Търсене в този блог

сряда, 30 март 2011 г.

Излезе туристическа карта за Източните Родопи

Отпечатана е най-новата и подробна туристическа карта за Източните Родопи. Тя е изготвена от холандски и български експерти в рамките на проекта "Новото тракийско злато" и е тиражирана в две версии - на български и на английски език.

Картата представя всички забележителности на Източните Родопи (Кържалийска, Хасковска и част от Смолянска област) с обща площ от 6000 кв. км.

Изложена е цялата туристическа информация за района: 38 археологически и исторически забележителности, 32 природни обекти, 15 защитени местности и 13 религиозни обекти.

Специално внимание със снимки и кратки описания е отделено на Перперикон, светилището при с. Татул, крепостите "Лютица", "Монек" и "Устра", вила "Армира", пещерата "Утробата", мегалитния паметник "Кромпех", долмените в Източните Родопи, тракийските култови паметници при селата Долно Черковище и Ночево, Дяволския мост.

На картата фигурират всички екопътеки с информация за забележителностите, които могат да се видят по маршрута им.

Отбелязани са местата, удобни за наблюдение на птици, бозайници и влечуги, както и красивите панорамни гледки, които планината предлага. Улеснение е списъкът на туристическите и природозащитните центрове, музеите и експозициите в района.

източник:http://news.expert.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар