Търсене в този блог

четвъртък, 23 юни 2011 г.

Конфликтите в Слънчев бряг стигнаха до Омбудсмана

Омбудсманът на България Константин Пенчев се е ангажирал да провери всички сигнали за нарушения на ръководството на „Слънчев бряг” АД.

Това стана ясно по време на среща с представители на Управителния и Контролния съвет на Съюза на собствениците в „Слънчев бряг”, съобщават от съюза.

Срещата с омбудсмана се проведе в София и бе инициирана от съюза, след трите протеста на хотелиери, ресторантьори, таксиметрови шофьори и доставчици на стока в морския курорт.

По време на срещата омбудсманът се е запознал с действията на акционерното дружество и Съюза на собствениците. В документацията, връчена му от Съюза на собственците са приложени и копия от платежни документи, издадени от дружеството за заплатени такси за достъп на автомобили в курорта, както и копия от платени стикери, раздадени на шофьори. Към всички документи е приложена и подписка от хотелиери, ресторантьори, туроператори, достачици, таксиметрови шофьори, които развиват дейност в „Слънчев бряг”. В нея те се се обявяват против новата транспортна схема – поставените бариери, зоните за почасово паркиране, таксите за заскобяване, репартрирането и наказателен паркинг, задължителните униформи за таксиметровите превозвачи.

На омбудсмана са предоставени всички жалби и сигнали до прокуратурата, Главният прокурор, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), Министерството на вътрешните работи (МВР) срещу действията на „Слънчев бряг” АД.

Константин Пенчев е дал уверение, че заедно с експерти ще се запознаят обстойно и с неразрешеният проблем с инфраструктурата в курорта „Слънчев бряг”.

Автор - Турист Медиа

Проблеми с лошите пътища из Родопите

Лош път спъва възможностите за развитие на почти обезлюденото Смолянско село Киселчово. За това сигнализира с писмо до Агенция “Фокус” читателят Венцислав Николов от Пловдив . "Преди няколко месеца си купихме стара къща в с. Киселчово - прекрасно място, но почти обезлюдено. Всеки път, когато пътувам до Киселчово с личния си автомобил, става все по-трудно и по-трудно. Пътят от разклона на пътя за Могилица и Арда до село Киселчово е безогледно разрушаван от тежки товарни машини, превозващи дървени трупи и баластра от реката. Трупите се свалят директно на пътя по склоновете, влачещи кал и камъни, свръхнатоварените камиони са направили дълбоки коловози и гърбици в асфалта, изровили са дълбоки дупки. Разбих си колата още на второто минаване по него, въпреки изключително внимателното шофиране. На места е изключително опасно, издутините в средата на асфалта са толкова високи, че опират в картера и гредите на автомобила. Скоро до Киселчово ще може да се ходи само с висок джип", пише той.
По думите му - районът е беден и западащ, но има възможности за екотуризъм и екоземеделие и животновъдство, които трябва да бъдат използвани. Аз съм един от тези, които искат да градят нещо в Киселчово не ме отказвайте, не отказвайте и другите като мен. Без път регионът е обречен на глад, пише читателят.

14 юни 2011 | Агенция "Фокус"

Демонстрираха акция по спасяване на хора в Пирин

Курс „Спасяване в трудни терени“, организиран от ПСС, се проведе в района на хижа „Яворов“. В обучението взеха участие спасители от отряди на ПСС от цялата страна. Ръководител на курса беше Орлин Стойчев с инструктори Красимир Томанов (Фарта), Иван Асев и Илия Джигошев. Лекциите по медицинска подготовка бяха изнесени от д-р Александър Георгиев.

Спасителите се включиха е учебни занимания по движение по снежни склонове, самозадържане, изграждане на фиксриани точки на различни видове терен, съобщиха от планинската служба. В медицинската част на курса бяха изнесени лекции по извършване на CPR, първа помощ и транспорт при различни видове травматизъм и други хронични и остри заболявания.
В района на заслон „Кончето“ се проведе 12- часова учебна спасителна акция, която включваше оказване на долекарска помощ на тежко пострадал, транспорт през пресечена местност и спускане по снежни улеи чрез въжена установка.

Курсът завърши с полагане на изпити по медицинска подготовка и техника за работа с въжени установки. Успешно положилите изпита получиха звание „Старши планински спасител“.

dariknews.bg

Чужденци проявяват интерс към смолянско село

Чужденци проявяват интерес към закупуването на стари къщи в Смолянското село Малево, заяви кметът на селото Илия Кръстанов.
Кръстанов обясни, че в селото вече са си закупили къщи жители от Великобритания и Малта, като има още две закупени къщи от чужденци, но кметът в момента няма информация от кои страни са те. По думите му чужденците много се впечатляват от красивата природа, чистия въздух и месторазположението на селото. Поради липса на средства обаче селският туризъм там не е развит. Въпреки това индивидуални туристи обикалят из региона. По думите на Кръстанов, в бъдеще може да започне да се развива и религиозният туризъм, тъй като в околностите на селото има построени 14 параклиса, които са в отлично състояние и са добре поддържани. По думите на кмета, миналата година са чествали 150-годишния юбилей на църквата в Малево, а тази година на Спасовден в двора на храма е положена паметна плоча с имената на свещениците, които са служили там.

