Търсене в този блог

вторник, 27 септември 2011 г.

Няма нищо скандално в Скандалото

Няма нищо скандално в Скандалото, "скандално" чиста и уникална е само природата, както и възрожденския дух, запазен и до днес.
Скандалото е село в Северна България. То се намира в община Априлци, Област Ловеч. Разположено е на брега на р. Видима, в полите на Стара планина, на 634 м надморска височина. Климатът се характеризира с мека зима и прохладно лято.
Скандалото предлага много възможности за еко, селски и риболовен туризъм. Селото е запазило изцяло духа на Възрождението чрез запазените старинни къщи.
Една от най-старите къщи в Скандалото, днес превърнато в етнографски комплекс, също е взела името Скандалото, а неотдавна спечели приза за най-добър ваканционен семеен хотел в регион Централна Стара планина. Къщата е от 1896 година. Полуразрушена, преди време тя попада в ръцете на Диана и Минчо Гигови, които продължават живота й. Камък по камък са връщали миналото на мястото му. Тук няма смайващи дърворезби и уникати, а само един дух, който сякаш идва с повея на вятъра над реката. Сенки се подпират на някоя греда, бял зид или цвете във вътрешния двор. Камината приканва към добро похапване или тихо съзерцание на огъня. Тук таме под стъпките проскърцват дървените стъпала, клон надвисва над прозореца и чертае причудлива картина, водата се блъска в скалните прагове на реката. Диво е. Приказно диво. Но дори чужденци са се спретнали да реставрират тукашни 100 годишни къщи, възхитени от чара им. Ароматът на сутрешното кафе се смесва с аромата на гора и билки. На един хвърлей място започват ливади.
Кончета пасат и стопанинът им дружелюбно ще ви помогне да се поразходите, ако ездата е между страстите ви. Звън на камбана ще ви прикани да надникнете в черквата “Св. Архангел Михаил”, строена 1872 година. Интересни каменни пластики се виждат по корниза на покрива й, отвътре на пода двуглав орел гледа от мраморна плоча, а от камбанарията се открива приказна гледка към планината. Скандалото може да бъде отправна точка за пътешествия към старопланинските резервати “Козята стена”, Стенето”, “Северен Джендем”. 30 водопада ще видите там, кафява мечка може да срещнете, вълк дори... или да стоите омагьосано на моста, където днешното време се среща с вечността...
Река Видима предлага великолепни условия както за плаж, така и за риболов, а кристално чистият въздух, тишината и спокойствието привличат любителите на планината.
Туризмът в селото през последните години се развива с бързи крачки. През 2004 г. е открит първият семеен хотел "Скандалото 1896". Има още няколко къщи за гости - "При водопада", Къща за гости Старо Скандало и други.
Няма нищо по-привлекателно и романтично от почивка сред приказката на природата, далеч от еднообразното градско ежедневие. Ако искате да се насладите на истински свежа, приятна и пълноценна почивка, сред уют, удобство и домашна топлина заповядайте в къща за гости "Старо Скандало". Къщата се намира в китното балканско селце Скандалото, разположено в сърцето на България, на 5 км от курорт Априлци и на 15 км от град Троян.
В близост до Скандалото се намират някой от най-посещаваните туристически обекти в страната:

Троянският манастир - най-големият манастир в Стара планина и трети в България, разположен на 11 км от селото.

Град Априлци- съхранил в себе си невероятната природа на Стара планина

Село Орешак-отлично място за еко и селски туризъм.

Град Троян- туристически център, запазил типичната Възрожденска архитектура

Водопадът „Райското пръскало”- най-високият водопад на Балканския полуостров и един от най-красивите водопади в България. Към него води новоизградена и добре поддържана еко-пътека.

Няма коментари:

Публикуване на коментар