Търсене в този блог

вторник, 27 септември 2011 г.

В прегръдките на Балкана - Тетевен

Община Тетевен се намира в Ловешка област, на 120 км от София.
Територията на общината е разположена в красивата долина на р. Вит, заобиколена е от върховете Петрахил, Червен, Трескавец.
Климатът е умерено-континентален - зимата е сравнително мека, лятото - прохладно, а живописните върхове, заобикалящи града, го пазят от мъгли и ветрове. В източната част на Златишко-Тетевенската планина се намира връх Вежен / 2 198 м./ - третият по височина старопланински връх. Случайно открити паметници свидетелстват, че този край е обитаван от най-древни времена. Доказателство за това са находките в пещерите Моровица, Байовица, Драганчовица.
От времето на траките са многобройните надгробни могили. По косвени сведения може да се установи, че живеещите тук траки са от племето на сердите.
Нумизматични находки доказват, че тук е имало и римско селище. Могат да се открият следи и от римски пътища и мостове, стражеви наблюдателници.
Днешният Тетевен възниква през втората половина на 14 век.
Природата на Тетевенския край е наистина неповторима, омайваща, живописна, изключително разнообразна, с уникална флора и фауна.Вековни гори, стръмни, на места дори отвесни скали, дъхави поляни, водопади, пещери.
В биосферния резерват “Царичина” има огромно разнообразие от над 600 вида растения, някои от които са вписани в Червената книга на България. Удобни туристически пътеки водят и до двата съседни резервата - “Боатин” и “Козя стена”. От тук най-бързо се стига до хижите “Георги Бенковски”, “Ехо ” и “Вежен”.
Истински рай за орнитолозите е защитената местност “Черният рът”, където може да се наблюдава разнообразие от птици.
В Тетевен се намира Исторически музей, който е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.
Архитектурни паметници
Йорговата къща - архитектурен паметник на културата от национално значение, строена през ХVІІІ век. Един от обектите, наред с Манастирската църква „Свети Илия" съхранили своята цялостност, след опожаряването на селището от кърджалиите през 1801 година. Обектът е съхранил дърворезбените тавани, мусандрите и всичко, характерно за тетевенската архитектура.
Бобевска къща - образец на тетевенската архитектура - паметник на културата от национално значение. Обектът има точна датировка, отбелязана на един от диреците - годината 1852.
Къща - музей „Васил Левски" - с. Голям Извор - паметник на културата от национално значение.

Възможности за настаняване в Тетевен и информация за Хотели в Тетевен, с адреси и контакти, снимки, подробно описание и актуални оферти. Възможност за on-line резервации.



Хотел Еница, Тетевен

Новопостроеният бутиков Хотелски комплекс "Еница" е разположен на 120 км. източно от София, в самия град Тетевен, на главен път град Тетевен - село Рибарица.
Комплексът се намира на чудесно място, сградата впечатлява със своя съвременен и модерен архитектурен стил, както и изчистения си интериорен дизайн.
Хотелски комплекс "Еница" предлага разнообразие от възможности за пълноценна почивка, делова дейност, развлечения, спорт и всички удобства, както за краткотраен - така и за дългосрочен престой.




Къща за гости Лори, Тетевен

Намира се на 450 м. от центъра, в близост до игрище за спорт и плувен басейн. Предразполага за един добър семеен релакс. Разполага с хол с 2 легла, спалня, една стая с 2 легла, две луксозни бани с тоалетна, една тераса с изглед към Стара планина.
За своите гости къщата предлага 3 стаи за нощувка - една спалня, стая с две легла и хол за настаняване на 4 човека и два санитарни възела. Влизайки при нас ще усетите уюта и гостоприемството на балканджията!
Възможност за излети до: Гложенски Манастри, Съева Дупка, Водопадите в Козница. Разходка до върховете: Червен, Равни камък, Трескавец, Острич, Хайдушка поляна, Боева могила и др. Кървавото кладенче (Костина - Лобното място на Г. Бенковски), хижите Бенковски, Васильов и Вежен, Римският мост, резерват Боатин.




Хотел Олимп, Тетевен

4* - ят Хотел ОЛИМП ще, задоволи и най - изтънчения вкус на всеки свой гост .
Той разполага със 150 места - леглова база от които 9 самостоятелни апартамента , 2 бр . студия и 4 бр. луксозни мезонети . Всички стаи , както и целия хотел разполагат с Wi-Fi , кабелен Интернет и сателитна телевизия.На територията на хотела има Ресторант с капацитет 150 места и прилежаща към него лятна тераса със 100 места . Виенската сладкарница е с около 70 места и е една от атракциите на хотела , а именно нейната лятна тераса с капацитет от 100 места , която предлага на гостите си една невероятна и незабравима гледка . Намира се на последния етаж на хотела и панорамата която се открива , наистина ще ви плени отпивайки от своята чаша сутрешно кафе . Хотела има и лоби бар с - 50 места .




Няма коментари:

Публикуване на коментар