Еднодневни излети във Врачанския Балкан

За втора поредна година Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" организира еднодневни излети на територията на парка. Всяка събота гражданите и туристите ще могат да се включат в организирани посещения по Врачанската екопътека, водопада Скакля и Скалните гъби край Згориград. Квалифициран водач от Дирекцията на парка ще осигури приятното и безопасно преминаване през маршрутите. Записвания се приемат всеки ден на телефон 092/66 03 18.

Първият преход ще бъде в събота, 25 юни с посещение на Врачанска еко пътека. Сбореният пункт е пред Природозащитен център „Натура" във Враца, а часът на тръгване е 8.30ч. Маршрут: Пътуване с градски автобус в 8.45 до с. Згориград, преход Згориград - водопад „Боров камък" - Згориград. Времетраенето на излета е 4 часа (с включен 1 час почивка за обяд).

Преходите ще продължат през целия месец юли. Цената е 2 лв. за възрастен, 1 лв. за дете и включва: квалифициран водач от и беседа по време на прехода.


Дарик Враца

Общината поема стопанисването на Централния плаж в Бургас

Община Бургас е готова да поеме грижата за Централния плаж през летен сезон 2011, след като плажът остана без концесионер, съобщават от общинската администрация. Липсата на концесионер означава, че плажната ивица ще остане без спасители, медицинско обслужване, почистване и поддържане.

В докладна записка до Общинския съвет, която ще бъде разгледана при предстоящото му заседание на 23 юни, кметът Димитър Николов предлага съветниците да дадат съгласие плаж „Бургас -централен” да бъде предаден за стопанисване и управление на Общинско предприятие „Спортни имоти, паркинги и гаражи”. На него ще се възложи извършването на водно-спасителна дейност, медицинско обслужване, санитарно-хигиенно поддържане.

През март 2011 г. е поискано разрешение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за безвъзмездно предоставяне за управление на община Бургас на плаж „Бургас – централен”. Предстои предложението да бъде разгледано на заседание на Министерски съвет.

Кметът на Бургас предлага Общинският съвет да вземе решение, което ще е под условие и ще изпревари действията на Министерски съвет, за да се спечели време, защото плажът вече се посещава от жителите на Бургас и туристи. След разглеждането на предложението от Министерски съвет, ще се наложи спешно да се извършат действия за обезопасяването, в това число водно спасяване, медицинско обслужване и почистване на ивицата.

За всички тези дейности са предвидени средства в размер на 50 000 лева.

от 22.06.2011 08:29 Автор - Турист Медиа

Електронен туристически гид на Аладжа манастир

Аладжа манастир е първият туристически обект в България, който ще предлага електронен гид - полиглот на туристите, предаде в. „Черно море”.

Мултимедийната екскурзоводска система ще бъде на няколко езика и ще работи на принципа на GPS-а и смартфона. Устройството ще разполага с фотографии на скалната обител, както и възстановки на църквата и килиите на монасите. Австрийската фирма ще предостави 50 електронни гида на няколко различни езика, които ще развеждат туристите из скалния манастир.

Услугата е резултат от съвместна работа между Регионален исторически музей-Варна (РИМ) и австрийската фирма „Шварц консулт”.

Автор - Турист Медиа

Мощите на Св. Йоан Кръстител в нов дом

На 25 юни в 11.00 часа от църквата „Св.Георги” в Созопол ще тръгне литийно шествие, водено от Н.Пр. Сливенският митрополит Йоаникий и отец Иван, които ще пренесат мощите на Св. Йоан Кръстител до новия им дом в обновената църква „Св. Кирил и Методий”.

Ремонтът и построяването на камбанария, както и обновяването на храма са финансирани от правителството и частни спонсори.

Църквата ще посрещне своите посетители с камбанария висока 22,80 м , а звънът на камбаните ще отбележи празничното събитие.В храма вече е монтиран иконостасът, който е на 375 години и предстои поставянето на реставрираните икони.

Специално за централната врата на иконостаса художникът Иван Бахчеванов и директор на Художествената галерия в Созопол е изрисувал пет нови икони на Христос, Йоан Кръстител,Богородица,светите братя Кирил и Методий и цар Борис.

Автор - Турист Медиа

Ръст на туристите в София

Между 5-8 % ръст на туристите в София като цяло се очаква през лятото. Това каза за Агенция "Фокус” Витан Иванов, председател на Съвета по туризъм в столицата.

Причината е свързана с лекия икономически ръст в някои страни от ЕС. Чужди туристи посещават София в момента основно с цел културен туризъм, след това заради бизнес.

Обектите и местата, които те искат да видят, основно са галери и музеи. Много посещавани са и храм-паметникът "Александър Невски”, църквата "Света София”. Конкретно посещенията на "Света София” тази година регистрират пик.

Общината влага средства в криптата, да се надяваме по-скоро да се оправи и тя, защото има голям интерес, каза Иванов.

През юни в София на посещение са много японци, французи, германци, италианци, които вече пристигат в по-голям процент. По думите му – това е много приятен факт, защото Италия е страна с богата култура.

Средният престой е около 1-2 дни. Част от туристите съчетават посещенията си в София с такива във вътрешността. Тогава се реализира трета нощувка, преди самолетния полет на другия ден.

Интерес има към Казанлък, Перперикон, Татул, Банско, Добринище, Сандански, Родопите, Ивайловград.
На въпрос – до каква степен в тези обиколки имат място и паметници, свързани със социалистическото минало на България, Витан Иванов каза, че не знае някой да води групи на такива места, освен ако не са руски.


от iNews.bg |