Търсене в този блог

понеделник, 26 септември 2011 г.

Една разходка из Стария Пловдив

Едно от най-красивите места в България е Старият град в Пловдив, известен като "Старинен Пловдив".

Десетки са историческите паметници и паметниците на културата, които могат да бъдат разгледани в Стария град, но безспорно най-посещаваният е Античният театър. Построен е в началото на 2 век, по времето на римския император Траян. Театърът е разположен в естествената седловина между Джамбаз тепе и Таксим тепе. Театронът е разчленен на два ранга от по четиринадесет реда седалки, отделени с хоризонтална пътека (диазома). За съжаление от няколко години Античният театър е ограден с метална ограда и бива отварян само за културни мероприятия.
Римският стадион е още един значителен паметник в Стария град. Разположен е на ската между Сахат тепе и трихълмието, на днешния площад „Джумаята”. Построен е през II в. по модел на Делфийския стадион. В Древността Римският стадион е побирал 30 хил. души, които са наблюдавали гладиаторски битки и спортни състезания - Питийски, Александрийски и Кендрисийски игри. Понастоящем се виждат северната дъга на стадиона с 13 реда седалки, засводеният северен вход и част от пистата.

Много са и красивите църква и възрожденски къщи, част от които работят като музеи и галерии. Етнографският музей се намира в Куюмджиевата къща, а част от експонатите на Държавната художествена галерия ­ Пловдив се намират в къщата-музей „Златю Бояджиев. Забележително красиви са възрожденските къщи - къщата на Мавриди (известна днес като къща "Ламартин"), къщата на Георгиади (днес Музей на Възраждането), Балабановата къща, Данчовата къща и др.

Старинен Пловдив е обявен за архитектурно-музеен резерват през 1956 година.
Пловдив предлага много възможности за настаняване в хотели и къщи за гости, ето някои от тях, които са в близост до Стария град:


Хотел Алюр, Пловдив

Хотел Aлюр е нов, уютен и премерено шикозен хотел в суперцентъра на Пловдив, непосредствено до централния площад, главната търговска улица и стария град. В близост е до Пловдивския панаир, Централна гара, автогара, банки, ресторанти, нощни клубове, община и други административни сгради. Разположен на една от най-възловите артерии в града, позволява бърз достъп навсякъде - както с автомобил, така и пеша.



Хотел Герджика, Пловдив

Хотел Герджика е разположен на брега на река Марица, с красив изглед към пловдивските тепета. Отстои на 10 минути пеша от международния панаир, главната улица и Стария град.



Хотел Дафи, Пловдив

Малък, изискан хотел в суперцентъра на красивия Пловдив, предлагащ уют и спокойствие. Само на 5 минути пеша от Стария град, търговския център и Пловдивския Международен Панаир.



Хотел Кендрос, Пловдив

Хотел Кендрос е разположен в близост до централната част на град Пловдив, Стария град, Античния Римски театър, Пловдивския Международен Панаир и търговския център на града.




Хотел Метропол, Пловдив

Хотел "Метропол" е разположен в самото сърце на втория по големина град в България - Пловдив. Само на 200 метра от Панаирни палати и в непосредствена близост до Стария град.




Хостел Пловдив Гестхаус, Пловдив

Едно от най-подходящите места да отседнете в сърцето на Стария град. Хотелът е разположен между музеи и галерии, като самата сграда е реставрирана и реновирана къща, в която можете да усетите духа на Стария Пловдив.





Още информация за Хотели в Пловдив, с адреси и контакти, снимки, подробно описание и актуални оферти. Възможност за on-line резервации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар