Търсене в този блог

четвъртък, 23 юни 2011 г.

Демонстрираха акция по спасяване на хора в Пирин

Курс „Спасяване в трудни терени“, организиран от ПСС, се проведе в района на хижа „Яворов“. В обучението взеха участие спасители от отряди на ПСС от цялата страна. Ръководител на курса беше Орлин Стойчев с инструктори Красимир Томанов (Фарта), Иван Асев и Илия Джигошев. Лекциите по медицинска подготовка бяха изнесени от д-р Александър Георгиев.

Спасителите се включиха е учебни занимания по движение по снежни склонове, самозадържане, изграждане на фиксриани точки на различни видове терен, съобщиха от планинската служба. В медицинската част на курса бяха изнесени лекции по извършване на CPR, първа помощ и транспорт при различни видове травматизъм и други хронични и остри заболявания.
В района на заслон „Кончето“ се проведе 12- часова учебна спасителна акция, която включваше оказване на долекарска помощ на тежко пострадал, транспорт през пресечена местност и спускане по снежни улеи чрез въжена установка.

Курсът завърши с полагане на изпити по медицинска подготовка и техника за работа с въжени установки. Успешно положилите изпита получиха звание „Старши планински спасител“.

dariknews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар