Търсене в този блог

вторник, 20 септември 2011 г.

Ивановски скален манастир

Ивановските скални църкви се намират в каньона на р. Русенски Лом, който е част от едноименния резерват.

Скалният манастир край Иваново е основан от монах Йоаким, който впоследствие става първи търновски патриарх. През най-активния си период обителта се е ползвала с изключителното благоволение на царете от Второто българско царство (XIII-XIV в.), като нейни ктитори са били царете Иван Асен II, споменатият вече Иван Александър, како и Георги-Тертер I. Последният дори се замонашил тук в края на дните си и е погребан в "Кръщалнята", за което свидетелства надпис в параклиса "Господев дол".
Високи скали от двете страни на реката, потънали в зеленина, крият многобройни килии и параклиси, служели за усамотение и молитва на много монаси исихасти в периода XIII-XVII в. Те са издълбани на различна височина, а до тях се стигало по дървени стълби или каменни стъпала.
В най-славните години на този скален център за поклонение издълбаните църкви са достигали 40 на брой, а монашеските помещения били около 300. Днес, разбира се, са се запазили малка част от тях поради неблагоприятни атмосферни условия и иманярско любопитство.

Отворена за посещение и обезопасена е само главната църква от големия скален манастир "Свети Архангел Михаил" - "Св. Богородица". Другите обекти, съставляващи разпръснатата обител, са комплексите от скални помещения край т. нар. Затрупана църква "Св. арх. Михаил", "Кръщалнята", "Господев дол" и Съборената църква "Св. Теодор".
Уникалните стенописи са под опеката на ЮНЕСКО поради своята ценност като изпълнение и сюжети. Стенната живопис в скалните храмове датира от XIII и XIV век и свидетелства за развитието на Комниновия и Палеологовия живописни стилове в България. Под закрилата на ЮНЕСКО е достъпната църква "Св. Богородица", извисяваща се на 38 м, по чиито стени са консервирани добре запазени фрески от библейските сцени "Тайната вечеря", "Влизането в Йерусалим", "Св. Йоан Кръстител", "Страстите Христови". Сред тях е и ликът на цар Иван Александър, който е бил нейн ктитор (дарител).



Как да стигнето до там?
Духовното средище с отминала слава се намира на 4 км от Иваново и на 18 км от Русе в посока юг.Тръгвайки по главния път Велико Търново - Русе с кола, трябва да се отбие вдясно след село Иваново (има табела), където 4-километров асфалтиран участък ни води точно под главната скална църква. Има голям паркинг и магазинче за сувенири, друго - няма. От Иваново има и 40-минутен пешеходен маршрут с маркировка.
До скалите се минава по стъпала, водещи право към църквата "Св. Богородица" и панорамна тераса.

Изкачването ще ви отнеме не повече от 5-6 минути. Има и обиколена асфалтирана пътека покрай магазина за сувенири, която ще ви заведе до манастира за около 10-15 минути, акто първо минава през така наречената панорамна площадка, която предлага уникални гледки към осталите скални църкви и към склоновете на Русенски Лом.
Скалният комплекс работи от сряда до неделя включително, от 9 ч. до 17 ч. като за църквата "Св. Богородица" се заплаща входна такса.
При предприемане на екскурзия към тази забележителност трябва да се има предвид, че на място и в близкото село не се предлагат нощувки и ресторанти.
Обикновено пътуването в тази посока включва и посещение на близката крепост Червен, както и пещерата Орлова чука. Затова ви препоръчваме да запитате в първия обект, в който влезете, дали не предлагат дневни билети, които ще ви излязат почти наполовина по-евтино, отколкото отделните входни такси.
За хотели и нощувки можете да потърсите в село Червен, където има няколко семейни хотелчета (например този) или да се настаните в някой от многобройните Русе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар