактивните хотели на първа и втора линия. Който иска да влезе в курорта с автомобил, при всички случаи попада в границите на зоната. Престоят там се таксува с SMS-и и струва 1,50 лв. на всеки час. От таксите могат да се спасят единствено гостите на луксозните хотели, които разполагат със собствени паркинги. Те обаче са символични и рядко побират повече от десетина возила. Късметлиите, ударили джакпота, се броят на пръсти. Всички останали получават горещи извинения на рецепцията и насоки да се възползват от синята зона. А така луксът да имаш под ръка автомобил излиза точно 18 лв. за денонощие, а за седмица 126 лв. Всъщност се таксуват само часовете от 10 сутринта до 22 ч вечерта. През останалото време гостите на хотелите са освободени от автонаем и могат да ползват синята зона, без да пускат непрестанно SMS-и. За всички останали туристи обаче, които са дошли неорганизирано, таксите са валидни и за през нощта. Който дръзне да мине гратис, рискува да му отнесат на секундата колата с паяк. Прегрешението се таксува по 50 лв. за всеки автомобил и по 2 лв. за всеки час престой на наказателния паркинг.

Източник:Вестник Стандарт

Яворови дни в Поморие

Яворовите дни в Поморие тази година ще започнат на 14 юли (четвъртък) 2011г., от 19 часа.
В програмата са включени поетична надпревара и рецитал-конкурс по творби на Яворов.

В националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини” в Поморие желание за участие са заявили 115 автори от цялата страна с над 700 творби.

Над 40 индивидуални и групови изпълнители пък са се записали за участие в Националния рецитал-конкурс по творби на Яворов за любители.

В събота (16 юли) от 20 часа в градината на читалище „Просвета” ще бъдат излъчени лауреатите от конкурса за поезия „От заник слънце озарени”.

И тази година традиционният празник е планиран с интересна програма и обещава да бъде най-важната културна изява за морския град.

Конкурс за пътепис и фотография от Източните Родопи

Българско-холандският проект „Новото тракийско злато” организира конкурс за най-интересния пътепис и най-хубавата фотография от Източните Родопи.

Пътеписът трябва да е на български и в размер до 4000 знака. Необходимо е да го илюстрирате с най-малко три и най-много пет фотографии, които трябва да са с минимален размер 1000 пиксела по дългата страна.

В конкурса за фотографии максималният брой от един автор е 3 фотографии. Всяка трябва да е с минимален размер 1000 пиксела по дългата страна и в jpg- формат. Участниците трябва да акцентират на дива природа, екотуризъм или биоземеделие.

Наградите и за двата конкурса ще са свързани с опознаване и преоткриване на природата в района.

Срокът за изпращането на пътеписите и фотографиите е 15 октомври 2011г. Повече информация може да бъде намерена на интернет страницата на проекта - http://newthraciangold.eu. Отличените пътеписи и фотографии ще бъдат публикувани в сайта на 1 ноември 2011 г.

„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, изпълняван от холандските природозащитни организации АРК и Авалон, които имат опит в проекти за опазване на околната среда и биоземеделието

вторник, 5 юли 2011 г.

Планински туризъм

Ако претъпканите плажове, високите цени и чуждестранното нашествие не ви понасят, вместо почивка на море изберете планински туризъм. Маршрутите за планински туризъм ще ви осигурят предостатъчно уединение, много движение и бодро настроение.


Планинският туризъм ще ви изправи лице в лице с красотата на българските планини – хълмове, покрити със свежа зеленина, прохладни гори, изпълнени с дъхав аромат на билки и плодове, бързоструйни ручейчета с кристално чиста ледена вода и обширни резервати с редки представители на флората и фауната. Планинският туризъм е подходящ за всички – за млади и стари, за хора с различно финансово положение, за атлетични натури и за онези, които водят заседнал начин на живот (особено за тях).

Без значение дали ще направите еднодневна екскурзия до отдалечена природна забележителност или няколкодневен преход по популярни и сложни маршрути, планинският туризъм ще се отрази благоприятно на тялото и душата ви. Дори разходка из природните резервати в България или пикник край водопад спадат към представата за планински туризъм. А в последствие, омаяни от красотата на природата и уморени от продължителното движение, може да решите да опънете палатка на някоя поляна или да пренощувате в хижата, която сте отминали (а такива има много).

Популярни планини за планински туризъм

Знаете ли колко точно са планините в България? Според някои географски източници – 16, според други – 37 (ако се смятат различните дялове на отделните планини). Така че нека просто приемем твърдението, че около 1/3 от територията на страната е заета от планини. А това означава, че разполагате с безброй възможности за планински туризъм. По пътя си ще минавате през полегати склонове, високи върхове, дълбоки пропасти, живописни речни долини и тесни проходи. Белите ви дробове ще вдишват с ненаситност чистия планински въздух, а кръвта ви ще пулсира бясно във вените.

Колкото и да са планините в България, всички те са подходящи за практикуване на планински туризъм. И всяка от тях има своите уникални очарование и красота, които просто не подлежат на сравнение. Защото всяка от тях е достойна да носи превъзходната степен „най-“ пред името си. Все пак най-популярните маршрути за планински туризъм са съсредоточени в най-големите и популярни планински вериги у нас – Стара планина, Рила, Пирин, Родопите и Витоша.

Планински туризъм в Стара планина

Дала името на целия Балкански полуостров, това е най-дългата, най-голямата и най-коварната планинска верига в България, пресичаща надлъжно цялата страна. Любим маршрут за планински туризъм е изкачването на най-високия й връх Ботев (2376 м.), а най-популярна база за планински туризъм в тази част на Стара планина е хижа Рай (на 1560 м надморска височина и построена през 1935 г.). Намира се в подножието на най-високия водопад в България „Райското пръскало“ и на територията на резерват „Джендема“. Ако конкретната цел на похода ви е водопадът, направете го през пролетта. През лятото „Райското пръскало“ пресъхва и губи очарованието си.


По пътя си към хижа „Рай“ бъдете особено бдителни за обитателите на „Джендема“ - кафявите мечки. Може би неслучайно на турски името на резервата се превежда като „ад“. Но ако не видите мечка не означава, че ги няма. Просто сте извадили късмет. Затова и любителите на планински туризъм се шегуват, че за да стигнете до Рая, трябва да минете през Ада.

Връх Ботев гордо се извисява над целия 700-километров дял на планината и привлича еднакво туристи, любители на скалното катерене и спелеолози (учени, изследващи пещерите). Между хижа Рай и върха е един от трите популярни алпинистки маршрута в България (другият в Стара планина е изкачването на връх Купена) – Тарзановата пътека (кръстена на създателя си и загиналия по-късно по нея метеоролог и планинар Тодор Божков – Тарзан).

За любителите на екстремен планински туризъм пък е подходящ маршрутът Ком – Емине - най-дългият и тежък преход в Стара планина, който се провежда всяка година. Минава се по билото на цялата планина, но вие можете да се включите от най-удобната за вас точка.

Планински туризъм в Рила

Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров, и може би най-красивата. Има 4 дяла, а най-високият й връх Мусала (2925 м.) се издига величествено в Източния дял. Най-популярните туристически обекти тук безспорно са курортите Мальовица и Боровец и светата обител на Рилския манастир. Освен че са притегателен център за почивка през цялата година, те са и начална точка за едни от най-популярните маршрути за планински туризъм в Рила.

Основна цел за любителите на планински туризъм в Рила са 7-те рилски езера (Долното езеро, Рибното езеро, Трилистника, Близнака, Бъбрека, Окото и Сълзата). Разположени стъпаловидно, между 2100 и 2500 , до тях най-лесно можете да стигнете с лифт от Паничище до хижа „7-те рилски езера“ (една от най-модерните и луксозни в района) и оттам пеша към езерата, или пък да тръгнете от хижа „Мальовица“.

Планински туризъм в Пирин


Пирин е втората по височина планина в България, която ще ви покори с над 176 планински езера, над 100 вида редки растения (включително еделвайс и 1300-годишната Байкушева мура) и с първенеца си връх Вихрен (2914 м.), който е любима дестинация за планински туризъм.

Популярните курорти Сандански и Банско отдавна са прославили Пирин като атрактивна начална точка за планински туризъм. Защото тук са едни от най-предизвикателните и интересни маршрути. Седловината Кончето се смята за най-опасният от трите алпинистки маршрута в България. То представлява скален ръб с дължина 150 м., свързващ върховете Бански Суходол и Кутело II. Преминаването му е изключително рисковано, защото се придържате за метално въже и пространство само две стъпки широко за придвижване.

Едно от най-популярните места за нощуване при планински преходи в Северен Пирин е заслон „Тевното езеро“. То се намира на 2512 м. надморска височина, на източния бряг на Тевното езеро в циркуса Белемето и е идеален пункт за почивка преди да продължите към множеството туристически цели в околността.

Планински туризъм в Родопите

Родопите са най-зелената и най-живописната планина в България, свързана с легендите за митичния певец Орфей. Освен това Родопите са известни с мекия си средиземноморски климат, с топлите слънчеви дни и мека зима, със съхранените фолклорни традиции, вкусната кухня и гостоприемните жители. Тук е и най-големият ски-курорт в България – Пампорово.

Всичко това обуславя популярността на планината като начална дестинация за планински туризъм (от Смолян, Чепеларе и Пампорово можете да стигнете до някои от най-атрактивните точки в Централните Родопи). Най-посещаваните забележителности (особено удобни за краткодневни екскурзии) обаче, като че ли са Триград (с Триградското ждрело) и пещерите Дявоското гърло и Ягодинската пещара. За многодневни преходи се предприема изкачването на върховете Снежанка (1926 м), Голям Перелик (2191м) и Чаева чука (1922м.).


Планински туризъм можете да практикувате по всяко време на годината. В случай че сте близо до столицата и искате да подишате чист планински въздух няколко часа, просто се качете до най-известната точка на Витоша – хижа „Алеко“. И го направете с кабинковия лифт, за да се върнете пеша. Може да решите пък да продължите изкачването нагоре към Черни връх или да се разходите из дъхавите гори на "Природен парк Витоша".

Пред природата всички са равни, природата обогатява, природата лекува. Така че забравете скрупулите, лукса и мързела и изберете динамичния планински туризъм пред лежерната атмосфера на морето.





Източник:rozali.com

Черноморец - красотата на родното крайбрежие

Черноморец, е същинска райска градина – и в буквален, и в преносен смисъл. Райска градина, създадена от човешка ръка, закриляна от природата и благословена от Бога. Черноморец е онова кътче в България, което ще ви върне вярата в доброто.


Вероятно някой ще каже, че Черноморец е поредното село на родното крайбрежие, което не може да предложи нищо повече освен лоши битови условия и скучен престой. Но същият този човек просто ще е провокиран от собствената си неспобност да види и почувства богатсвата, които може да му предостави най-младият град в България. Защото духът и красотата на Черноморец са създадени с любов и се долавят само с отвореното за тях сърце.

Естествените природни блага на живописния Черноморски залив се съчетават с неповторимата красота на ботаническия рай, сътворен от човешката ръка, за да превърнат мястото в една райска градина, създадена с любов. Комбинацията от златиста пясъчна ивица, живописни скали и свежа зеленина, оглеждащи се в спокойните морски води превръщат Черноморец във фаворит на летовниците.

Естествено, за да поддържа популярност, като всеки морски курорт и Черноморец влага усилия и средтсва за благоустройството на градската среда. Местните жители са се погрижили да осигурят на гостите достатъчно места за спане, за хапване и за забавление. Очакват ви кафенета в китни селски дворове, гостоприемни механи с народни гозби и шоупрограми, като и всевъзможни дюкянчета за дребни сувенири. В града има и цели две дискотеки! Така че, напред към Черноморец!

Разположение

Град Черноморец се разполага по южното крайбрежие на Бургас кия залив в Югоизтоична България, на брега на малкия живописен залив, наречен „Св. Никола“. В северния му край се, навътре в морето, се издигат острите назъбени скали, оформящи нос Акра (за местните - „Биволите“). Отстои на около 10 км от общинския град Созопол , на около 25 км от областния град Бургас и на около 430 км от столицата София.


Близо 10-километровата плажна ивица на Черноморец е разделена на 4 плажа (Централен плаж, плаж „Вромос“ и плажовете на два от най-популярните къмпинги по Черноморието - „Черноморец и „Градина“, разположени в съседство). Важно е да знаете обаче, че вече втора година плаж „Вромос“ е затворен заради високото съдържание на радиация, причинено от изхвърляния на брега замърсен с радиоактивни материали пясък. Така че избягвайте този район, ако държите на здравето си.

История

Според местна легенда първата постройка на мястото на днешен Черноморец възниква още през XII - XIII в. Това бил манастирът - параклис, посветен на покровителя на рибарите и моряците „Св. Никола“ и издигнат в знак на благодарност към бога от един византийски търговец, чийто кораб се разбил в скалите на нос Акра. Преди да бъде изхвърлен на брега на малкия залив заедно с останките от плавателния съд, незнаейки каква съдба го очаква, търговецът се зарекъл да построй религиозен храм на това място, ако оцелее. Така и станало.

Същинското селище на това място възниква през XVII – XVIII в., когато около 20 семейства, прокудени от родните си крайморски места, намират убежище около параклиса „Св. Никола”. Там вече съществувал чифликът на заможна созополска фамилия, която започнала да отдава под наем земи и да продава на пришълците земи за култивиране. Те сформирали своеобразно селище, което нарекли на името на параклиса със същото име като залива - „Св. Никола”.

Под името „Св. Нико ла” селото съществува до 1951 г., когато е преименувано на Черноморец. Около 10 години по-късно то е обявено за климатичен морски курорт с местно значение. Поради бързото му разрастване и добиването на популярност сред туристите, през 2009 г. Министерски съвет дава на Черноморец градски статут и така той се превръща в най-младият град в България. Скоро след това местните жители започват да се борят за връщане и на старото му име – „Св. Никола”.


Забележителности

Освен заради живописната природа и разположените в близост атрактивни кътчета за летуване и разходка (островът Св. Иван, плаж Аркутино, Бутамята), туристите посещават Черноморец, за да се насладят на уникалната и поддържана с много любов Райска градина, разположена около легендарния параклис „Св. Никола”.

В днешния си вид религиозният храм съществува от 1995 г., макар, че е построен около век и половина по-рано (през 1858 г.) на мястото на стария параклис - там където е имало извор с лековита вода. Още с освещаването си параклисът става една от най-големите атракции в региона. През 1995 г. обаче е почти заличен от безмилостен пожар – оцеляват само няколко предмета от инвентара, сред които и иконата на светеца Св. Никола. Вярвайки, че това е поредният знак за покровителството му, местните жители издигат отново сградата, със собствени средства и със средства от дарения. Официалното й освещаване е 10 години след инцидента – 2004 г.

Същата година в Черноморец пристига един млад свещеник – отец Стелиан. Той си поставя за задача, освен за храма, да се грижи и за пространството около него. И с много любов, постоянство и грижи, той го превръща в едно от най-приказните кътчета на морското курортно градче, за което са чували дори чужденците. Превръща го в Райска градина.

Вдъхновен от потенциала на земята (следи от предишни опити за култивиране, плодородна почва, свобода да разгърне въображението си), отец Стелиан започва да сади всевъзможни растения, сред които редки видове, събирани от цял свят, такива, които трудно устояват на родния климат и онези, споменавани в Библията – мирта, палми, пасифлора и т.н. Отвсякъде лъхат екзотика, аромат и пъстрота. Сякаш чрез отдадения на поддържането й млад свещеник, тази Райска градина е докосната от Божията ръка, за да озарява сърцата и лицата на хората щом пристъпят през прага й.


