Търсене в този блог

сряда, 30 март 2011 г.

Изграждат културно-исторически парк Софийска Мала Света гора

Ще се създаде среда за достъп до манастири, църкви и оброчища и ще се благоустрои средата в Северната Старопланинската част на околоградския район на София. Това се предвижда по пилотен проект за Софийска Света гора, изготвен от Столичната община. Достъпът ще се осъществява чрез автомобилен път, с озеленяване и осветление, пешеходна, конна алея, велоалея и екопътеки. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на дискусия за туристическите обекти, включени в класацията „Чудесата на България".

Пътуваме с парен ретро локомотив от София до Банкя

От 21 март (понеделник), в продължение на двадесет дни, БДЖ ще предоставят възможност на пътниците да се изминат разстоянието между София и Банкя с парен локомотив.
Това съобщиха от националния превозвач, цитирани от БТА.
Пътуването е на цената на редовния билет по този маршрут - 0,80 лева. Парният локомотив от серията 01.23, произведен в Швейцария през 1953 година, ще бъде включен в състава на крайградския пътнически влак от София за Банкя. Той потегля от Централна гара София в 12.10 часа.

В обратното направление ретро локомотивът ще се движи към композицията на крайградския пътнически влак от Банкя за София, който тръгва от гара Банкя в 14.05 часа.

Туристическият данък в София - от 60 стотинки до 3 лв., няма промяна в месните налози

Туристическият данък в София ще бъде между 60 стотинки и 3 лв. в зависимост от категорията на обекта. Това предвижда Наредбата за изменение на столичните данъци и такси, която беше приета на заседание на СОС на 13-ти Януари. Повишение на другите местни данъци и такси не се предвижда.

Нощувката в обекти с една звезда ще се облага със 60 ст. на ден, за две звезди – 1,20 лв., за три - 1,80 лв. и четири звезди - 2,40 лв., а за пет звездните хотели – 3 лв.

София ще разкрива миналото си в подземен музей

София бе представена на научна конференция във Виена. Арх. Васил Китов представи чрез изложба, посветена на хилядолетното развитие на София.

Отбелязана бе необходимостта в София да бъдат изградени модерни музеи, отговарящи на най-новите тенденции. Изграждането на метрото придостави уникален шанс да се покажат античното и средновековно минало на централната част на града.

Метрото може да бъде съчетано с подземен музей, който да представя историята на столицата. Ще могат да се видят жилища от античността, частна баня, средновековна църква. В подземното пространство ще бъдат показани и интересни предмети, свързани с древна София.

Български хостел в ТОП 10 на най-добрите хостели в света

За поредна година сайтът Hostelworld.com отличи най-добрите хостела в света. При създаването на рейтинга са участвали 25 000 хостела в 180 страни, а 10-те най-добри за 2010 г. са излъчени въз основа на гласуване на потребителите на сайта..
Основните критериии при изготвенето на класацията са безопасност, местоположение, кухня, забавление и чистота. Най-щастлива от резултатите е Португалия, която освен, че грабна отличието „Най-добър хостел в света”, зае 2-ра и 3-та позиция в рейтинга. И трите отличени хостела - Travellers House, Living Lounge Hostel и Yes! Lisbon Hostel посрещат гостоприемно своите гостите в португалската столица Лисабон. За наша радост, читателите на Hostelworld.com са класирали на четвърто място българският хостел Hostel Mostel, разположен в София.

СО ще стопанисва осем минерални извора

Осем минерални извора в София ще се стопанисват от Столичната община.

На церемония министърът на околната среда и водите Нона Караджова връчи решенията за предоставяне за стопанисване и управление на кмета на София Йорданка Фандъкова, предаде БТА.

Столичната община ще управлява и стопанисва минералните извори в "Овча купел", при Централна минерална баня, в с. Панчарево, в с. Железница, кв. "Свобода", кв. "Лозенец", кв. "Надежда" и кв. "Баталова воденица".
Кметът посочи, че приемането на изворите няма да повлияе върху безплатното ползване на водата за пиене и наливане за консумация вкъщи.

Проектът, с който общината кандидатства по ОП "Регионално развитие" за изграждането на Музея на София, вече е готов, предстои одобрението му от Столичния общински съвет и до 15 март да се внесе за одобрение от управляващия орган, съобщи кметът на София.

Тя припомни, че общината е подготвила два варианта за концесионирането на останалата част от Централната баня, която ще се използва за СПА център. Според нея администрацията и съветниците ще се спрат на варианта за стопанисване без концесионно възнаграждение срещу инвестиции в центъра.

Фандъкова посочи, че за разлика от Будапеща, където има два типа минерални извори, в София извират осем различни вида минерална вода. Ние вече разработваме проекти за две от находищата - Централната баня и в кв. "Лозенец", като идеята е освен за изграждането на СПА центрове, това находище да се използва за отопление на съседните сгради. Находището в "Лозенец" ще захранва с минерална вода басейна "Спартак".

Главният архитект на София Петър Диков посочи, че за осемте извора се изработват проекти. Според специалистите топлинната мощност на извора при Централната баня ще отоплява освен сградата на направление "Архитектура и градоустройство", и сградите на Министерския съвет, социалното министерство, а ресурсът може да стигне и за отоплението на сградата на Народното събрание на пл. "Независимост".

Изготвиха туристически сайт за София

София е най-предпочитаната бизнес дестинация в България и целта е чрез разработване на стратегия за туризма да бъдат привлечени повече туристи. Това каза зам.-кметът на София Минко Герджиков по време на заключителната пресконференция по изпълнението на проект „Подкрепа за междурегионално сътрудничество и обмен на най-добри практики между София и Атина в областта на туризма”, съобщават от Столична община.

В рамките на проекта е изготвена „Стратегия за развитие на туризма в Столична община”. В нея е анализирано състоянието в туристическия сектор, дадени са предложения за развитие на иновативна маркетингова стратегия с акцент върху културния туризъм. Разработен е сайт за представяне в Интернет на град София като туристическа дестинация и промотиране на туристическите продукти. Създаден е информационен център, който да представя туристически обекти и да продава туристически продукти, да позволява установяване на партньорства и бизнес взаимоотношения с туристически фирми в и извън границите на България.

София е най-евтината европейска столица за туристите

Посещението на София излиза най-евтино за туристите, показа ново проучване сред 40 европейски столици. За да прекарате един ден в София, трябва да си отделите не повече от 21 долара, са изчислили специалистите от портала „Прайс оф тревъл”..
Второ място заема полският град Краков, където едно денонощие ще струва на туриста с 6 долара повече. На трето място е Букурещ (28,3 долара на ден), а на четвърто – унгарската столица Будапеща (33,1 долара). Най-скъпите градове за пътешествениците са в Скандинавия. Така едно денонощие в Осло ще струва на туриста 102 долара, в Стокхолм – 94 долара, в Копенхаген – 84,5 долара, а Хелзинки – 81,6 долара. Рейтингът на „Прайс оф тревъл” на най-евтините и най-скъпите градове в Европа е направен по съвсем нова методика. За разлика от другите подобни списъци, които се съставят или на базата на цената на жилищата, или по цената на храните, авторите от „Прайс оф травъл” са взели под внимание и критерии като цената за посещение на основните забележителности на града, цените за такси и транспорта и дори цената на алкохола и безалкохолните напитки. В „туристическата кошница” експертите от „Прайс оф травъл” включват също така храната и разходите за изгоден хостел, но с добро местоположение, както и пътувания с обществения транспорт, уточнява електронното издание „Туризм ру”.

източник:expert.bg

Луксозния Метрополитън София отпразнува трети рожден ден

Осемдесет хиляди гости, 1500 събития и 90 сватбени тържества са равносметкатаза трите години от откриването на софийския хотел "Метрополитън". На фона на общата икономическа криза през 2010 г. Хотелът е постигнал ръст на гостите с 65%..
Горди сме с постигнатите от нашия екип успехи, казаха на тържеството по случай третия рожден на хотел "Метрополитън" собствениците му Искрен Миланов и Михаил Вълчанов..
Добрата кухня е едно от нещата, които отличават "Метрополитън" от многобройните други хотели в София. Главният готвач Андрей Стоилов е капитан на националния отбор по готварство и носител на 3 бронзовми отличия от Олимпийския шампионат по готварство през 2008 г. През май 2010 г. Екипът на хотел "Метрополитън" начело с Веселин Александров завоюва първо място на Кулинарната купа на България.

източник:Horemag.bg

Излезе туристическа карта за Източните Родопи

Отпечатана е най-новата и подробна туристическа карта за Източните Родопи. Тя е изготвена от холандски и български експерти в рамките на проекта "Новото тракийско злато" и е тиражирана в две версии - на български и на английски език.

Картата представя всички забележителности на Източните Родопи (Кържалийска, Хасковска и част от Смолянска област) с обща площ от 6000 кв. км.

Изложена е цялата туристическа информация за района: 38 археологически и исторически забележителности, 32 природни обекти, 15 защитени местности и 13 религиозни обекти.

