Търсене в този блог

понеделник, 26 септември 2011 г.

Северозападът - регион със сериозен туристически потенциал

Днешна Северозападна България е един от най-слабо изследваните райони, а потенциалът, както показват най-новите археологически проучвания, е голям.

Това каза във Видин по време на конференцията "Регионален потенциал на Северозападна България в контекста на Дунавската стратегия” Георги Ганецовски, археолог към Регионалния исторически музей във Враца.

Би трябвало в бъдещите проекти да бъдат засегнати и други обекти освен тези от римския период, защото някои от тях са безвъзвратно загубени заради местната иманярска мафия, която е най-силната в България, посочи още Ганецовски.

Според археолозите потенциалът на праисторическите обекти е доста голям и последните открития показват, че по нашите земи е живяла една от най-древните цивилизации. В същото време Видинският район е бяло петно по отношение на проучванията за праисторическите култури и цивилизациите, но по първоначална информация тук се намират няколко обекта, които ако се проучат, могат да преобърнат представите за зараждането на най-ранната цивилизация по тези земи.

В тази връзка заместник-министърът на културата Тодор Чобанов изтъкна, че в България вече има изградено ваканционно селище в близост до такова праисторическо селище с къщички, изградени от природни материали – от кал и слама, които се радват на изключителен туристически интерес, съобщва агенция "Фокус".

Чобанов коментира, че ако изберем да живеем природосъобразно и/или с мотива да живеем като пещерните хора, със сигурност ще се привлекат туристи, защото Европа ще бъде обсебвана все повече като едно развито общество от идеята за природосъобразността.

Това е една голяма възможност за Северозападна България, а праисторията, представена по подходящ начин, може да бъде изключително интересна за местния и чуждия турист и така праисторията с добър мениджмънт да се направи на успешен туризъм.

Има и ноу-хау как се прави подобен вид атракционно селище – да се дялка тръстика, да се меси глина и ред други любопитни неща. Ако маркетинговите проучвания покажат, това може да бъде един сериозен бъдещ поминък в региона.

Друга недостатъчно използвана природна даденост е пещерата "Магурата”, която е уникална по рода си, но поради незнайно какви причини тя не е включена до сега в списъка с националното културно наследство на ЮНЕСКО.

от iNews.bg | 24.09.2011 |

Няма коментари:

Публикуване на коментар