Разбира се, съществуването на Райската градина се случва не и без помощта на местните жители. Всеки е донесъл стръкче от домашния си двор или от далечен край на света, включва се в почистването или поливането на огромната площ, щастлив е, че с това си творение Черноморец със сигурност превъзхожда останалите курорти. И наистина е така. Тук можете да видите лотоси и орхидеи, еделвайси, блатни ириси, лилии, див лимон и мандарини, киви (над входа на църквата), домати и ягоди, растящи на дърво, японска и френска вишна. А какво е една Райска градина без райска ябълка?! През есента те отрупват клоните на дръвчетата, а погледа ви привлича огромна тиква с тегло над 60 кг. (любимо място за снимка).

Завършек на Райската градина в Чернонморец придава едно малко изкуствено езерце, в които през лятото плуват златни рибки, в компанията на няколко други екзотични обитатели – гущер и две костенурки, намерени и донесени от местни деца. През зимата свещеникът прибира животинките на топло в специално устроен за изискванията им аквариум. Той също така рисува икони за църквата, възстановява стари реликви и с радост разказва историята на светата обител на посетителите. Посещението на Райската градина в Черноморец и срещата с отец Стелиан може би ще ви убедят, че добри хора все още има и че всичко, създадено с любов, може да бъде чудотворен мехлем за „изстрадалата” от несполука човешка душа.

Източник:rozali.com

На море в Царево

Избрахте ли вече дестинация за тазгодишната си лятна почивка? Не?! Тогава идете на море в Царево – един стар морски град, съчетаващ традициите с индивидуализма, архаичното с модерното, културата със забавлението. Добре дошли на море в Царево!
Благодарение на забележителния си релеф и изобилието от културни, природни и исторически забележителности, Царево е сред предпочитаните дестинации за почивка на море. Освен че можете да избирате между 5-те му плажа, пръснати по цялото крайбрежие, а два от тях превърнати в къмпинги („Нестинарка“ и „Арапя“), градът предлага и множество атракции за останалото време от почивката ви.

Едно от любимите преживявания на туристите, например, е посещение на недалеченото село Българи и наблюдаване на автентични нестинарски танци (танц върху жарава). Те се провеждат всяка година в първите дни на юни и са част от т.нар „нестинарски празници”, включени в списъка за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2009 година. А знаете ли, че това е единственото нестинарско село в България? Нещо повече, община Царево държи правата на нестинарството в страната ни от 2007 г. и всеки, който иска да практикува това изкуство с търговска цел, ще трябва да заплати определена тарифа.

Ако тази година предпочетете да отидете на море в Царево, забавлението и настроението ви са гарантирани!

Разположение

Пристанищният град Царево се намира в подножието на Странджа планина в Югоизточна България. Разполага се върху три скалисти полуострова, които образуват 4 залива, а плажната ивица е разчленена на 5 плажни ивици (Цетрален плаж, Нестинарка, Попски плаж, Арапя и Оазис).

Царево отстои на около 18 км от курорта Ахтопол, на около 70 км от областния град Бургас, на около 190 км от морската столица Варна и на около 460 км от столицата София. Това е най-южното пристанище в България, а на юг от него се намират странджанският връх Папия (с 502 м. надм. Височина), най-голямата странджанска река – Велека и най-старият резерват в България – Силкосия.
История

Според археологическите проучвания и открити в околността артефакти, Царево е бил населяван още в античността. Предполага се, че е бил гръцка колония под името Василику, за която първите сведения се дават в писмени документи от XII в.

Между XIV в. и 30-те години на XX в. Царево продължава да носи името Василико и имал статута на укрепено пристанище. А благодарение на изобилието дървен материал от близката Странджа планина, градът става един от най-популярните прозиводители на кораби с флотилия от над 40 кораба до средата на XIX в.

Междувременно Царево развивал и успешна търговия с Цариград, пристанищата на Егейско море и Мраморне море, както и с вътрешността на Странджа, пласирайки произвежданите зърнени култури (градът разполагал с 10 мелници и една воденица), вино (от плодородните лозя), богат улов и висококачествени плавателни съдове.

В средата на XIX в. в Царево (Василико) е открито гръцко училище, възпитаващо децата от няколко села в околността. След 30-те години обаче стопанският просперитет на града рязко спада, голяма част от населението се изселва, а след Освобождението, Царево остава в периферията на Османската империя, но извън границите на България. През 80-те години избухва стихиен пожар, който унищожава огромен брой постройки, но градът бързо е възстановен.