Специално внимание със снимки и кратки описания е отделено на Перперикон, светилището при с. Татул, крепостите "Лютица", "Монек" и "Устра", вила "Армира", пещерата "Утробата", мегалитния паметник "Кромпех", долмените в Източните Родопи, тракийските култови паметници при селата Долно Черковище и Ночево, Дяволския мост.

На картата фигурират всички екопътеки с информация за забележителностите, които могат да се видят по маршрута им.

Отбелязани са местата, удобни за наблюдение на птици, бозайници и влечуги, както и красивите панорамни гледки, които планината предлага. Улеснение е списъкът на туристическите и природозащитните центрове, музеите и експозициите в района.

източник:http://news.expert.bg

Държавата ще инвестира в развитие на културно-историческия туризъм

Правителството активно работи за осигуряване на по-голям ресурс за развитието и популяризирането на водещите национални туристически обекти и през тази година ще се инвестира повече в туристическа инфраструктура.

Предвидени са и повече средства за популяризиране на по-малки туристически обекти и вече добре известни такива с национално значение, но трябва да се осигури и подходящ достъп до тях.

Това подчерта вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който присъства на Общото събрание на Националния борд по туризъм, съобщават от финансовото министерство.

Според вицепремиера, вече има достатъчно разработени стратегии за развитие на туристическия сектор и затова вече се работи по пилотни проекти.

Задачата сега е да се задържи интересът към популярните вече обекти и да се популяризират повече по-непознатите и новооткритите.

Такива са разкопките на хълма Трапезица във Велико Търново, Шуменската крепост и крепостта Баба Вида край Видин, но и обекти като откритият наскоро в Созопол манастир и находките от островите край града, както и църквата, която ще приюти мощите на св. Йоан Кръстител.

Според първоначални разчети около 15 млн. лв. от бюджета ще бъдат отделени за тези пилотни проекти за финансиране на археологически дейности и за инфраструктура. Към тази сума се включват и 10 млн. лв. за проекти за центъра на София. Извън тези средства са предвидени и евроинвестиции, както и по 10 млн. лв. годишно по ресорна норвежка програма.

От тази година по тези и други обекти ще се работи още повече, допълни Симеон Дянков.

Дянков припомни, че бюджетът за рекламата на туристическите обекти за тази година е в размер на 42 млн. лв.

Сред проблемите, които откроиха от бранша пред вицепремиера, са ниското средно запълване на легловата база.

През 2009 г. тя е била едва 24.9%, а през 2010 г. малко над 30 на сто, отчетоха от Националния борд по туризъм.

Проблем са още неясните статут и управление на голяма част от обектите с потенциал за развитие на туристическия отрасъл, включително средновековни обекти с национално значение, природни резервати и други.

Беше подчертана и необходимостта от национален регистър на туристическите обекти.

От бранша отчетоха като позитив по-добрата среда за бизнеса, резултат от изсветляването на оборотите след засиления контрол на НАП по >Черноморските курорти през миналата година.

България ще е сред топ дестинациите през 2011 г.

България ще е сред най-притегателните туристически дестинации през предстоящата година, показва допитване на Си Ен Ен до експерти в областта на пътуванията.

Следващата година се навършват 20 години от разпадането на Съветския съюз, което предизвика интерес в страните от бившия Съветски блок.

Сред най-атрактивните в този списък е България, която предлага изгодна почивка на море през лятото и незабравими ски приключения през зимата, коментират авторите на изследването.
"Обичам да посещавам България. Това е една прекрасна страна, в която няма блъскащи се туристи, там се чувствам сигурно", обяснява Робърт Рийд, редактор в туристическия портал Lonely Planet. Миналата година Рийд посети България и успя да разгледа родината ни като се повози на москвич, който купи за 500 долара.

Рийд препоръчва на туристите да посетят древната столица Велико Търново и живописния град Пловдив.

Албания също се очертава да привлече много туристи догодина, посочват експертите.

С живописни плажове, добрата храна и редица обекти на културното наследство, Албания няма да бъде встрани от световния туристически поток, твърдят от Lonely Planet.

Ню Йорк ще бъде центърът на туристическия поток през 2011 година. Прогнозата на експертите се базира на факта, че през следващата година се навършват 10 години от атентатите срещу кулите-близнаци на Световния търговски център.

На второ място по популярност ще бъде Нова Зеландия с нейната уникална природа и климатично разнообразие. В тройката на най-привлекателните страни за пътешествениците попада Перу.

Барселона също остава притегателно място за туристите. Норвегия, Япония и Гватемала стават все по-търсени дестинации.