Търсене в този блог

понеделник, 3 октомври 2011 г.

Да се разходим до Боженци

Архитектурен резерват Боженци е селище с 600 годишна история. Древното селище е основано край стар Римски път, свързващ Никополис ад Иструм, Августа Траяна и Константинопол. Все още има запазени участъци от тези древни пътища, които позволяват да се проследят древните търговски пътища между Русия, Франция, Анадола и Австрия.
След турското нашествие в Търново в края на 16 век. от столицата на България бягат голяма част граждани, които се заселват в дълбоките и по-труднодостъпни части на Балкана. Между тях е и младата болярка Божана, която избира за свое скривалище местността, където в момента е село Боженците. Именно на нея то носи своето име. Синовете на болярката се захващат с търговия и с течение на времето селото се разраства, за да се превърне през Възраждането във важен кръстопът за търговците към средата на XVIII в. Основната продукция на търговците е кожа, вълна, восък, пчелен мед. Непосредствено до единия край на селото има запазен римски път в посока Габрово, а точно от другата страна започва горска пътека към Трявна.
Днес китното балканско село все още е запазило тесните калдъръмени улички и възрожденската архитектура на къщите от 18-ти и 19-ти век. Селото–резерват се посещава от хиляди хора, ценители на стойностите неща, през всички сезони. Тук могат да се разгледат две музейни къщи от 18 и първата половина на 19 век с оригинални предмети от този период. Характерни за боженските къщи са чардаците, покривите от каменни плочи, ъгловите камини, дърворезбите на таваните. Истинско майсторство на възрожденската архитектура представлява трикорабната базилика "Пророк Илия", където могат да се забележат куполи, скрити под скосения таван, масивни каменни стени и типичните боженски сводове. Църквата е построена през 1839 г. и влиятелните жители на селото получават разрешение да построят към нея камбанария - нещо строго забранено по време на Османското владичество. В долната част на църковния двор е имало килийно училище. Класно училище е построено през 1872 г. и представлява масивна сграда в началото на селото, която след това е преустроена на галерия. По предназначение, на нейният първи етаж е имало салон и библиотека, а на втория - класни стаи
Боженците е сред 100 национални туристически обекта на Български туристически съюз.
Боженците се намира в средна Стара планина, на изток от Габрово, непосредствено след Шипченския проход. Разстоянието от Трявна е 8 km, от Габрово - 15 km.
В село Боженци се предлагат разнообразни условия за отдих и туризъм.
Ако се нуждадете от подробна информация за Хотели в Боженци, с адреси и контакти, снимки, подробно описание и актуални оферти, възможност за on-line резервации можете да проверите тук.



Ето някои от тях:
Къща за гости Вичевата къща, Боженци

Автентична къща от 1848г.След реставрация 1967-8г е обявена за културен паметник.
Леглова база-5+1души,паркоместа 2-3 коли.



Къща за гости Джелепова къща, Боженци

Джелепова къща е разположена до други две къщи от Шарлопов хoтелс - Парлапанова и Тачева и разкрива красива гледка към живописните хълмове около селото. Разполага с 5 двойни стаи с общ капацитет - 10 души. Разполага със самостоятелна механа - 15 места - с камина, преносимо барбекю, готварска печка и хладилник.




Къща за гости Дренковата къща, Боженци

Двуетажна възрожденска къща, паметник на културата с места за 10 души, реставрирана, разполага с двор постлан с плочи и двор с окосена морава, охраняем паркинг за 5 автомобила, механа, напълно оборудвана кухня,барбекю,сателитна тв, интернет.Вкъщата има работилница за старинни ножове,предлага още пеши преходи в планината до Трявна, Дряновски манастир, по Стария Римски път и др.



Хотел Капитанова къща, Боженци

Сгушена в подножието на Балкана, къщата е в характерния стил за селото - дялан камък и дъбово дърво. Хладната сянка в двора ще ви разкаже за семейните вечери на чорбаджиите и тяхната челяд. Просторният чардак ще ви приласкае да поседнете и да изпиете чаша вино в сладка раздумка.Там, в тишина и безвремие, ще се докоснете до атмосферата и уюта на Възрaждането. Там всяко камъче има история, всеки миг е докоснат от топлина.
Къщата предлага четири двустайни апартаменти и един едностаен апартамент, разполагащи с всички необходими удобства, отделен санитарен възел към тях. В сутерена има сауна и баня. Може да изберете и уюта от топлината на живия огън през зимните вечери. В ресторант-механата може да поканите своите приятели да опитат с вас традиционни български ястия и отлежели вина. Да вкусите току-що изпечен хляб от пещта.Минавайки през голямата и тежка порта ще пристъпите в своето лично кътче от България.




Къща за гости Парлапанова къща, Боженци

Разполага със 7 двойни стаи и апартаменти с общ капацитет - 15 души. В механата на къщата или на терасата с панорамна гледка на къщата можете да прекарате незабравими мигове, а до поляната с барбекю можете да намерите малко басейнче за прохлада. Парлапанова къща предлага закуска типично "Боженска".

Няма коментари:

Публикуване на коментар