През 1903 г. (след Илинденско – Преображенското въстание), Турция отново поема властта над Царево и това продължава до Балканската война през 1912 г., когато пристанището е окончателно освободено и присъединено към България. През 30-те години на XX в. градът получава официалното си българско наименование Царево (преведено от гръцкото Василико). Пристанището е възстановено през 1931 г., започва мащабна строителна дейност, която още по-явно подчертава границата между стара и нова част на града.

През 1950 г. Царево е преименуван на Мичурин, но през 1991 г. е върнато старото име – Царево. Днес това е най-голямото селище в Югоизточна България, модернизирано и оживено, и със статут на международно пристанище за средни пътнически и търговски кораби.

Какво трябва да видите в Царево?

Старата църква „Успение Богородично“ - самотният й образ се откроява на самия край на южния полуостров на Царево, който попада в пределите на квартал Василико на около 2 км от града. Построена е през 1831 г. върху основите на църквата „Света Троица“, за която се предполага, че датира от XVI в. и вероятно е унищожена при пожар. От нея в новия храм са съхранени ценни образци на средновековната иконопис. Заради символа в основата на кръста (кости и череп) пък, издълбан в камъка, днес вграден над входа, има противоречиви мнения за произхода й. Някои смятат, че църквата „Света Троица“ е била дело на пирати. Други пък, верни на християнската символика, подкрепят тезата, че храмът си е чисто християнски и символизира Христовата сила.
За съжаление при пожара през 80-те години на XIX в. храмът „Успение Богородично“ е сполетян от същата съдба като предшественика му. В днешния си вид е възстановен през 1895 г. Църквата е трикорабна, разделена с по 5 колони между отделните крила, построена от камък и тухли, с мраморен под и просторен олтар. От своеобразната тераса зад нея се открива омиротворяваща и величествена гледка към морския хоризонт, а въздухът се изпълва с аромата на свежест, лъхаща от поддържаната градина пред входа. Храмът „Успение Богородично” не само е действащ за богослужения, но и е предпочитано място за венчавки.

Нова църква „Св. Цар Борис Михаил” – построена през 1936 г. и кръстена на покръстителя на българите цар Борис Михаил, обявен от църквата за светец. Изборът на името не е случаен – местните жители избрали именно този светец в знак на благодарност към цар Борис III и съпругата му Йоанна Савойска, които при едно свое посещение разбират, че средствата за построяването на храма не достигат и правят дарение за завършване на строежа и за направата на иконостаса. Царицата дарява копия на иконите от столичния храм – паметник „Св. Александър Невски”. И днес спретнатата бяла сграда на църквата привлича погледите на минувачите от далеч и се превръща в основен център на събитията на големите християнски празници, в деня на светеца – цар Борис I – 2 май, и разбира се в деня на рибарите – Никулден, 6 декември.

Открит музей „Кораб Горянин” – намира се в центъра на града. Основан е през 2008 г. и събира на едно място документи и вещи не само от едноименния кораб, но и от развитието на корабостроителството по тези като цяло. Централно място разбира се заемат останките от кораба, заобиколени от снимков материал от времето на пълния му блясък.

Корабът „Горянин” е най-големият български кораб от дървен материал, построен през 1947 г. Първоначално е използван за пренос на товари, по-късно като учебен кораб за моряците от Военноморската база във Варна, след това е изпълнявал държавни функции и накрая е закотвен край Варна, за да бъде преустроен в ресторант. През 1993 г. потъва, и след 12 години на дъното, останките му са извадени отново на бял свят, за да попълнят колекцията в музея, посветен на корабостроителната дейност в Царево.

Освен тези емблематични места в Царево, можете да си направите една разходка из Морската градина в края на града, а от там до брега на морето е само една крачка разстояние. Ако предпочитате някой по-отдалечен плаж, идете на Силистар в недалечния къмпинг Синеморец. Или пък се отдайте на красотите, съхранени в резерватите Силкосия и Тисовица, където ви очакват чудесата на Странджанската природа.
В случай, че имате деца, можете да посетите Царево в края на месец май, когато по традиция, съвместно с Ахтопол , се провеждат Детските празници на литературата и изкуството. През лятото ще станете свидетели на тържествата по случай т.нар Дни на Нептун, а през август се провежда традиционното изложение на пчелни продукти – Фестивал на мановия мед” (по инициатива на местните пчелари и със съдействието на курорта Китен), когато се избира Царица на мановия мед.

Като вземете предвид, че 2 други популярни курорта – Китен и Приморско , са само на няколко километра от града, а къмпингите, хотелите и плажовете са на всяка крачка, май се оказва, че Царево е идеалното място за лятна почивка. Така че грабвайте слънцезащитната козметика и заповадайте на море в Царево!


Източник:rozali.com

Слънчев бряг -Курорт или в бетонен град?!

Слънчев бряг е колоритен черноморски курорт, в който никога не може да ви бъде скучно. Но когато тръгнете по улиците му, притиснати от заобикалящите ви сгради неусетно започвате да се питате: какво е Слънчев бряг? Курорт или в бетонен град?!
Днес, простирайки се от Несебър до Свети влас, заплашващ да ги погълне всеки момент, Слънчев бряг се смята за най-големият морски курорт в България. Трите града (Несебър, Слънчев бряг и Свети влас) се преливат така незабележимо един в друг, че дават възможност на туристите да бъдат едновременно навсякъде, без значение къде точно са отседнали.

Слънчев бряг е рай за всички любители на нощните приключения, охолния начин на живот и динамичните изживявания. Това е курортът, в който ежегодно гостуват едни от най-известните имена в света на електронната музика. Тук, на небезизвестния Какао Бийч, под открито небе на самия плаж, се устройват най-продължителните, най-гръмки и най-неуморни музикални маратони в България, продължаващи цяло лято.

Имайте предвид, че ако търсите спокойствие и тишина, то това определено не е мястото за вас. И както се оказва, за повечето българи. Някогашният спокоен и предпочитан за семейна почивка курорт Слънчев бряг вече наподобява един футуристичен бетонен град, в който всичко е „по-по-най“. Нещо като Дубай в Обединените Арабски Емирства, но в побългарен вариант.

Разположение

Макар и разположен в Югоизточна България, Слънчев бряг попада в пределите на Регион Северно Черноморие, тъй като се намира северно от Бургас (символичната граница между Северен и Южен регион). Отстои на около 40 км от областния град Бургас и на около 430 км от столицата София.

Слънчев бряг се простира върху сякаш винаги огряното от слънцето крайбрежие на живописен залив във формата на полумесец. Намира се на равно разстояние от курортния град Свети влас на север (сгушен в полите на последните старопланински възвишения) и общинския град Несебър на юг.

Макар околностите да са били заселени още в древността, първите признаци на живот на територията на днешен Слънчев бряг като че ли се появяват през 1958 г., когато с постановление на Министерски съвет е дадено началото на мощна строителна дейност върху земите между двата курортни града Несебър и Свети влас. Застрояването започва от двата стари кладенеца в покрайнините на Несебър (служели му като водоизточник през античността и Средновековието) и за отрицателно време се разраства на север чак до Свети влас.

Само за 30 години (в периода 1958 – 1989 г.) Слънчев бряг придобива туристическа база от 108 хотела (първите 30 построени само за година), над 130 ресторанта, почивни станции и бунгала, заведения от всякакъв тип и плажни зони. През 1965 г. тук се състои първото издание на музикалния фестивал „Златен орфей”, а 20 години по-късно част от територията на курорта става и ваканционно селище „Елените”, допринасящо с още 250 вили към легловата база. Паралелно с първите строителни дейности през 1958 г., започва и залесяването на лесопарк „Слънчев бряг”. За целта на територията на комплекса са пренесени 550 000 куб. м плодородна пръст, засадени са 300 000 иглолистни и широколистни дървета, близо 800 000 декоративни храста, 100 000 рози, 200 000 треви покрай плажната ивица.

Всичко това привлича над 9 млн туристи, 80 % от които чужденци. И ако кажем, че през следващите три десетилетия (1989 – 2009 г.) тези цифри са се удвоили, дори утроили, вероятно няма да преувеличим. Благодарение на отличната туристическа база, перфектните условия за почивка и висококачественото стопанисване на плажната ивица, в началото на 90-те години Слънчев бряг става първият български курорт, удостоен с екоприза “Син флаг” (приз, присъждан според определени критерии за качество от Европейската комисия, с който могат да се похвалят най-чистите плажове в света).

Забележителности

В Слънчев бряг няма забележителности. Или поне не в онзи културно-исторически смисъл на понятието. Тук тази функция изпълняват хотелите. По крайбрежната алея, нижещи се по протежението на цялата 8-километрова пясъчна ивица и навътре в курорта, можете да видите всевъзможни архитектурни красоти, заемащи огромни парцели земя, плътно прилепени един до друг, натъпкани един между друг и почти един върху друг.
Хотелите в Слънчев бряг са всякакъв клас. От най-евтините, наподобяващи общежитие до петзвездните палати, пред които са паркирани последни модели леки автомобили. Виктория Палас, Хелена, Барсело Роял Бийч, Роял Сън, Маджестик Бийч Ризорт са сред най-луксозните. Сред всички тези величествени бетонни постройки, един от първите хотели, построени в Слънчев бряг – „Кубан”, изглежда като невзрачна и бледа постройка. Въпреки това, той винаги е бил и си остава най-високит хотел в курорта, намиращ се точно в центъра на града и служещ като ориентир от всички посоки.

В Слънчев бряг съотношението чужденци – българи е може би 80 към 20. Руснаци, англичани, холандци, чехи и всякакви други националности прииждат на талази и в разгара на сеозона вече са окупирали почти всяко свободно кътче за отдих – плажни зони, заведения, хотели, атракциони. Съответно и цените достигат непосилни за джоба на българина величини. И макар на много места да се прилага двоен ценоразпис (за чужденци и за българи), при всички случаи разходите са немислими за едно средностатистическо семейство.

Ако все пак изберете Слънчев бряг за своята лятна почивка, но започнете да се чувствате притиснати от мащабите на този бетонен град със статут на курорт, има няколко спасителни кътчета, където ще намерите жадуваното спокойствие. Културно-историческото наследство на Несебър е винаги насреща. А това е една чудесна възможност да се разходите и по улиците на този толкова очарователен и коренно различен от Слънчев бряг курорт.

Другият вариант е да тръгнете на север към Свети влас, който е със статут на град едва от 5 години, но заради близостта си със Слънчев бряг вече е популярна дестинация по света и у нас. И там не липсват грандиозни хотелски комплекси, там е небезизвестното по цялото южно Черноморие яхтено пристанище и пак там се намира един от най-лековитите балнео-санаториуми в страната.

По пътя за Свети влас не пропускайте да се отбиете в една от любимите атракции на повечето чуждестранни туристически групи – атракционното заведение „Ханска шатра”. Разположено високо над морето, от терасата му се разкрива изключително живописна и широкообхватна панорама към трите курорта – Свети влас, Слънчев бряг и естествено – полуострова на Стария Несебър с Часовниковата кула, в която се отразяват слънчевите лъчи.
Днешният ресторант „Ханска шатра” някога е бил част от имотите под юрисдикцията на Тодор Живков. Сградата впечатлява с формата си – огромна прабългарска палатка с обособена тронна зала и надписи, описващи прабългарските бит, история и традиции. Макар и превърната в заведение, в Ханска Шатра идеята и култът към предците са съхранени - сервитьорите са с брада и носят традиционни прабългарски облекла, пред сградата, завързани за три копия се веят конски опашки, а в менюто влизат традиционни български ястия. Вечер се изнася вариететна програма с акробатични номера и фокуси, има музика на живо и е обособен дансинг, който почти никога не остава празен.

От всичко казано до тук, става ясно, че Слънчев бряг е за всичко друго, само не и за почивка. Тук на почит са парите, лукса и мащабните проекти. И ако това не е по вкуса ви, по-добре стойте далеч от него.

05. 07. 2011 / Цвети Тошева
rozali.com